En ny 35mm-kopia av Erotikon (Mauritz Stiller, 1920), med autentiskt applicarade färger, visas på årets upplaga av arkivfestivalen i Bologna (25-31/8).
En ny 35mm-kopia av Erotikon (Mauritz Stiller, 1920), med autentiskt applicarade färger, visas på årets upplaga av arkivfestivalen i Bologna (25-31/8).

Kortfilmer och stumfilmsklassiker på arkivfestivalen i Bologna

Filmarkivet, Filminstitutet

Årets upplaga av världens främsta arkivfestival Il cinema ritrovato äger rum 25-31 augusti; med färre filmer och fler biografer än vanligt som en följd av införandet av säkerhetsföreskrifter med anledning av covid-19.

Filminstitutet kommer under festivalen att presentera en ny 35mm-kopia av Mauritz Stillers hundrårsjubilerande komediklassiker Erotikon (1920) som tagits fram vid Filminstitutets laboratorium i Rotebro. De ursprungliga färgerna är för första gången återskapade på ett autentiskt vis genom att den svartvita kopian doppats i färgbad, vilket skett på ett laboratorium i Tjeckien i samarbete med filmarkivet i Prag.

Vidare uppmärksammas filmskaparen och filmhistorikern Gösta Werner med en serie som innehåller långfilmen Gatan (1949), regissörsporträttet Mauritz Stiller (1987) samt elva kortfilmer; däribland den digitala restaureringen av regissörens främsta film Att döda ett barn (1953), som också visas i den del av festivalen som kommer att finnas tillgänglig via strömning.

Från Filminstitutets samlingar visas också några av den svenska filmhistoriens första tagningar, inspelade av ingenjören och pionjären Emil Sieurin i Höganäs med omnejd 1901 kallad Sieurins bilder, samt de unika franska filmer från förra sekelskiftet som Sieurin köpte med sig från en resa till Paris (Sieurins franska bilder).

Skriv ut