Press
Regissören Souleymane Cissé visar sin Cannes-belönade Det magiska ljuset. Foto: Xavier Arias, Films Cissé

Malisk filmpionjär till Sverige

Den maliska regissören Souleymane Cissé brukar kallas Afrikas främsta nu levande regissör. 1987 blev han första afrikanska filmskapare att prisas vid Cannes filmfestival och nu kommer han för första gången på ca 30 år till Sverige. Tack vare ett samarbete med CinemAfrica kommer han till Cinemateket Live på söndag. Då visas den Cannes-prisade Det magiska ljuset, som följs av ett samtal mellan regissören och Lindiwe Dovey, filmare och forskare med fokus på afrikansk film vid Londons universitet.

Det magiska ljuset hyllades för sitt foto och inspirerade ljudarbete, nominerades till Guldpalmen och tog hem juryns stora pris i Cannes 1987. Det är en gåtfull film om 1200-talets maliska rike, där en ung man flyr undan sin far, som uttalat en förbannelse över sonen. Både far och son har magiska krafter och den slutliga uppgörelsen är oundviklig, men hänförande. Det är ett av de mest hyllade verken i hela den afrikanska kontinentens omfattande filmhistoria.

Souleymane Cissé fick, liksom flera andra afrikanska kollegor på 60- och 70-talet, sin filmutbildning i Moskva. Men till skillnad från många andra regissörer från tidigare kolonialstater gör han uteslutande film på afrikanska språk, företrädesvis bambara. Det finns heller inget ”franskt” över hans filmer, utan Souleymane Cissé rotar sina verk i en malisk berättartradition, där det mytiska och magiska präglar uttrycket. Hans senaste film, O Ka, hade premiär i Cannes 2015 och får svensk premiär under CinemAfrica dagen innan samtalet på Cinemateket, lördag 27 februari 16.30 på Zita (läs mer om den visningen på cinemafrica.se.)
 
Tid och plats: Cinemateket Live, söndag 28 februari kl. 16.00 – 18.45 (filmen är 105 minuter, samtalet pågår ca 45 minuter) i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm. 


Ur Det magiska ljuset.

Skriv ut