Filminstitutets medierum
Ur Upp i det blå. Foto: Nordisk Film

Fyra svenska filmer till Berlins filmfestival

Tidigare i veckan stod det klart att Victor Lindgrens Kometen är inbjuden i sektionen Berlinale Shorts på den kommande filmfestivalen i Berlin.
Nu är ytterligare titlar släppta: Petter Lennstrands långfilm Upp i det blå, dokumentären Loving Lorna av Jessica Karlsson, Annika Karlsson och kortfilmerna Min homosyster av Lia Hietala och Adam Marko-Nords animerade Jazzoo är alla uttagna till tävlan i barn- och ungdomssektionen Berlinale Generation.

– Roligt och hedrande att filmen blivit uttagen! Extra kul eftersom det är första gången jag gör långfilm, säger filmens regissör Petter Lennstrand.

Petter Lennstrand och Martin Olczak har skrivit manus. I filmen agerar skådespelare och muppdockor tillsammans.

Upp i det blå är producerad av Lars Jönsson och Memfis Film AB. Filmen är en samproduktion med Film i Väst och SVT, i samverkan med BLA Stockholm och med stöd av Nordisk Film & TV Fond och Filminstitutets tidigare långfilmskonsulenter Linus Torell och Baker Karim.

Jazzoo är producerad av Sara Waldestam och Alphaville. Filmen är en samproduktion med SVT, med stöd av Svenska Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Linus Torell.

År 2014 släppte flerfaldigt Grammis-vinnande jazzkvintetten Oddjob barnskivan Jazzoo. Den belönades med en Grammis för bästa barnskiva – och nu har det blivit animerad barnfilm av idén.

– Det är fantastiskt kul att Jazzoo blivit utvald till att tävla vid Berlinale! Vi kände från första stund när vi hörde Oddjobs fantastiska musik och såg Ben Javens illustrationer som följde med skivan, att det fanns mycket att bygga på här. Det känns härligt att få skapa kvalitetsunderhållning för barn, säger Adam Marko-Nord.

Lia Hietalas Min homosyster är producerad av Stefan Henriksson och New Stories AB, i samproduktion med Toft Film.

Min homosyster kretsar kring tre flickor: Majken, som har vetat att hon är lesbisk sedan hon var sju år, Gabbi som just upptäckt att hon också gillar tjejer - och så Gabbis tioåriga lillasyster Cleo. Men vem är Cleo kär i? Är det en pojke eller en flicka?

Jessica Karlsson och Annika Karlsson har regisserat, producerat och skrivit manus till dokumentären Loving Lorna. Filmen har fått stöd av Filminstitutets dokumentärfilmskonsulenter Klara Grunning och Cecilia Lidin.

Dokumentären handlar om 17-åriga Lorna bor i förorten Ballymun utanför Dublin. Där har det alltid funnits en stark hästkultur, och Lorna och hennes familj är en del av den. Familjen har alltid haft hästar omkring sig, och det har på många sätt varit deras räddning.

Skriv ut