Press

Fusion – 2,8 miljoner i nytt stöd för normkreativa processer

Idag presenterades Fusion av Svenska Filminstitutets filmskonsulenter Klara Grunning och Baker Karim tillsammans med Sara Waldestam från Chimney som är producent för satsningen. Fusion är ett forsknings- och utvecklingslaboratorium, i form av stöd och engagemang, för innovativa filmprocesser där 6 projekt väljs ut. Tillsammans delar de på 2,8 miljoner och träffas under ett års tid i workshops och seminarier.

Deltagarna i Fusion får dels ekonomiskt stöd och dels konstnärliga, tekniska, cinematiska, ekonomiska och vetenskapliga nätverk på högsta nivå.  Snabbhet och riskvilja ska ersätta långa och tröga utvecklingsprocesser. Programmet finansieras av Filminstitutet i samarbete med delar av film- konst- och universitetsbranschen.

Till Fusion kan etablerade kreatörer i alla kreativa fält söka. Laboratoriet riktar sig till kvinnor som rasifieras i Sverige, detta för att nå det nyskapande, hitta nya frågeställningar och nya processer. – Det intersektionella perspektivet breddar de kreativa horisonterna. Processen står i centrum! säger Baker Karim, långfilmskonsulent och initiativtagare till Fusion.

Fusion presenteras närmare under det kommande Filmrummet Beyond the New Black.

Beyond the New Black
När: 10 november, kl. 09:00 -16:30
Var: Bio Victor, i Filmhuset på Borgvägen 1, Stockholm
Anmälan: Fri entré men föranmälan krävs, anmäl dig till osa.ft.filmrummet@filminstitutet.se senast fredag 6 november

Heldagsseminariet Beyond the New Black uppmärksammar den normkreativa rörelsen i svensk film. Det blir en fortsättning på förra årets seminarium Black is the New Black. Då öppnas också ansökningsslussen till Fusion. Intagning sker sen efter personlig intervju/pitch och den första gruppen deltagare presenteras på Göteborgs filmfestival 2016.

För mer information, kontakta
Annelie Wangler, koordinator
annelie.wangler@filminstitutet.se

Skriv ut