Filminstitutets medierum
Leslie brinner. Foto: Magnus Rutberg

Malmödramer och Solsidan blir långfilm

Olika svenska livsutmaningar gestaltas bland de projekt som får stöd från Filminstitutet i februari. Stefan Berg fortsätter berättelsen om artisten Leslie, Manuel Concha gör Den enda vägen om två bröder i Malmö och paren i tv-serien Solsidan krisar vidare i långfilmsformat.

En av Sveriges populäraste komediserier tar steget till vita duken. Vi följer de tre paren i en komedi om kärlek, barnlängtan, knepiga föräldrar och oskrivna badregler i Torekov. Filmen regisseras av bröderna Felix och Måns Herngren och har tilldelats marknadsstöd.

Dokumentären Systrar bakom galler av Nima Sarvestani följer två kvinnors skilda vägar efter en fängelsevistelse i Afghanistan. Sara flyr till Sverige medan Najibeh tvingas stanna. Sara nås av rykten om att Najibeh ska ha stenats till döds och filmen börjar nysta i vad som hänt. Filmen togs förra året ut till IDFA, en av världens största dokumentärfilmsfestivaler, och är regissören Nima Sarvetstanis och producenterna Farima Karimis och Maryam Ebrahimis uppföljare till Frihet bakom galler (2012).

I Den enda vägen av Manuel Concha beskjuts bröderna Michel och Alex på öppen gata i Malmö. Nu behövs pengar till Alex operation. Det blir början på en nedåtsprial där brödrakärleken är kraften mot omvärldens misstänksamhet. Även dokumentären Leslie brinner utspelar sig i Malmö. Det är Stefan Bergs fortsättning på Leslie - killen som kommer att glänsa (2008) om Leslies artistdröm som nu håller på att bli verklighet. En film om att hitta sitt språk för att kunna utvecklas som person.

Death of a Child är en dansk-svensk samproduktion om föräldrar som glömmer spädbarn i bilar varpå barnen dör av värmeslag. Skuld och kärlek blandas i andra delen i Frida och Lasse Barkfors dokumentärtrilogi om social stigmatisering.

I finsk-svenska samproduktionen East of Sweden av Simo Halinen möts tre män på ett nattåg i gränslandet mellan Finland och Sverige. Alla tre döljer hemligheter och en plötslig konfrontation dem emellan leder till ödesdigra konsekvenser och två av dem måste fatta ett gemensamt beslut. Det är ett fartfyllt spänningsdrama om lojalitet, kärlek och våld. När goda gärningar och otur kolliderar och hamnar utom kontroll. David Nzinga (Måste gitt) gör en av huvudrollerna

Pernille Fischer Christensen regisserar Unga Astrid. Produktionsbolagets beskrivning: När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Den här berättelsen är en fri tolkning om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta. Filmen har premiär 2018.

Långfilm

Death of a Child. Foto: Lasse Barkfors

Death of a Child
Regi Frida Barkfors, Lasse Barkfors
Manus Frida Barkfors, Lasse Barkfors
Stödmottagande producent Frida Barkfors
Sökande produktionsbolag De Andra *
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Antonio Russo Merenda
Stödbelopp 500 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning En film om människor som har gjort och upplevt något av det värsta tänkbara, att själva orsakat sina barns död. Genom deras egna berättelser målas en oförlåtande mardröm upp som det är otäckt lätt att relatera till. Förutom den inre paniken, lidandet och självhatet berörs även samhällets respons, stödet från familj och vänner, eller det motsatta – föraktet från bekanta, arbetskamrater, näthat och i en del fall anmälan om mord eller dråp.

* Svensk samproducent. Huvudproducent: Final Cut for Real/Anne Köhncke, Danmark

Den enda vägen. Foto Carolina Romare © Bright Pictures_810

Den enda vägen
Regi Manuel Concha
Manus Claudia Galli Concha, Manuel Concha
Stödmottagande producenter Börje Hansson, Carola Hansson, Cladia Galli Concha
Sökande produktionsbolag Bright Moving Pictures AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Calle Marthin
Stödbelopp 840 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Bröderna Michel och Alex blir beskjutna på öppen gata. Alex blir svårt skadad och man misstänker att de är inblandade i en kriminell uppgörelse. Brödernas kamp för att överleva för dem allt längre ner i mörkret.

East of Sweden
Regi Simo Halinen
Manus Simo Halinen
Stödmottagande producenter Madeleine Ekman, Lizette Jonjic
Sökande produktionsbolag Zentropa Sweden AB **
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Yaba Holst
Stödbelopp 1 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Tre män möts på ett nattåg i gränslandet mellan Finland och Sverige.  Alla tre döljer hemligheter och en plötslig konfrontation dem emellan leder till ödesdigra konsekvenser och två av dem måste fatta ett gemensamt beslut. East of Sweden är ett fartfyllt spänningsdrama om lojalitet, kärlek och våld. När goda gärningar och otur kolliderar och hamnar utom kontroll.

** Svensk samproducent. Huvudproducent: Kaiho Republic, Liisa Penttilä, Finland

Leslie brinner. Foto: Magnus Rutberg

Leslie brinner
Regi Stefan Berg
Manus Stefan Berg
Stödmottagande producenter Stefan Berg, Elie Kellerman
Sökande produktionsbolag Masters of Reality AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 875 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning När Leslie var 14 drömde han om att bli en känd artist. Men uppväxten på ”Seved” i Malmö var tuff och trots sin talang hamnade han snett. 13 år senare har hans R’n B på svenska tagit sig ända in i musikbranschens finrum i Stockholm. Men för att vinna folkets kärlek måste han utvecklas som person.

Systrar bakom galler.

Systrar bakom galler
Regi Nima Sarvestani
Manus Nima Sarvestani
Stödmottagande producenter Maryam Ebrahimi, Farima Karimi
Sökande produktionsbolag Nima Film Aktiebolag
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 1 500 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Om två unga kvinnor som släppts från fängelset i Afghanistan: Sara riskerar sitt liv och flyr till Sverige, medan Najibeh tvingas stanna i talibanboendet. Efter upprepade försök att kontakta henne nås Sara av rykten om att Najibeh ska ha stenats till döds. Sara kan inte åka till Afghanistan men, filmaren åker därför dit för att upprätta sanningen bakom Najibehs död.

Unga Astrid
Regi Pernille Fischer Christensen
Manus Pernille Fischer Christensen, Kim Fupz Aakeson
Stödmottagande producenter Lars G Lindström, Anna Anthony
Sökande produktionsbolag Nordisk Film Production Sverige AB, Avanti Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Yaba Holst
Stödbelopp 10 500 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Den här berättelsen är en fri tolkning om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta. Film regisseras av Pernille Fischer Christensen, premiär 2018.

Marknadsstöd

Solsidan
Regi Felix Herngren, Måns Herngren
Manus Jesper Harrie
Stödmottagande producent Emma Nyberg
Sökande produktionsbolag Solsidan AB
Målgrupp Familj
Filmtyp Spelfilm
Genre Komedi
Teknik Live action
Stödbelopp 8 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning En av Sveriges populäraste komediserier tar steget till vita duken. Vi får följa de tre paren i en komedi om kärlek, barnlängtan, knepiga föräldrar och oskrivna badregler i Torekov.

Skriv ut