Filminstitutets medierum
Foto: Per-Anders Jörgensen

Vi är bäst! till Toronto

Nu presenterar filmfestivalen i Toronto de första titlarna som valts ut till årets festival. En av dem är Lukas Moodyssons nya film Vi är bäst!, som presenteras i en specialsektion för ”ledande internationella filmskapare”.

 Foto: Per-Anders Jörgensen

Toronto International Film Festival är Nordamerikas största filmfestival och anses som en av de viktigaste i världen. Festivalen har tidigare visat Moodyssons Fucking Åmål, Lilja 4-ever och Ett hål i mitt hjärta, och har nu bjudit in Vi är bäst! till programmet Special Presentations, som är för ”högprofilerade premiärer och ledande internationella filmskapare”. Toronto har ingen tävling.

Steve Gravestock, Torontos programchef för nordisk film, kommenterar:
- Moodysson är en av de mest betydelsefulla europeiska filmskapare som kommit fram de senaste 15 åren. Hans filmer präglas av en mångsidighet, ett modigt formspråk och, förmodligen viktigast av allt, en djup medkänsla för alla de som hamnat vid sidan av i samhället. Vi är bäst! är en av hans mest charmerande och empatiska filmer hittills.

Vi är bäst! utspelar sig 1982 och är en film om Bobo, Klara och Hedvig. Tre tjejer som är 13 år. Som drar runt på gatorna och babblar. Som är modiga och tuffa och starka och svaga och förvirrade och knasiga. Som startar ett punkband utan att ha instrument att spela på, trots att alla säger att punken är död.

Seriealbumet ”Aldrig godnatt” av Coco Moodysson ligger till grund för berättelsen.

Filmen är producerad av Lars Jönsson, Memfis film, med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Lars G Lindström. Filmen säljs internationellt av TrustNordisk.

Årets festival i Toronto äger rum den 5-15 september. www.tiff.net

Vi är bäst! har svensk premiär den 11 oktober. För mer information, kontakta Helena Stenberg på SF Film som distribuerar filmen i Sverige: 070-620 35 32, helena.stenberg@sf.se

Pressbilder och trailer: www.sffilm.se, www.clipsource.se

Skriv ut