Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Närbild futuristisk kvinnas ansikte.

  Kvinnliga rappare, afro-futuristisk film och nytt från Tarik Saleh

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Hela 18 projekt ingår i den sista omgången produktionsstöd och marknadsstöd innan sommaren. Bland filmerna finns en spelfilm om Zlatan, en egyptisk thriller, science fiction i kortformat och dokumentärer om kvinnliga rappare och pojkar i målbrottet.

 2. Tecknad spyfluga

  Spyflugor, jiddisch och slump

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Bland de senaste projekten som beviljats produktionsstöd finns ett kidnappningsdrama i Sinai, deporteringsstudie från Auschwitz och en ung mans mardrömmar om faderskapets vedermödor.

 3. Eva Henning i filmen Banketten (1948). Hon ligger lutad mot en säng med en pistol i handen.

  Eva Henning fyller sekel

  Nyheter om svensk film

  Vi uppmärksammar skådespelerskan Eva Henning, som skulle ha fyllt 100 år 10 maj, med en text skriven av Filminstitutets presschef Jan Göransson.

 4. Kvinnor och män vid soffgrupp

  Surrogatmödrar, mobbning och romkom för unga

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Bland de senaste projekten som beviljats stöd finns två projekt med humor och romantik för en yngre målgrupp, både Eva & Adam att vara eller inte vara – ihop och Sune – midsommar. Dessutom dokumentärer om mobbning, surrogatmödraskap och kortfilm om rätten till intimitet och lust. Med mera.

 5. Ghita Nörby och Max von Sydow i filmen Hamsun

  P.O. Enquist och filmen

  Nyheter om svensk film

  Författaren och dramatikern Per Olov Enquist avled den 25 april. Hans författarskap är älskat av många, men hans stora gärning inom svensk film är kanske inte lika välkänd. Hans manusarbete bidrog till att filmer som Pelle Erövraren, Il Capitano och Hamsun belönades med Oscar, Golden Globe, Guldpalmen i Cannes, Silverbjörnen i Berlin och Guldbaggar – själv fick han en för sitt manus till Hamsun. Dessutom hade P.O. Enquist som filmutredare en viktig roll för utvecklingen av svensk film.

 6. Filminstitutet fördelar 50 miljoner kronor av regeringens stödpaket

  Filminstitutets stöd Nyheter om svensk film

  Filminstitutet har fått i uppdrag att fördela 50 miljoner av det stödpaket om 500 miljoner kronor till kulturen som regeringen utlyst idag. De medel Filminstitutet har att fördela syftar i första hand till att stötta visningsarrangörer som har haft intäktsbortfall och nödgats ställa in eller stänga ned sina verksamheter, med anledning av covid-19.

 7. Gemma Gillon i dokumentären Scheme Birds

  Biopremiär för Scheme Birds – intervju med Ellen Fiske och Ellinor Hallin

  Nyheter om svensk film

  Idag 24 april är det biopremiär för dokumentären Scheme Birds, om skotska tonårstjejen Gemma och hennes liv som är präglat av våld och arbetslöshet, men också kärlek och framtidstro. Filminstitutets Per Perstrand fick en pratstund med regissörerna Ellen Fiske och Ellinor Hallin.

 8. Niclas Gillis i Pool

  ”Det var som att han klev rakt ut ur boken” – Anders Lennberg om bioaktuella Pool

  Nyheter om svensk film

  I dag, fredag 17 april, är det premiär på Pool som Anders Lennberg regisserat och som är baserad på en roman av Per Hagman. Filmen utspelar sig i huvudsak på Franska rivieran och huvudrollen spelas av skådespelaren, regissören, konstnären, fotomodellen med mera Niclas Gillis. Här i sin första huvudroll. Filminstitutets Jan Göransson fick en pratstund med regissören.

 9. Catwalk

  Påsklovsfilm

  Nyheter om svensk film

  Påsklov i karantän, då gäller det att bulla upp med både ägg, godis och riktigt bra film. Var rädda om er, och ha en fin påsk med våra filmtips som funkar för både små och stora barn.

 10. Jozi Gold

  Premiär för Jozi Gold – om "en farmor utan utbildning" som gör skillnad

  Nyheter om svensk film

  Idag 3 april är det premiär både på bio och online för Jozi Gold, en ny dokumentär av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven som följer den sydafrikanska miljöaktivisten Mariette Liefferinck i hennes kamp mot den mäktiga gruvindustrin i Johannesburg. Filminstitutets Per Perstrand fick en pratstund med Fredrik Gertten om Jozi Gold, och om nya strategier för att nå ut med film i coronatider.

Visa fler