Filminstitutets medierum
Toppen av ingenting. Foto: Pierre Björk

9 svenska filmer på Berlins filmfestival

Igår startade den 68:e upplagan av filmfestivalen i Berlin. Festivalen pågår fram till den 25 februari.  Nio svenska filmer, varav två samproduktioner deltar på festivalen i år. Bifogat finner en pdf med alla visningstider och aktuella biografer för de svenska filmerna  

Toppen av ingenting av Måns Månsson och Axel Petersén är uttagen i huvudtävlan – och kan vinna Guldbjörnen – vilket gör den till den första svenska filmen som blivit uttagen i stora tävlingssektionen på Berlins filmfestival sedan Lukas Moodyssons Mammut 2009. Léonore Ekstrand, Guldbaggenominerad för sin roll i Axel Peterséns tidigare film Avalon, gör den kvinnliga huvudrollen som Nojet.

Unga Astrid av Pernille Fischer Christensen är utvald att visas i sektionen Berlinale Special Gala. I huvudrollen som Astrid Lindgren ser vi Alba August, som också är uttagen som Shooting Star under festivalen. I andra roller ser vi bland andra Trine Dyrholm, Magnus Krepper och Maria Bonnevie.

Den sommaren av Göran Hugo Olsson får europeisk premiär i Panorama-sektionen. Världspremiären gick av stapeln i höstas på amerikanska festivalen i Telluride. Den sommaren är en långfilmsdokumentär om det filmprojekt som fotografen och konstnären Peter Beard initierade 1972 tillsammans med Lee Radziwill (bland annat känd som syster till Jacqueline Kennedy Onassis), om hennes släktingar, mor och dotter Beale på Grey Gardens. Filmen bygger på filmmaterial regisserat av Peter Beard, Jonas Mekas, Andy Warhol och med ytterligare material inspelat av Albert Maysles and Vincent Fremont.

Gordon & Paddy av Linda Hambäck får internationell premiär på Berlins filmfestival. Den är regisserad av Linda Hambäck och är uttagen till ungdomssektionen Generation. Rösterna är gjorda av Melinda Kinnaman, Felix Herngren och Stellan Skarsgård.

Tre kortfilmer
Brottas av Julia Thelin är uttagen till Generation Kplus. Filmen hade världspremiär på Göteborgs filmfestival  i slutet av januari och tävlade i Startsladden. Julia Thelin deltog i stora kortfilmstävlan på Cannes filmfestival i våras med Push It.

Fisketur av Uzi Geffenblad tävlar också i Generation Kplus. Geffenblad har regisserat, skrivit manus och komponerat musiken till filmen.

Dokumentären Juck visas i Generation 14plus. Juck är regisserad Olivia Kastebring och medregissörer är Julia Gumpert och Ulrika Bandeira. Trion har tillsammans skrivit manus till filmen. Kastebring är just nu aktuell som en av tre regissörer  till Guldbaggebelönade dokumentären Silvana – väck mig när ni vaknat.

Två samproduktioner 
Även de svenska samproduktionerna Los Bando av Christian Lo (Norge/Sverige) visas i Generation Kplus samt att kortfilmen av Sophia Bösch (Tyskland/Sverige) ingår i sektionen Perspektive Deutsches Kino.

Seminarium: Closing the Gap
Filminstitutets vd, Anna Serner deltar i en panel tillsammans med representanter från WIFT Germany och WIFT Nordic med namnet Closing the Gap lördagen den 17 februari kl 10.00. Panelens syfte är att diskutera hur man ska säkerställa kvalitet genom att främja jämställdhet och mångfald genom finansiering.

Skriv ut