Filminstitutets medierum
Jessica Hausner, Anna Serner och Agnieszka Holland. Foto: coop99, Per Myrehed, @Jacek Poremba

50/50 by 2020 – Global Reach, seminarium på Cannes Film Market

Svenska Filminstitutet och WIFT Nordic presenterar 50/50 by 2020 – Global Reach, ett seminarium på Cannes Film Market som handlar om hur jämställdhetsarbetet fortgår utanför Sveriges gränser. Filminstitutets vd Anna Serner pratar med regissörerna Agnieszka Holland och Jessica Hausner om filmskapande och kvalitet, och representanter från Norge, Irland, USA och Kanada berättar om deras initiativ för en mer jämställd filmbransch.

64 procent av alla långa spelfilmer som fick konsulentstöd av Filminstitutet 2016 hade en kvinnlig regissör. Detta gör Sverige världsledande när det kommer till jämställdhet inom filmbranschen, vilket har lett till att fler länder såsom Kanada, Norge och Irland skapat egna initiativ och mål för jämställdhet.

På seminariet 50/50 by 2020 – Global Reach på Cannes Film Market kommer Filminstitutets vd Anna Serner att moderera ett panelsamtal om jämställdhet inom filmbranschen och vilka hinder som återstår, med regissörerna Agnieszka Holland och Jessica Hausner. Därefter följer presentationer av James Hickey, vd på Irish Film Board, Sindre Guldvog, vd på Norska filminstitutet, den amerikanska producenten Lydia Dean Pilcher samt Michèle Maheux, vd på Toronto filmfestival.

När och var:
Lördagen 20 maj klockan 14-16
Plats: Palais K, Palais des festival, Cannes
Marknads- eller pressackreditering till Cannes filmfestival krävs

– För att påverka och förändra behövs energi och jag är övertygad om att detta seminarium kommer att ge oss massor av energi för att fortsätta detta arbete. Jag hoppas verkligen att beslutsfattare världen över tar tillfället i akt och ser hur jämställdhet inom branschen bidrar till en förhöjd kvalitet, säger Anna Serner, vd på Filminstitutet.

– Sverige är ett litet land, men när det kommer till jämställdhet inom filmbranschen ligger vi i framkant och är nummer ett för resten av världen. Det är hedrande att få inspirera och delge våra erfarenheter på Cannes filmfestival, säger Helene Granqvist, president på WIFT Nordic.

Filminstitutets handlingsplan 50/50 by 2020: En jämställd filmproduktion, både framför och bakom kameran presenterades på Cannes filmfestival 2016. Läs handlingsplanen här>>

Jämställdhetsarbetet i svensk filmbransch har fått internationell uppmärksamhet och inspirerat liknande organisationer såsom BFI och Eurimages att lyfta frågan.

Se exempel på pressklipp i till exempel:
The Sidney Morning Herald: The Woman Who Changed A Film Industry
Buzzfeed: How This Woman Changed Inequality In Swedish Films
The New York Times: How Swedish Cinema Gave Women Directors a Bigger Role

Skriv ut