Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Fem skolbiodagar 2015

  Film i skolan

  Under 2015 arrangerar Filminstitutet inte mindre än fem stycken utbudsdagar om film och lärande för pedagoger runtom i landet. Varm välkomna!

 2. Ny Handlingsplan barn och unga

  Film i skolan

  Att alla barn har rätt att uppleva och uttrycka sig via filmen är en självklarhet för Filminstitutet. I vår nya handlingsplan sammanfattar vi de närmaste årens viktigaste insatser för att främja och tillgängliggöra filmkulturen för barn och unga i Sverige.

 3. Chaplin gör succé i Arjeplog

  Film i skolan

  "Det var den bästa filmen ever!" Omdömet är en sjätteklassares,  favoritfilmen är Charlie Chaplins Moderna tider från 1936. Världens sista stumfilm gör succé bland eleverna i Norrbotten.

   

   

 4. Bobo 14 - en inspirationsdag

  Film i skolan

  Anmäl er nu till Bobo 14 den 20 november. En fullspäckad inspirationsdag för filmbransch, barnkulturarbetare, pedagoger, studenter, forskare och allmänhet med intresse för barn, film och kultur.

 5. Gymnasieelever diskuterar valfilmer

  Film i skolan

   

  Inför valet har Film i skolan varit ute bland Stockholms gymnasielever och visat och diskuterat valfilmer förr och nu. Projektledaren Mikaela Kindblom berättar om ett framgångsrikt filmpedagogiskt projekt och eleverna ger sin syn på historieskrivning och film som propaganda.

 6. När Matilda kom till Alnön

  Film i skolan

  På Ankarsviksskolan på Alnön utanför Sundsvall har man hela våren jobbat med boken och filmen Matilda som ingår i Film i skolans skolbioprojekt "Boken på duken". Roald Dahl, den brittiske författaren som skrivit berättelsen, stryker knappast medhårs. Hans böcker genomsyras av ett friskt avståndstagande från såväl sentimentalitet som auktoritära uppfostringsmetoder. Och sexåriga Matilda i berättelsen med samma namn har skinn på näsan och bjuder kraftfullt motstånd mot rektor Domderarsson och föräldrarna Vidrigsson. Maken till kavat hjälte får man faktiskt leta efter.

 7. Variation och kvalitet på barn- och ungdomsfilmen i Berlin

  Film i skolan

  Film i skolan har varit på filmfestival i Berlin och rapporterar om en spännvidd i filmutbudet vi önskar att barnen i Sverige fick ta del av.

 8. 1922: Skolbio utlöser andens bundna krafter!

  Film i skolan

  Att skolbio funnits länge i Sverige är ingen nyhet. Redan 1919 hade man testvisningar på biograf för skolklasser i Stockholm. Men ett nytt spännande arkivfynd avslöjar nu att tilltron till filmens positiva krafter för barnen var större än vi tidigare trott.

 9. Skolbiodagen 12 mars!

  Film i skolan

  Välkommen till en inspirerande heldag om barnfilm och filmpedagogik, genomsyrad av den rika filmhistorien! Bland gästerna finns Martina Montelius, Gunilla Dahlberg och Ella Lemhagen. Anmälan & mer info.

 10. Hungerspelen: Catching Fire – udda hjältesaga med politiska undertoner

  Film i skolan

  Hungerspelstrilogin lyckas på ett föredömligt sätt kombinera underhållning med samhällskritik. Läs Kaly Halkawts essä om denna udda hjältesaga.

Visa fler