Press
En mycket ung Zlatan Ibrahimovic. Foto: Stefan Berg

Zlatan på dokumentärfilmfestival

I år är det rekord för antalet svenska filmer på IDFA i Amsterdam, en av världens främsta dokumentärfilmfestivaler. Inte mindre än tio svenska filmer kommer att visas där vilket vi redan berättat om. En av filmerna håller precis på att färdigställas och det är en film om Zlatan Ibrahimovic En film av Fredrik och Magnus Gertten om unge Zlatans väg till toppen.

Festivalen börjar den 18 november och filmen ligger i den prestigefyllda sektionen Masters där även The Swedish Theory of Love av Erik Gandini och Jag är Ingrid av Stig Björkman visas.

– Det är ett fantastiskt år för svensk dokumentärfilm, både nationellt och internationellt, stora publiksuccéer och mäktiga festivalframgångar. I år sätter vi faktiskt nordiskt rekord på IDFA och att filmen om Zlatan får världspremiär i Ajax hemstad Amsterdam känns extra roligt säger en stolt Sara Rüster, dokumentärfilmansvarig på Filminstitutets utlandsavdelning.

Det är första gången på flera år som de framgångsrika dokumentärfilmarna Fredrik och Magnus Gertten regisserar en film ihop. De gör det med berättelsen om Zlatan Ibrahimovic innan han slog igenom och blev världsberömd. Namnkunniga fotbollsspelare och tränare som Marco van Basten, Ronald Koeman, Fabio Capello, Leo Beenhakker, Mido och Andy van der Meyde intervjuas i filmen och berättar om fotbollsspelaren och människan Zlatan Ibrahimovic. Men även andra, okända personer, som fanns i Zlatans närhet under åren, ger sin bild av stjärnan och hans liv.

2002 gjorde Magnus och Fredrik Gertten kultklassikern Blådårar 2 –vägen tillbaka. Filmen skildrade Malmö FF:s degradering från Allsvenskan och det efterföljande året i Superettan som slutade med att laget tog steget upp i högsta serien igen. Filmen följde en rad personer runt Malmö FF och en av dem var Zlatan Ibrahimovic – en ung talang på randen av sitt genombrott i MFF. Bröderna Gertten filmade otaliga timmar med Zlatan men bara en liten bråkdel användes i Blådårar 2 –vägen tillbaka.

Filmen har svensk premiär i februari 2016 och distribueras av TriArt Film.

Skriv ut