Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Hängivelsen

  Maud Hansson – mycket mer än häxa och piga

  Nyheter om svensk film

  "Hujedamej sånt barn han var, ej värre tänkas kan…” Generation efter generation har sjungit och nynnat den melodin alltsedan första Emil i Lönneberga-filmen kunde ses på bio 1971. Nu har rösten som en gång sjöng den tystnat. Maud Hansson, för evigt förknippad med pigan Lina i Emil-filmerna, har gått bort i en ålder av 82 år.

 2. Blond man ser upp mot annan man i närbild.

  Bus, straff och isländska förorter bland de senaste produktionsstöden

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Bland de senaste projekten som beviljats produktionsstöd finns Hannes Holms nyversion av Karl Bertil Jonssons julafton (som även tilldelas marknadsstöd), Ylva Forners filmatisering av Kristoffer Folkhammars omtalade roman Magisterlekarna, och Josephine Bornebuschs kammarspel ORCA.

 3. Producent Cecilia Nessen, regissör (m.m.) Nathan Grossman och festivaldirektör Alberto Barbera på röda mattan innan visningen. Foto Ann- Louice Dahlgren / Filminstitutet

  Gretas filmresa har startat

  Nyheter om svensk film

  Nathan Grossmans dokumentär om Greta Thunberg är på väg till Kanada, där den kommer att visas under Toronto International Film Festival. Filmen, som fått titeln I Am Greta, har precis haft världspremiär på Venice International Film Festival, och många blev märkbart tagna av det närgångna porträttet av  den unga miljöaktivisten. Filminstitutets utsända, Ann-Louice Dahlgren, förmedlar i sin text både känslan på plats detta speciella år och kritikernas reaktioner efter att ha sett fillmen.

 4. Collage med tjugo bilder från höstens biopremiärer 2020

  Höstens filmpremiärer

  Nyheter om svensk film

  Svenska Filminstitutet och Film & TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en (delvis digital) presentation av höstens svenska långfilmspremiärer, tisdagen den 1 september på biograf Grand i Stockholm. Nedan listas samtliga titlar, premiärdatum och distributörer. Vid varje titel ligger även ett klipp med trailer och intervju som gjordes under presentationen. Samtalsledare var Pekka Heino.

 5. Bettan von Horn

  Bettan von Horn till minne

  Nyheter om svensk film

  I slutet av juli gick Bettan von Horn bort i en ålder av 67 år. Som en av Folkets Bios frontfigurer under nästan ett halvt sekel kom hon att betyda enormt mycket för kvalitetsfilmen i allmänhet och den svenska dokumentärfilmen i synnerhet. 

 6. Närbild futuristisk kvinnas ansikte.

  Kvinnliga rappare, afro-futuristisk film och nytt från Tarik Saleh

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Hela 18 projekt ingår i den sista omgången produktionsstöd och marknadsstöd innan sommaren. Bland filmerna finns en spelfilm om Zlatan, en egyptisk thriller, science fiction i kortformat och dokumentärer om kvinnliga rappare och pojkar i målbrottet.

 7. Tecknad spyfluga

  Spyflugor, jiddisch och slump

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Bland de senaste projekten som beviljats produktionsstöd finns ett kidnappningsdrama i Sinai, deporteringsstudie från Auschwitz och en ung mans mardrömmar om faderskapets vedermödor.

 8. Eva Henning i filmen Banketten (1948). Hon ligger lutad mot en säng med en pistol i handen.

  Eva Henning fyller sekel

  Nyheter om svensk film

  Vi uppmärksammar skådespelerskan Eva Henning, som skulle ha fyllt 100 år 10 maj, med en text skriven av Filminstitutets presschef Jan Göransson.

 9. Kvinnor och män vid soffgrupp

  Surrogatmödrar, mobbning och romkom för unga

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Bland de senaste projekten som beviljats stöd finns två projekt med humor och romantik för en yngre målgrupp, både Eva & Adam att vara eller inte vara – ihop och Sune – midsommar. Dessutom dokumentärer om mobbning, surrogatmödraskap och kortfilm om rätten till intimitet och lust. Med mera.

 10. Ghita Nörby och Max von Sydow i filmen Hamsun

  P.O. Enquist och filmen

  Nyheter om svensk film

  Författaren och dramatikern Per Olov Enquist avled den 25 april. Hans författarskap är älskat av många, men hans stora gärning inom svensk film är kanske inte lika välkänd. Hans manusarbete bidrog till att filmer som Pelle Erövraren, Il Capitano och Hamsun belönades med Oscar, Golden Globe, Guldpalmen i Cannes, Silverbjörnen i Berlin och Guldbaggar – själv fick han en för sitt manus till Hamsun. Dessutom hade P.O. Enquist som filmutredare en viktig roll för utvecklingen av svensk film.

Visa fler