Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. kvinna i horisonten

  Demoner, gökur och jojkmusikal

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Bland de senaste produktionsstöden finns ett nytt projekt från årets Guldbaggevinnare för Bästa film och en dokumentär om Roy Anderssons familj. Marknadsstöd går till kommande Lasse-Maja filmen. Totalt har sjutton projekt beviljats stöd.

 2. simmare

  Couchsurfing, Tornedalen och Denis Lavant

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Hela 21 projekt har beviljats produktionsstöd – bland dessa finns regissörer som Jon Blåhed, Fanny Ovesen, John Skoog, Naures Sager och Anette Sidor. Filmerna tacklar ämnen som rekordsimning, sex utan medgivande, troende i 1930-talets Tornedalen och krigsberedskap på Hörbyslätten. Samt musikdokumentärer om både Cornelis Vreeswijk och José González.

 3. En ridaå går upp och avslöjar höstens svenska filmer

  Höstens svenska filmer 2023

  Nyheter om svensk film

  Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna bjöd traditionsenligt in till en presentation av höstens svenska långfilmspremiärer, onsdagen den 23 augusti i Bio Victor i Filmhuset. Här är samtliga filmer som presenterades, med trailer och intervju med regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare. Filmerna är listade i premiärordning. Konferencier: Parisa Amiri. 

 4. Stefan Nilsson

  Vi minns kompositören Stefan Nilsson

  Nyheter om svensk film

  Filmkompositören Stefan Nilsson har lämnat oss i en ålder av 67 år. Han var en av de absolut främsta i sitt skrå och skrev oförglömlig musik till filmer som Så som i himmelen, Jerusalem, Juloratoriet, Morrhår och ärtor, Yrrol, Sally och friheten, Falsk som vatten, En sång för Martin och många andra. Oförglömlig musik var även den han komponerade till tv-serien Skärgårdsdoktorn.

 5. Dansande långhårig i rött

  Tonårssystrar, Finland och giftig svamp

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Klaus Härö filmar en dold historia från andra världskriget. Sigrid Johnson, Guldbaggebelönad för sin insats i Comedy Queen, gör ny huvudroll. Leila följer en 64-årig transsexuell lärare i Afghanistan. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 6. Per Åhlin

  "En generös gigant" – tre filmprofiler minns Per Åhlin

  Nyheter om svensk film

  Per Åhlin har gått ur tiden. En regissör och animatör som genom sina många illustrationer och filmer blev både folkkär och högt aktad bland kollegor i branschen. Vi bad tre profiler inom svensk animation berätta vad Per Åhlin haft för betydelse för deras skapande.

 7. Pojke i halvmörkt rum

  1800-tal, Stig Dagerman och en giraff

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  På Hvitfeldtska bodde vi är en dokumentär om Göteborgskravallerna 2001 och Nattlekar är en kortfilm om en pojke som räddar sin far i drömmens värld. Beast följer giraffen Marius död på Köpenhamns Zoo och Stormskärs Maja berättar om ett kvinnligt intellektuellt uppvaknande på 1800-talet. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

 8. Triangle of Sadness-gänget

  Triangle of Success – Ruben Östlunds fenomenala framgångsresa

  Nyheter om svensk film

  Det blev inga Oscars, men framgångssagan för Triangle of Sadness gör att Ruben Östlund ändå skrivit in sig i den svenska filmhistorien. Här är några höjdpunkter från filmens magnifika resa, från Gulpalmen i Cannes till tre nomineringar på den nyligen avslutade Oscarsgalan. 

 9. Två identiska barn

  Odöda, lögner och Stellan Skarsgård

  Nyheter om svensk film Produktionsstöd

  Stellan Skarsgård gör berättarrösten till den nya Vem-filmen, Fredrik Gertten är tillbaka med en dokumentär om sociala kontrakt - och julkalenderfamiljen Knyckertz återvänder i långfilmsformat. Det och mycket mer bland de senaste produktions- och marknadsstöden.

 10. Comedy Queen, Triangle of Sadness, Nelly & Nadine, Boy from Heaven,

  Filmsverige 2022: en möjlig sensation?

  Nyheter om svensk film

  Nordisk boom, drösvis med priser, ännu en guldpalm i Cannes, internationella biosuccéer, Oscar-kortlistningar, auteurer i riklig tillväxt… i Sverige, idag, i verkligheten. Bereste filmkritikern Jan Lumholdt spanar på all denna framgång genom både backspegel och framtidslins. Anas kanske rentav en ny storhetstid i luften?

Visa fler