Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Ung tjej i keps

  Moodysson, Jesus och Varberg

  Nyheter om svensk film Marknadsstöd Produktionsstöd

  Juni månads produktionsstöd är sprängfyllt med stora svenska filmnamn inom både fiktion och dokumentär, men även debuterande regissörer. Lukas Moodysson, Ellen Fiske, Erik Gandini, Isabella Eklöf och Daniel Espinosa finns alla med bland de totalt 25 projekt som beviljats produktions- och marknadsstöd.

 2. Studie III (1953) är en av de Peter Weiss-filmer som visas på årets Bologna-festival.

  Elva svenska filmer på Il Cinema Ritrovato

  Filmarkivet Nyheter om svensk film

  Arkivfestivalen Il Cinema Ritrovato är tillbaka efter pandemin med ett fullspäckat program och pågår 25 juni till 3 juli.

 3. Tarik Saleh och Ruben Östlund i smoking firar sina vinster i Cannes

  Svensk succé i Cannes 2022

  Nyheter om svensk film

  Det skrevs svensk filmhistoria när den 75:e upplagan av Cannes filmfestival avslutades med sedvanlig prisutdelning i Salle Lumière i slutet av maj. Läs mer och se bilder och intervjuer nedan. 

 4. Tecknad björnflicka rider på groda

  Gängvåld, Tommie X och magisk saft

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Dokumentären The Dear John Letter utreder självdestruktiva uppväxtår med droger. Kortfilmen Vänta är en lågintensiv thriller till fots som behandlar organiserad brottslighet i tonårsmiljö. Och så är världens starkaste björn tillbaka i Bamse och världens minsta äventyr, denna gång med Nalle-Maja i fokus. Stöd har även beviljats sju talangprogram. Det och mycket mer bland de senaste stöden.

 5. 2 cheerleaders i luften

  Jakt, cheerleading och topless pensionärer

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Sarah Gyllenstierna, tidigare regiassistent till Spike Lee, gör Jakt på ett vitt fält om tre jaktbesatta män. Power Jaguars är en kortdokumentär om cheerleading och kvinnlig vänskap i regi av Jessica och Annika Karlsson. Ellen Ekman regisserar och illustrerar kortfilmen Doris och Bettan om pensionärer som fightar omgivningen med drinkpinnar och hängbröst. Det och mycket mer bland de senaste projekt som beviljats produktionsstöd.

 6. Anette Novak porträtt

  Anette Novak ny vd på Filminstitutet

  Nyheter om svensk film

  Anette Novak tillträdde 4 april som ny vd för Svenska Filminstitutet.

 7. Närbild tjej som kramas

  Medelhavsnoir, sorg och sjungande djur

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Axel Petersén (Avalon, Toppen av ingenting) återvänder med ett drama om skuld och spel. Jenifer Malmqvist långfilmsdebuterar med en dokumentär om sorgbearbetning. Och så kommer ny film om Mamma Mu som denna gång vill göra mu-sikal. Christian Ryltenius regisserar. Det och mycket mer bland årets sista produktionsstöd.

 8. Man och kvinna i restaurang

  Hypnos, tuggummi och en kärlekskrank brödrost

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Forever är en ungdomsfilm om vänskap och fotbollsdrömmar för 10-14 åringar och Hypnosen är en komedi om att släppa sociala spärrar. Konstnären Nellie Mae Rowe gör tuggummiskulpturer i dokumentären This World is Not My Own och i kortfilmen Silviana Deluxe 250 är en brödrost djupt förälskad i sin ägare. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 9. Två tvååringar på huk.

  Barn, brev och ung vänskap

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Björn Runge regisserar Bränn alla mina brev, baserad på Alex Schulmans bok med samma namn, Gunhild Westhagen Magnor regisserar What We Are, en dokumentär om norska tvååringar och Stina Wirsén regisserar Historien om Bodri, en animerad kortfilm baserad på Hedi Frieds liv.

 10. Tomas Norström i LammseMajas Detektivbyrå - kameleontens hämnd

  Tomas Norström till minne

  Nyheter om svensk film

  "En vänlig själ, ett smatterband av idéer och med viljestyrka jag sällan mött." Så uttalar sig regissören Stephan Apelgren om Tomas Norström. Han och kollegorna Cecilia Nilsson och Moa Gammel minns den folkkäre skådespelaren som gick bort den 3 oktober.

Visa fler