Filminstitutets medierum
Ur Jazzoo festen. Illustration: Ben Javens

Anna Odell, rymdsälar och barnmusikal

Anna Odell är tillbaka efter succén med Återträffen. Dessutom finns flera dokumentärer och filmer riktade till barn och unga bland de projekt som får produktionsstöd från Filminstitutet i augusti.

Återträffen (2013) gav Anna Odell Guldbaggar för bästa film och bästa manus (hon nominerades även för Bästa kvinnliga huvudroll och Bästa regi). Nu filmar Anna Odell sin andra långfilm Anna Odell Untitled, om manliga och kvinnliga identiteter, inom ramen för ett fiktivt filmprojekt. Det är en gränslös lek med könsroller och karaktärsdrag, och en jakt på mänskliga sanningar och sexuella beteendemönster.

I dansk-svensk-finska dokumentären The Distant Barking of Dogs av Simon Lereng Wilmont bor 10-åriga Oleg och hans farmor i en alltmer avfolkad by i Ukraina, mitt i kriget. Musik av Erik Enocksson (Apan, Farväl Falkenberg). I kortdokumentären Den sista hummerfiskaren ska regissören Karolin Axelsson, föra fyra generationers hummerfiskararv vidare. Filmen följer hennes utbildning och förhållande till fadern och havets lagar.

Images And The Worlds Of Being är en dokumentär i kort format där Kirsi Nevanti berättar om gränser vi bygger och ställs inför. Filmen är baserad på hennes egen 4-duksprojektion som hon doktorerade med i juni och ska bland annat visas i fängelser och sjukhus. Teddy Goitom, Senay Berhe och Benjamin Taft gör Afripedia, ett projekt inom konvergerad media, bland annat med en databas som kartlägger afrikanska kreatörer. Inom projektet har redan skapats 20 kortfilmer á 3 minuter.

Animerade Jazzoo festen av Adam Marko Nord är en musikal för barn med svenska trumpetaren Goran Kajfeš och jazzgruppen Oddjobs musik som utgångspunkt. En kortversion av filmen tävlade i Berlinale tidigare i år.

I kortfilmen Fuck You av Anette Sidor stjäl 15-åriga Alice en strap-on och utmanar sin pojkväns bild av sig själv och sina tankar om tjejer. Tillsammans upptäcker det unga paret något nytt om sig själva.

Stora galaxer äter stjärnor av Anna Hellsten är ett animerat hoppingivande kortfilmsäventyr för barn om ensamhet, vänskap och ljus i universum. Rymdsälar och flygande pizzor möts när fantasireglagen ställs på vid gavel. Filmen görs inom ramen för Moving Sweden.

Långfilm

Anna Odell. Foto: Felix Odell

Anna Odell Untitled
Regi Anna Odell
Manus Anna Odell
Stödmottagande producenter Frida Bargo, Mattias Nohrborg
Sökande produktionsbolag B-Reel Films AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Yaba Holst
Stödbelopp 9 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Anna Odell gör med ”Anna Odell Untitled” sin andra långfilm, om manliga och kvinnliga identiteter, inom ramen för ett fiktivt filmprojekt. Det är en gränslös lek med könsroller och karaktärsdrag, och en jakt på mänskliga sanningar och sexuella beteendemönster.

The Distant Barking of Dogs. Foto: Simon Lereng Wilmont

The Distant Barking of Dogs
Regi Simon Lereng Wilmont
Manus Simon Lereng Wilmont
Stödmottagande producent Tobias Janson
Sökande produktionsbolag Story AB*
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 325 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Allt har ändrats för 10-åriga ukrainska pojken Oleg. De flesta har flytt från hans by vid frontlinjen i östra Ukraina, men Oleg och hans farmor bor kvar. De försöker leva sitt liv den bortglömda byn samtidigt som kriget bara verkar fortsätta.

