Filminstitutets medierum
Ur Exercise One. Foto: Leydis Manso Aguilar

Nyfödd demokrati och kärlekssökande får stöd

Fyra kortfilmer har fått produktionsstöd i januari. De behandlar ämnen som demokrati, könsbyte, sociala medier och sökandet efter kärlek.

Dokumentären Democracy Road av Turid Rogne följer journalisterna Aye Chan Naing och Than Win Htut som efter tjugo års exil i Norge återvänder till Myanmar/Burma. De vill testa gränserna för sin nyfödda demokrati som ska byggas på en bokstavligt talat skakig väg i ett land med bräcklig infrastruktur. Det är Rognes andra film om Myanmar/Burma (efter Burmas röst, 2011).

Exercise One av Victoria Verseau är ett drama om Juli som har genomgått en könskorrigering från man till kvinna. Hon får kämpa med stavar för att hennes vagina inte ska växa igen. Juli söker stöd och tröst på nätet, men saknaden efter närhet leder till ett one-night stand som slutar i förnedring och en ännu större ensamhet. En film om en transpersons ensamhet och längtan efter närhet och kärlek. Regissören Victoria Verseau studerar just nu på Kungliga Konsthögskolan.

Lode Kuylenstiernas Homo Sacer (i romarrikets lag en person som var bannlyst och kunde dödas av vem som helst, utan påföljd) tar avstamp i händelserna 2011 då en skadad och redan liggande man rånas på gatan i London.  Händelsen spreds viralt och rånaren Esau blev ansiktet för ondska och opportunism. Filmen synar hur politisk makt har förskjutits till sociala medier. Genom en sorts detektivberättelse i Paul Austers anda ifrågasätts samband mellan fiktion och dokumentär.

Mr. Sugar Daddy av Dawid Ullgren är en intim pulserande kärlekshistoria om en kärlek som aldrig blev av. En äldre man önskar sig en nystart efter en nyligen avslutad relation. På nattklubben söker han sig till en yngre kille och kastas därmed in i ett spel där han inte riktigt känner reglerna. Dawid Ullgren studerar filmregi på Stockholms dramatiska högskola.

Democracy Road. Foto: Kieran Kolle

Democracy Road
Regi Turid Rogne
Manus Turid Rogne
Producent Andreas Rocksén
Stödmottagare Laika Film & Television AB*
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Antonio Russo Merenda
Stödbelopp 350 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: Efter tjugo års exil i Norge återvänder journalisterna Aye Chan Naing och Than Win Htut till Burma för att testa gränserna för sin nyfödda demokrati. De har drömt om detta i många år, men kampen för frihet är långt ifrån över.

* Svensk samproducent. Huvudproducent: Aldeles AS/Elisabeth Kleppe, Norge Exercise One. Foto: Leydis Manso Aguilar

Exercise One
Regi Victoria Verseau
Manus Victoria Verseau
Producenter Jörgen Andersson, Kjell Åhlund
Stödmottagare Doppelganger AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Andreas Fock
Stödbelopp 310 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: Juli har bytt kön från man till kvinna. Hon får kämpa med stavar för att hennes vagina inte ska växa igen. Hon söker stöd och tröst på nätet, men saknaden efter närhet leder till ett one-night stand som slutar i förnedring och en ännu större ensamhet. Juli är en film om en transpersons ensamhet och längtan efter närhet och kärlek.

Homo Sacer. Foto: Lode Kuylenstierna

Homo Sacer
Regi Lode Kuylenstierna
Manus Dag Kuylenstierna
Producent Lode Kuylenstierna
Stödmottagare LodeDetlof produktion
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Antonio Russo Merenda
Stödbelopp 300 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: 2011, ett år då den politiska makten förskjutits till sociala medier och skapat revolutioner och kravaller i både Arabvärlden och Europa, rånas en skadad och redan liggande man på gatan i Tottenham. Händelsen sprids viralt och rånaren, Esau blir ansiktet för ondska och opportunism. I Esaus fotspår uppstår en detektivberättelse i Paul Austers anda.

Mr. Sugar Daddy. Foto: Nils Croné

Mr. Sugar Daddy
Regi Dawid Ullgren
Manus Dawid Ullgren
Producenter Catherine Champagne, Caroline Drab
Stödmottagare POP! Media
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Andreas Fock
Stödbelopp 225 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: Mr Sugar Daddy skildrar kärlekshistorien som aldrig blev, om en äldre man som önskar sig en nystart. På nattklubben förälskar han sig i en yngre kille och kastas därmed in i ett spel som inte tillåter någon vinnare.

Skriv ut