Filminstitutet firar 50 år med internationellt jämställdhetsutspel
I Cannes idag bjöd Filminstitutet in till en pressträff med anledning av 50-årsjubiléet och utlovade en utmaning till filmvärlden i stället för ett jubileumsfyrverkeri.
Anna Serner på Filminstitutets presskonferens i Cannes. Foto: Jan Göransson/Filminstitutet
Pressträffen inleddes med lite fakta:
• Mer än 1000 filmer har tävlat om Guldpalmen i Cannes de senaste 50 åren – 54 av dem har varit regisserade av kvinnor. En av dem har vunnit, och det var 20 år sedan.
• Fyra personer av de över 400 som nominerats till en Oscar för bästa regi har varit kvinnor. En av dem har vunnit.
• I Sverige har kvinnor regisserat ca 10 % av alla långfilmer de senaste 50 åren. Åtta kvinnor har vunnit Guldbagge för bästa regi de senaste 50 åren, fem av dem det senaste decenniet.
Anna Serner, Filminstitutets VD:
– Det här duger inte. Filmen är den kanske viktigaste kulturformen, den påverkar vårt samhälle och hjälper oss att förstå oss själva och vår tid. Därför måste allas röster höras och allas berättelser berättas. Annars kommer filmen inte vara relevant i framtiden.
Efter det presenterade Anna Serner det svenska målet om en jämställd filmbransch och Filminstitutets fempunktsprogram för förändring – finns i sin helhet här www.sfi.se/jamstalldhet - och riktade sig sen till hela filmvärlden med frågan: Hur jobbar ni? Hur uppnår vi tillsammans förändring?
Utmaningen riktade sig till filmfestivaler, filminstitut och fonder, och alla som gör film.
– I Sverige är filmvärlden, helt berättigat, kritiserad för bristande jämställdhet. Men samtidigt framstår vi för många andra länder som föregångare och ”best practice” då vi har bättre siffror och en strategi. Vi får redan inbjudningar från hela världen för att komma och prata om hur vi gör. Därför kändes det relevant att presentera detta i Cannes.
Augmented Society
Ytterligare en nyhet presenterades på temat film och samhälle: sajten Augmented Society (www.augmentedsociety.se) – det vill säga ”förstärkt samhälle”. Här bjuds personer in att kommentera dagsaktuella händelser eller ämnen med en filmreferens.
Anna Serner:
– Alla har nog sagt ”det är som på film” någon gång. Men film hjälper oss också att förstå det som händer omkring oss. I dessa tider känns det viktigt. Det är det vi vill lyfta fram med den här sajten, med både allvar och humor.
Först ut är temat jämställdhet och premiärskribenter är Benny Andersson, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Anna Serner. Under veckan kommer bl a EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson och Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård att medverka.
Publicerad 20 maj 2013