Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Boy from Heaven

  Boy from Heaven dubbelt prisbelönt i Lübeck

  Nyheter om svensk film

  Boy from Heaven av Tarik Saleh vann i helgen huvudpriset NDR Film Prize vid 64:e upplagan av Nordiska filmdagarna i Lübeck. Filmen tog även hem INTERFILM Church Prize som också delas ut under festivalen.

 2. Häxan

  Häxan gör succé!

  Nyheter om svensk film

  Tortyrkammare. Besatta nunnor. Spädbarn i grytor. En djävul spelad av regissören själv. Passande till Halloween har den kultklassiska och nydigitaliserade stumfilmen Häxan fortsatt liv på biografer runt om i världen. Filmen av Benjamin Christensen firar dessutom hundra år i år.

 3. Man i rymdlabb

  Astronauter, basket och Malaysia

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Dokumentären A Pan-African Mission följer en socialarbetare i Liberia. Sweet Dreams utspelar sig på sockerplantage i Malaysia och Karin Franz Körlof gör mockumentär av Pär Lagerkvists novell i kortfilmen En hjältes död. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 4. His Majesty the Barber

  Svenskt på stumfilmsfestivalen i Pordenone

  Nyheter om svensk film

  På lördag 1 oktober startar årets upplaga av världens främsta stumfilmsfestival, Le giornate del cinema muto i italienska Pordenone. Bland filmerna på programmet märks den sällan visade svensk-tyska långfilmskomedin Hans kungl. Höghet shinglar av Ragnar Hyltén-Cavallius från 1928.

 5. Man med svärd och cigarett

  Kycklingar, skogsväsen och Marocko

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Levan Akins nästa film efter prisbelönade And Then We Danced beviljas stöd. Stöd går även till samiska internationellt uppmärksammade kortfilmer och ett råndrama vid Atlasbergen. Det och mycket mer bland augusti månads produktionsstöd.

 6. Collage med höstens svenska filmer 2022

  Höstens svenska filmpremiärer 2022

  Nyheter om svensk film

  Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av höstens svenska långfilmspremiärer, tisdagen den 30 augusti i Bio Victor i Filmhuset. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju med regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare. Filmerna är listade i premiärordning. Konferencier: Parisa Amiri. 

 7. Ung tjej i keps

  Moodysson, Jesus och Varberg

  Nyheter om svensk film Marknadsstöd Produktionsstöd

  Juni månads produktionsstöd är sprängfyllt med stora svenska filmnamn inom både fiktion och dokumentär, men även debuterande regissörer. Lukas Moodysson, Ellen Fiske, Erik Gandini, Isabella Eklöf och Daniel Espinosa finns alla med bland de totalt 25 projekt som beviljats produktions- och marknadsstöd.

 8. Studie III (1953) är en av de Peter Weiss-filmer som visas på årets Bologna-festival.

  Elva svenska filmer på Il Cinema Ritrovato

  Filmarkivet Nyheter om svensk film

  Arkivfestivalen Il Cinema Ritrovato är tillbaka efter pandemin med ett fullspäckat program och pågår 25 juni till 3 juli.

 9. Tarik Saleh och Ruben Östlund i smoking firar sina vinster i Cannes

  Svensk succé i Cannes 2022

  Nyheter om svensk film

  Det skrevs svensk filmhistoria när den 75:e upplagan av Cannes filmfestival avslutades med sedvanlig prisutdelning i Salle Lumière i slutet av maj. Läs mer och se bilder och intervjuer nedan. 

 10. Tecknad björnflicka rider på groda

  Gängvåld, Tommie X och magisk saft

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Dokumentären The Dear John Letter utreder självdestruktiva uppväxtår med droger. Kortfilmen Vänta är en lågintensiv thriller till fots som behandlar organiserad brottslighet i tonårsmiljö. Och så är världens starkaste björn tillbaka i Bamse och världens minsta äventyr, denna gång med Nalle-Maja i fokus. Stöd har även beviljats sju talangprogram. Det och mycket mer bland de senaste stöden.

Visa fler