Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Triangle of Sadness-gänget

  Triangle of Success – Ruben Östlunds fenomenala framgångsresa

  Nyheter om svensk film

  Det blev inga Oscars, men framgångssagan för Triangle of Sadness gör att Ruben Östlund ändå skrivit in sig i den svenska filmhistorien. Här är några höjdpunkter från filmens magnifika resa, från Gulpalmen i Cannes till tre nomineringar på den nyligen avslutade Oscarsgalan. 

 2. Två identiska barn

  Odöda, lögner och Stellan Skarsgård

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Stellan Skarsgård gör berättarrösten till den nya Vem-filmen, Fredrik Gertten är tillbaka med en dokumentär om sociala kontrakt - och julkalenderfamiljen Knyckertz återvänder i långfilmsformat. Det och mycket mer bland de senaste produktions- och marknadsstöden.

 3. Comedy Queen, Triangle of Sadness, Nelly & Nadine, Boy from Heaven,

  Filmsverige 2022: en möjlig sensation?

  Nyheter om svensk film

  Nordisk boom, drösvis med priser, ännu en guldpalm i Cannes, internationella biosuccéer, Oscar-kortlistningar, auteurer i riklig tillväxt… i Sverige, idag, i verkligheten. Bereste filmkritikern Jan Lumholdt spanar på all denna framgång genom både backspegel och framtidslins. Anas kanske rentav en ny storhetstid i luften?

 4. Ung kvinna och ung man i säng

  Blix, skateboards och synth

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Mia Engberg återvänder med en resa i sin egen historia, Hans Blix diskuterar diplomati och Patrik Blomberg Book gör 1980-talsdoftande skånskt synthdrama. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 5. Boy from Heaven

  Boy from Heaven dubbelt prisbelönt i Lübeck

  Nyheter om svensk film

  Boy from Heaven av Tarik Saleh vann i helgen huvudpriset NDR Film Prize vid 64:e upplagan av Nordiska filmdagarna i Lübeck. Filmen tog även hem INTERFILM Church Prize som också delas ut under festivalen.

 6. Häxan

  Häxan gör succé!

  Nyheter om svensk film

  Tortyrkammare. Besatta nunnor. Spädbarn i grytor. En djävul spelad av regissören själv. Passande till Halloween har den kultklassiska och nydigitaliserade stumfilmen Häxan fortsatt liv på biografer runt om i världen. Filmen av Benjamin Christensen firar dessutom hundra år i år.

 7. Man i rymdlabb

  Astronauter, basket och Malaysia

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Dokumentären A Pan-African Mission följer en socialarbetare i Liberia. Sweet Dreams utspelar sig på sockerplantage i Malaysia och Karin Franz Körlof gör mockumentär av Pär Lagerkvists novell i kortfilmen En hjältes död. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 8. His Majesty the Barber

  Svenskt på stumfilmsfestivalen i Pordenone

  Nyheter om svensk film

  På lördag 1 oktober startar årets upplaga av världens främsta stumfilmsfestival, Le giornate del cinema muto i italienska Pordenone. Bland filmerna på programmet märks den sällan visade svensk-tyska långfilmskomedin Hans kungl. Höghet shinglar av Ragnar Hyltén-Cavallius från 1928.

 9. Man med svärd och cigarett

  Kycklingar, skogsväsen och Marocko

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Levan Akins nästa film efter prisbelönade And Then We Danced beviljas stöd. Stöd går även till samiska internationellt uppmärksammade kortfilmer och ett råndrama vid Atlasbergen. Det och mycket mer bland augusti månads produktionsstöd.

 10. Collage med höstens svenska filmer 2022

  Höstens svenska filmpremiärer 2022

  Nyheter om svensk film

  Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av höstens svenska långfilmspremiärer, tisdagen den 30 augusti i Bio Victor i Filmhuset. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju med regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare. Filmerna är listade i premiärordning. Konferencier: Parisa Amiri. 

Visa fler