Filmhuset
Filmhuset utifrån

Om Filmhuset

”Inget vanligt jävla hus” lär Filminstitutets grundare Harry Schein ha sagt som utgångspunkt för bygget. Och där fick han som han ville. Filmhuset har knappast lämnat någon oberörd sedan det stod färdigt den 18 januari 1971. Idag sjuder huset av filmverksamheter. Stora delar av Filmhuset är i dag uthyrt till externa företag och organisationer med anknytning till film och kultur.

Historik

Foto Bo ArrhedFoto Bo Arrhed

Ett hus utöver det vanliga
Man kan kalla Filmhuset för en vattendelare vad gäller estetiken: somliga tycker att det är en av Stockholms vackraste byggnader medan andra refererar till huset som en deprimerande betongbunker. Arkitekten bakom huset är Peter Celsing, som även har ritat bland annat Kulturhuset och Riksbanken i Stockholm.

Byggnaden Filmhuset innehåller mängder av associationer till film: fasadens fönsterlinjer påminner om perforeringshålen i en filmremsa, de runda invändiga trapphusen kan uppifrån ses som en ringlande filmremsa och de blanka hissdörrarna är formgivna efter sminkspeglar.Filmhuset är ett exempel på en arkitektonisk riktning med rötter i strukturalismen eller brutalismen, som i sin tur härstammar från funktionalism. Under 2008 genomfördes ett stort renoveringsarbete av Svenska Filminstitutets lokaler för att skapa ett modernt, öppet kontorslandskap.

Celsings öga blickar mot försvarsmakten
Faktum är att huset var kontroversiellt redan innan det hade byggts. Försvarshögkvarteret alldeles intill motsatte sig Peter Celsings ritning med fönster som vette åt deras kontor. Efter att ha blivit tvungen att skapa en kortsida utan ett enda fönster skapade Celsing då i stället ett gigantiskt stirrande öga riktat mot Försvarsmaktens kontor.


Fakta 
Byggmaterial: Platsgjuten betong
Totalyta: 24 700 kvadratmeter
Tomtyta: 6 000 kvadratmeter
Volym: 112 000 kubikmeter
Längd: 155 meter
Bredd: 39 meter
Höjd: 15 meter
Antal etage: 6
Antal studior: 4
Antal biografer: 3 (2 offentliga)

Verksamheter i Filmhuset

Filmhuset sjuder av filmverksamheter. Här arbetar och studerar flera hundra personer. Stora delar av Filmhuset är i dag uthyrt till externa företag och organisationer med anknytning till film och kultur.

Skriv ut