Filminstitutets medierum

Pressmeddelanden

Sök och filtrera
 1. Nio svenska filmer på CPH:DOX

  I dag släpps programmet till CPH:DOX i Köpenhamn, en av världens främsta dokumentärfilmsfestivaler. Hela nio svenska filmer deltar varav sex stycken tävlar. Två av filmerna, Flottenav Marcus Lindeen och Händelser i Ydre av Per Bifrost, Malla Grapengiesser och Alexander Rynéus, har världspremiär på festivalen i huvudtävlan DOX:AWARD.

 2. 9 svenska filmer på Berlins filmfestival

  Igår startade den 68:e upplagan av filmfestivalen i Berlin. Festivalen pågår fram till den 25 februari.  Nio svenska filmer, varav två samproduktioner deltar på festivalen i år. Bifogat finner en pdf med alla visningstider och aktuella biografer för de svenska filmerna  

 3. Svensk film prisad på världens främsta kortfilmsfestival

  I helgen avslutades årets upplaga av Clermont-Ferrands filmfestival och när priserna delades ut belönades svensk kortfilm med totalt tre priser i den internationella sektionen. Jerry Carlssons Skuggdjur vann två priser och Niki Lindroth von Bahrs Min börda vann ett pris.

 4. Guldbaggens publikpris – så många röstade

  Guldbaggens publikpris var årets nyhet på Guldbaggegalan med Sameblod som prisets första vinnare. Omröstningen omfattade samtliga 41 svenska nomineringsbara långfilmer med biopremiär under 2017 och anordnades i samarbete med Aftonbladet. Utfallet blev en succé med över 44 420 röstningar och skapade ett stort engagemang bland såväl publik som bransch.

 5. Gösta Berlings saga i nyrestaurerad version

  Filmarkivet Cinemateket

  Filmen i regi av stumfilmsikonen Mauritz Stiller, är baserad på Selma Lagerlöfs roman med samma namn och blev Greta Garbos stora genombrott som banade väg för hennes enastående karriär i Hollywood.

 6. Tuva Novotny, Fredrik Backman och musikalisk kraft

  Kvinnor utmanar musikbranschen och Tuva Novotny regisserar Fredrik Backman-filmatisering. Dessutom flera dokumentärer, kortfilmer och en actionfilm riktad till barn och unga. Det och mycket mer finns bland projekten som fick produktionsstöd av Filminstitutet i december.

 7. Information om green card – krav på dokumenterad kompetens för produktionsstöd

  Nu inför Filminstitutet utvidgade krav på stödmottagande producenter och produktionsbolag under samlingsbegreppet ”green card”. 

 8. Här är bidragen till kortfilmssatsningen Röst

  De åtta bidragen till kortfilmssatsningen Röst har tillkännagivits under en pressträff på Göteborgs filmfestival. Filmerna kommer att lanseras under Almedalsveckan i juli för att sedan visas av SVT och Folkets Bio fram till valet.

 9. The Square Oscarsnominerad

  För andra året i rad har en svensk film blivit Oscarsnominerad till bästa icke-engelskspråkiga film.  

 10. Unga Astrid galavisas på Berlins filmfestival

  Unga Astrid (Becoming Astrid) av Pernille Fischer Christensen är utvald att visas i sektionen Berlinale Special Gala på Berlin International Film Festival, 15-25 februari.

Visa fler