Filminstitutets medierum
Louise Löwenberg som Thommy Berggren i Fijona Jonuzis Den största av dom största. Foto: Mai Nestor

Maktkamp mellan Thommy och Micke får produktionsstöd

Jens Assur långfilmsdebuterar, Fijona Jonuzi gör drama om Thommy Berggren och Mikael Persbrandt och kreativa gruppen Mahoyo reser till Sydafrika.

Jens Assur, prisad för sina kortfilmer, långfilmsdebuterar med Korparna, ett drama på 70-talets svenska landsbygd. Bonden Agne brottas med tidens moderniseringskrav och sonen Klas ovilja att ta över gården. I sin längtan efter frihet hittar Klas en tillflykt i sitt stora fågelintresse och hos den nyinflyttade Veronika. Filmen bygger på den Augustprisbelönade romanen av Tomas Bannerhed.

I dokumentären Tyskungarna - barn av de hatade berättar Per Anders Rudelius om en generation som sveks av norska samhället – barnen till tyskar som efter andra världskriget blev bespottade måltavlor för tyskhat.

Dokumentären Gretas guide till galaxen av Astrid Askberger handlar om frihet och tvåsamhet. Den följer Greta och hennes alkoholiserade mor under femton års tid med flyttar tvärs över USA.

Fijona Jonuzi gör 60-minutersdramat Den största av dom största där skådespelaren Micke och regissören Thommy gör en enmanföreställning ihop. Med två veckor till premiär har de inget material och yrkesrelationen glider över i en privat kamp. Filmen ingår i satsningen Moving Sweden och är inspirerad av pjäsen med samma namn, av och med Eva Johansson och Louise Löwenberg. Nu agerar de i filmen och skriver manus ihop med Jonuzi.

I det lite kortare formatet gör Ștefan Constantinescu Duschen där en ung svensk kvinna med höga ideal möter en rumänsk EU-migrant. Alla har en räddare, ett offer och en förövare inom sig men hur hårfina är gränserna mellan rollerna och hur kan dessa gränser suddas ut?

Kortdokumentären The Mahoyo Project:South Africa av Moira Ganley berättar om den kreativa gruppen Mahoyo som reser till Sydafrika för ett kulturellt utbyte med unga normbrytande människor.

 

Långfilm


Ur Tyskungarna - barn av de hatade. Foto: Riksarkivet, Oslo

Tyskungarna - barn av de hatade
Regi Per Anders Rudelius
Manus Per Anders Rudelius
Producent Per Anders Rudelius
Stödmottagare Kultfilm
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Antonio Russo Merenda
Stödbelopp 300 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: I "Tyskungar - barn av de hatade" vittnas om en tid och en spillra av en barngeneration som sveks av norska samhället. Efter kriget blev de bespottade måltavlor av tyskhatet. De var fiendens horungar och troliga femtekolonnare, kollektivt diagnostiserade som mindre värdefulla medborgare.

 


Ur Gretas guide till galaxen. Foto: Olof Marnung 

Gretas guide till galaxen
Regi Astrid Askberger
Manus Astrid Askberger
Producent Kristina Meiton
Stödmottagare MigDig
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 480 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: Greta har lämnat sin familj och flyttat tvärs över USA. Vi får följa henne under 15 år och filmen kretsar kring tvåsamhet och relationen till en alkoholiserad mamma. Om förändring, försoning och kampen för att leva sitt liv så fritt som möjligt.

 


Ur Korparna. Foto: Jonas Alarik

Korparna
Regi Jens Assur
Manus Jens Assur
Producenter Jan Marnell, Tom Persson
Stödmottagare Film and Arts Affairs II AB
Målgrupp Vuxen
Genre Drama
Filmtyp Spelfilm
Teknik Live action
Konsulent Magdalena Jangard
Stödbelopp 7 000 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: Korparna är ett fängslande thrillerdrama på den svenska landsbygden under 70-talet. Bonden Agne plågas av slitet på gården, en besatthet av att äldsta sonen, Klas ska ta över och en känsla av att någon vill familjen illa. Klas söker sig till fåglarnas värld men i takt med att de yttre hoten ökar ställs han inför ett oundvikligt val, fly eller stanna.

Kortfilm

Louise Löwenberg som Thommy Berggren i Fijona Jonuzis Den största av dom största. Foto: Mai Nestor

Den största av dom största

Regi Fijona Jonuzi
Manus Louise Löwenberg, Eva Johansson, Fijona Jonuzi
Producent Erik Hemmendorff
Stödmottagare Plattform Produktion AB
Målgrupp Vuxen
Genre Drama
Filmtyp Spelfilm
Teknik Live action
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 2 052 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: Skådespelaren Micke och regissören Thommy försöker skapa en enmanföreställning tillsammans. Det är två veckor kvar till premiär och de har fortfarande inget färdigt material. Den relation som en gång börjat som en yrkesrelation har glidit över från det professionella in i en privat kamp som kräver frigörelse och upplösning.

 

Från inspelningen av Duschen. Foto: Bianca Basan

Duschen

Regi Stefan Constantinescu
Manus Nana Håkansson
Producenter Jörgen Andersson, Kjell Åhlund
Stödmottagare Doppelganger AB
Målgrupp Vuxen
Genre Drama
Filmtyp Spelfilm
Teknik Live action
Konsulent Andreas Fock
Stödbelopp 400 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: Duschen handlar om ett möte mellan en ung svensk kvinna med höga ideal och en rumänsk EU-migrant som samlar burkar i Göteborg. Det är en historia om hur alla har en räddare, ett offer och förövare inom sig och om hur hårfin gränserna mellan de olika rollerna är och viljan att försöka sudda ut dem.

 


Ur Mahoyo Project: South Africa. Foto: Gustav Nord

The Mahoyo Project: South Africa
Regi Moira Ganley
Manus Moira Ganley
Producenter Farah Yusuf, MyNa Do, Pia Do, Moira Ganley, Gustav Nord, Koen Dirk van Esterik 
Stödmottagare Flip-Flop Interactive AB
Målgrupp Ungdom
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 250 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: The Mahoyo Project är en dokumentärfilm om den svenska kreativa gruppen Mahoyo och deras resa till Johannesburg för ett kulturellt utbyte med unga normbrytande människor. Genom ett feministiskt perspektiv berättar filmen hur passion och kreativitet kan födas på de mest oväntade platser och utmanar uppfattningar om hudfärg, ras, kön, sexualitet, och geografisk identitet.


 

Skriv ut