* Svensk samproducent ihop med Mouka Filmi (Finland). Huvudproducent: Final Cut for Real, Monica Hellström, Danmark

Jazzoo festen. Illustration: Ben Javens

Jazzo festen
Regi Adam Marko Nord
Manus Adam Marko Nord
Stödmottagande producent Sara Waldestam
Sökande produktionsbolag Alphaville/Chimney
Målgrupp Barn
Filmtyp Spelfilm
Genre Musikal
Teknik Animerad
Konsulent Calle Marthin
Stödbelopp 548 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Jazzoo är ett musikaliskt äventyr där får vi följa med Näktergalen och Noshörningen när de samlar ihop sina bästa djurvänner för en stor fest! Jazzoo baserar sig på den prisade skivan med samma namn och bjuder på en svängig resa för hela familjen!

Kortfilm

Den sista hummerfiskaren. Foto: Liun Riad

Den sista hummerfiskaren
Regi Karolin Axelsson
Manus Karolin Axelsson
Stödmottagande producenter Karolin Axelsson, Johanna Becker
Sökande produktionsbolag Mediabruket AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 250 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning En berättelse om fyra generationer hummerfiskare från Sveriges västligaste ö, en film om en pappa som under
decennier befunnit sig ensam på havet och en dotter som återvänder hem i ett försök att ta sig an vågorna och föra arvet vidare.

Fuck You. Foto: Marcus Dineen

Fuck You
Regi Anette Sidor
Manus Anette Sidor
Stödmottagande producent Jerry Carlsson 
Sökande produktionsbolag Verket Produktion AB
Målgrupp Ungdom
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Erika Wasserman
Stödbelopp 450 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Alice är tillsammans med den populära killen Johannes, men hon får inte plats att vara sig själv. Under en utekväll med sitt kompisgäng stjäl Alice en strap-on från en sexbutik och utmanar Johannes tankar tjejer. Alla tycker att Alice går för långt, men Alice faller inte för grupptrycket som hon brukar. Johannes blir nyfiken på Alice nya sida och tillsammans upptäcker de något nytt om sig själva.

Images and the Worlds Of Being. Foto: Kirsi Nevanti

Images and the Worlds Of Being
Regi Kirsi Nevanti
Manus Kirsi Nevanti
Stödmottagande producent Kirsi Nevanti
Sökande produktionsbolag Nevanti film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 905 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning En blickens och tankens resa i parallella verkligheter i ett skenande nu filmat över hela världen. Om gränser vi bygger och ställs inför. Projektet utforskar ny mark inom dokumentärfilmen och baseras på regissör Kirsi Nevantis 4-duksprojektion Images And The Worlds Of Being som hon doktorerat med i juni 2017. Nu både i VR och i det klassiska bio- och tv-formatet.

Stora galaxer äter stjärnor.

Stora galaxer äter stjärnor
Regi Anna Hellsten
Manus Anna Hellsten
Stödmottagande producent Ann Lundberg
Sökande produktionsbolag Anagram Sverige AB
Målgrupp Barn
Filmtyp Spelfilm
Genre Äventyr
Teknik Animerad
Konsulent Helen Ahlsson
Stödbelopp 1 026 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Stora Galaxer äter Stjärnor är ett animerat äventyr för barn, som blandar spänning med humor och tar de stora frågorna på allvar. Varför är vissa ensamma? Vad innebär det att vara en riktig vän? En saga om fyra ensamma små varelser som finner varandra, och tillsammans sprider ljus i universum.

Afripedia. Foto: Stocktown Films

Afripedia
Regi Teddy Goitom, Senay Berhe, Benjamin Taft
Manus Teddy Goitom, Senay Berhe, Benjamin Taft
Stödmottagande producent Teddy Goitom
Sökande produktionsbolag Stocktown Films
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Antonio Russo Merenda
Stödbelopp 800 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning Afripedia lanserades 2014 som en dokumentärserie i 5 delar. Serien skildrar afrikanska kreatörer inom film, mode, musik och konst som bryter mot stereotyperna och visar upp en annan bild från storstäderna runt om i Afrika. Afripedia lanseras nu som en ny kurerad global digital talangdatabastjänst som gör det lättare att hitta och samarbeta med dom bästa kulturskaparna med afrikansk bakgrund runt om i världen. En visuell guide med nyproducerade kortfilmer och VR-upplevelser. En plattform med berättelser om afrikanska kreatörer som inspirerar och utmanar en förlegad bild av Afrika genom sina verk och konstformer.

Skriv ut