Filminstitutets medierum
Förproduktionsbild ur Oh Deer. Foto: Svante Fjaestad, copy Borderline

Fyra kusliga kortfilmer och en 360 graders skräckupplevelse

Nu är 150 ruggiga ansökningar genomlästa. Så många projekt kom in till It’s Alive! - satsningen på skräckfilm i femminutersformat som initierats av Svenska Filminstitutet, Film i Skåne, Film Väst, Filmregion Stockholm-Mälardalen och Filmpool Nord. Fem utvalda projekt är nu redo att ta steget in i produktion och bli färdiga för visning under hösten.

– Visst trodde vi att det fanns ett sug efter att göra skräckfilm, men 150 ansökningar överträffade våra förväntningar. Konkurrensen var sanslöst tuff. Bland de sökande fanns en mix av noviser, väletablerade filmare och erfarna kreatörer ifrån angränsande områden, och många har verkligen tänkt till kring vad skräckfilm är och kan vara. Med de fem valda projekten har vi fått en urstark och spännande blandning, och dessutom är det första gången Filminstitutet ger produktionsstöd till ett 360 graders-projekt. Jag ser fram emot att följa produktionerna, säger Andreas Fock, filmkonsulent för kortfilm på Svenska Filminstitutet.

De utvalda projekten

Drip Drop

Regi: Jonna Nilsson
Manus och producent: Fredrik Myrtell
En kvinna kommer hem efter en joggingtur och upptäcker att det inte längre finns något vatten i kranarna. Istället hörs ett fasansfullt muller från vattenrören. Sedan börjar det droppa. Produceras av Way Creative Films i samproduktion med Film i Skåne/Hanna Sohlberg.
Jonna Nilsson har varit deltagare i programmet Pure Fiction samt utvecklar långfilmen Andra sidan helvetet tillsammans med Way Creative Films.

Paralys

Regi: Björn Fävremark och John Boisen
Manus: Björn Fävremark
Producent: Judith Katzeff
En iscensättning av en sömnparalys. En kvinna somnar på soffan och vaknar upp i ett limbotillstånd där mardrömmen har tagit fysisk form i rummet. Sömnparalys är ett fenomen där en person vaknar upp utan möjlighet att röra sig. Produceras av Is This It i samproduktion med Film Väst/Ami Ekström.
Fävremark och Boisen driver bolaget Is This It som gör film, musikvideor, reklam och dokumentärer, bland annat musikvideor till Kent samt 2 steg från Håkan (2011) om Håkan Hellström.

Inkräktare

Regi och manus: Johannes Persson
Producent: Hanna Ostrowski
Amanda och Erik sitter vid sin laptop och väljer ut semesterfoton. På ett av dem står ett gammalt par. Trots deras varningar fotade Amanda på en kolerakyrkogård. På alla följande bilder hittar de en tanig flicka, som plötsligt tittar upp på dem. Produceras av sic film i samproduktion med Filmregion Stockholm-Mälardalen/Beata Mannheimer.
Johannes Perssons kortfilmer Nihilisterna (2014) och De undkomna (2013) har visats och prisats vid flertalet internationella skräckfilmsfestivaler.

@janabringlove

Regi och manus: Jana Bringlöv Ekspong
Producent: Therese Högberg
Josef kan inte somna om efter en mardröm, och loggar istället in och har webb-sex med @janabringlove som enligt uppgift befinner sig 473 km bort. Men det är något som inte stämmer. Vem är @janabringlove och hur långt bort befinner hon sig egentligen? Produceras av Bautafilm i samproduktion med Filmpool Nord/Katja Härkönen.
Jana Bringlöv Ekspong skrev manus till och gjorde huvudrollen i kortfilmen Ta av mig (2013) som vann Teddy Award vid Berlinale samt prisades vid flertalet LGBT-festivaler.

Oh Deer

Regi och manus: Peter Pontikis
Producent: Patrick Sobieski
En 360 graders stereoskopisk 3D-film där åskådaren tar ett skadeskjutet rådjurs perspektiv. Du befinner dig i skogen, det skymmer, du blöder, jägarna smyger sig på ifrån alla håll, de vill fälla dig. Produceras av Borderline Films i samarbete med Redstone VR och Plan 8.
Peter Pontikis och Patrick Sobieski gjorde den korta skräckfilmen Boy-Razor (2015) om ett rakblad i en vattenrutschbana, samt långfilmen Vampyrer (2008).

Samtliga fem filmer kommer att få produktionsstöd från Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Andreas Fock.

Skriv ut