Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Två tvååringar på huk.

  Barn, brev och ung vänskap

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Björn Runge regisserar Bränn alla mina brev, baserad på Alex Schulmans bok med samma namn, Gunhild Westhagen Magnor regisserar What We Are, en dokumentär om norska tvååringar och Stina Wirsén regisserar Historien om Bodri, en animerad kortfilm baserad på Hedi Frieds liv.

 2. Tomas Norström i LammseMajas Detektivbyrå - kameleontens hämnd

  Tomas Norström till minne

  Nyheter om svensk film

  "En vänlig själ, ett smatterband av idéer och med viljestyrka jag sällan mött." Så uttalar sig regissören Stephan Apelgren om Tomas Norström. Han och kollegorna Cecilia Nilsson och Moa Gammel minns den folkkäre skådespelaren som gick bort den 3 oktober.

 3. Vitklädd kvinna i gräsfält

  UFO:n, onani och samiskt broderi

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Ahmed Abdullahi (Martyren) regisserar Amina om en MMA-fightande mamma, Jon Blåhed (Inland) dekonstruerar true crime genren med dokumentären Greven och kortfilmen Sire och den sista sommaren av Liselotte Wajstedt är ett hybridverk i samisk miljö. Dessutom har marknadsstöd beviljats Håkan Bråkan och UFO Sweden. Totalt har 18 projekt beviljats stöd i denna omgång.

 4. Här har du ditt liv

  Stor retrospektiv med Troell och Widerberg på Österrikiska Filmmuseet

  Filmarkivet Nyheter om svensk film

  Med start 9 september bjuder Österreichisches Filmmuseum i Wien på en stor retrospektiv med Jan Troells och Bo Widerbergs filmer. Förutom att de två regissörerna representerar den Nya svenska vågen och varit inbjudna många gånger till världens främsta filmfestivaler så har deras filmer tillsammans blivit Oscarsnominerade inte mindre än fem gånger.

 5. Anki Larsson

  Anki Larsson till minne

  Nyheter om svensk film

  ”Förmågan att hitta det mänskliga i de mer excentriska rollerna gjorde henne ovärderlig som skådespelerska”. Vi minns skådespelaren Anki Larsson, som gick bort den 30 augusti efter en tids sjukdom.

 6. Höstens svenska filmer 2021

  Höstens svenska filmpremiärer 2021

  Nyheter om svensk film

  Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av höstens svenska långfilmspremiärer, måndagen den 23 augusti i Bio Victor i Filmhuset. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju med regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare. Samtalsledare: Pekka Heino. 

 7. Jan Troell bakom kameran under inspelning

  Tre om Troell

  Filmarkivet Nyheter om svensk film

  Den 23 juli fyller Jan Troell 90 år, vilket kommer att uppmärksammas på många sätt. Maria Larssons eviga ögonblick är nydigitaliserad av Filminstitutet och kommer få nypremiär under sommaren. SVT visar flera av hans filmer - i digitaliserat skick - och på Trelleborgs museum pågår just nu en stor utställning som bland annat visar upp regissörens första kontakt med filmkameran. Själv har Troell klippt om sin film Bang, som tävlade om en Guldpalm i Cannes 1977. 

  Jan Troells stora betydelse för den svenska filmkonsten är oomstridd. I tre essäer av Bengt Forslund, Leif Furhammar och Klas Viklund belyses olika sidor av hans konstnärskap.

 8. Pensionerat danskompani

  Fotboll, skateboard och passionerad pension

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Hälften av projekten i den senaste omgångens produktionsstöd är dokumentärer, bland annat Ultras om fotbollens supporterkultur och Calendar Girls om en dansgrupp för pensionerade kvinnor i Florida. Bland spelfilmerna finns Exodus, Abbe Hassans långfilmsdebut som regissör, och Lill-Zlatan och Morbror Raring för de yngsta. Dessutom beviljas marknadsstöd till Mårten Klingbergs Andra akten. Detta och mycket mer bland de totalt femton projekten.

 9. Filminstitutets arkiv

  Filmhuset bakom kulisserna

  Nyheter om svensk film

  Följ med bakom kulisserna på 50-årsfirande Filmhuset! En ny kortdokumentär ger en inblick i arkitekturen och samlingarna.

 10. Dockanimerad kvinna i butik

  Stop-motion, livscoacher och sovande på jobbet

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Hanna Sköld regisserar Butiken med både stop-motion teknik och live action, Maria Lundqvist gör huvudrollen i kortfilmssatir om konsumtionssamhället och Powernapper´s Paradise av Samir Arabzadeh är en kortdokumentär som skildrar livet i en filippinsk stad där det är helt okej att sova på jobbet. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

Visa fler