Filminstitutets medierum
Bild ur Wild Dogs. Foto: Shazi Özdemir

Tuva Novotny, Fredrik Backman och musikalisk kraft

Kvinnor utmanar musikbranschen och Tuva Novotny regisserar Fredrik Backman-filmatisering. Dessutom flera dokumentärer, kortfilmer och en actionfilm riktad till barn och unga. Det och mycket mer finns bland projekten som fick produktionsstöd av Filminstitutet i december.

I dokumentären Wild Dogs följer filmskaparna Saga Gärde och Elin Eriksson en grupp skapande kvinnor inom musiken. Filmen skildrar en scen i radikal förändring och ramas in av illustrationer av Beata Boucht, musik av KIKI, Vaz, Beatrice Eli, Robyn, Jenny Wilson, Oda studios och Popkollo. En film om systerskap, kreativitet och styrka i den skapande kraften.

Tuva Novotny regisserar sin första svenska långfilm i och med filmatiseringen av Fredrik Backmans roman Britt-Marie var här. En berättelse om 65-åriga Britt-Marie, kärleken till fotboll, nya chanser och väntan på att livet ska börja. Fredrik Backman är tidigare kanske mest känd för sin bok En man som heter Ove som filmatiserades av Hannes Holm 2015.

Ett lapptäcke av berättelser och möten utgör ramen för Aeterna. Bakom filmen står Jesper Kurlandsky, som är aktuell som producent för Jimmie, och Fredrik Wenzel, nyligen Guldbaggebelönad för fotot i The Square. En visuell odyssé som utforskar vår samtid.

In i dimman är en film av Anders Hazelius (Gerilla), en ung regissör som gör genrefilm av frågor kring klass. I filmen får vi följa en överklasskille och hans vänners dekadenta leverne på en skärgårdsö i Stockholm, men det är något som inte står rätt till och vistelsen förvandlas till en spöklik historia om att möta sitt förflutna.

Hacker är en tech-action riktad till barn och unga. Filmen handlar om två föräldralösa barn som är data-hackers och efterlysta av myndigheterna. En film fylld av spänning, vänskap och teknologisk action. Dansk samproduktion av producent Morten Kaufmann som bl.a. står bakom Jakten (2013).

Could this be You utforskar den inre världen hos en individ som samhället har stämplats som terrorist. Personen är central i en av USAs och Storbritanniens mest efterlysta terroristgrupper och ställer frågor kring vad som driver människor till extremism. Agnieszka Lukasiak regisserade senast den prisbelönta och Guldbaggenominerade Between 2 Fires.

Dansk-svenska Lifeboat är regisserad av Josefin Kirkeskov och handlar om ett par på semester i Grekland som räddar en flykting från att drunkna. Kirkeskov har skrivit manus tillsammans med svenska Nanna Westh och filmen har fotats av Cathrin Patnimaa.

Bland kortfilmerna som fått produktionsstöd hittar vi Pernilla Augusts Scener ur natten, som är en film inom projektet Bergman Revisited. Mostafa handlar om en svår flyktingsituation och vad som driver en afghansk familj på flykt, ett svårt och plågsamt beslut. Körlärare sökes är en film av Mitra Sohrabian som vann Norrbottens kulturpris 2015. Filmen följer en somalisk familj som tar körlektioner med oväntade händelser som följd.

 

Långfilmer

Aeterna
Regissörer Jesper Kurlandsky, Fredrik Wenzel
Manusförfattare Jesper Kurlandsky, Fredrik Wenzel
Stödmottagande producenter Jesper Kurlandsky, Malin Huber, Erik Gandini
Sökande produktionsbolag Fasad Production AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Magdalena Jangard
Stödbelopp 4 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Aeterna är en global visuell odyssé. En musikalisk kontemplativ berättelse om vår samtid, fri från dialog eller berättarröst. En berättelse i vilken förundran, snarare än en kritik, leder vägen.

Bild från Aeterna. Foto: Fasad Production

Britt-Marie var här 
Regi Tuva Novotny
Manus Öystein Karlsen, Maria von Heland
Stödmottagande producenter Gustav Oldén, Nicklas Wikström Nicastro
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Calle Marthin
Stödbelopp 5 000 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Britt-Marie var här är en film om drömmar, fördomar och konsten att leva ett liv. Det är en berättelse om andra chanser, första sparkar och hur nästan allt går att rengöra med bikarbonat. Det är en kärlekshistoria och en liten kärleksförklaring till fotboll men mest av allt en varm, rolig och omvälvande historia om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja.

Could This be You
Regi Agnieszka Lukasiak
Manus Agnieszka Lukasiak
Stödmottagande producenter Agnieszka Lukasiak
Sökande produktionsbolag TMV AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Genre Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 1 660 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Could this be you utforskar den inre världen av en individ som av samhället stämplats som en terrorist. En man som är en av centralfigurerna inom en av dem mest efterlysta inhemska terroristgrupperna i USA och Storbritannien. Detta porträtt får oss att ställa frågan, hur annorlunda är du och jag? Vad gör att en människa drivs till extremism? Hur föds den och vad får den att utvecklas?

Hacker
Regi Poul Berg
Manus Poul Berg, Kalle Bjerkø
Stödmottagande producenter Annika Hellström, Erika Malmgren
Sökande produktionsbolag Cinenic Film AB*
Målgrupp Barn
Filmtyp Spelfilm
Genre Action
Teknik Live action
Konsulent Yaba Holst
Stödbelopp 900 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: 12-årige Benjamin som upptäcker att hans mamma inte omkom i en olycka som han trodde. Spåren leder till högt uppsatta inom militärens underrättelsetjänst. 'Lita inte på någon' viskas i hans öra… Det här är 'Jason Bourne' - som pojke!"

 * Svensk samproducent. Huvudproducent:  Toolbox film, Signe Leick Jensen/Morten Kaufmann, Danmark

In i dimman
Regi Anders Hazelius
Manus Anders Hazelius
Stödmottagande producenter Lizette Jonjic, Ronny Fritsche, Madeleine Ekman
Sökande produktionsbolag Zentropa Sweden AB
Målgrupp Ungdom
Filmtyp Spelfilm
Genre Thriller
Teknik Live action
Konsulent Yaba Holst
Stödbelopp 500 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Krill (28) lever ett dekadent festliv på sina föräldrars skärgårdsö tillsammans med Kicki och Julle. När kompisen Baggy ansluter inser Krill att något inte står rätt till. Baggy beter sig underligt. De inleder en psykologisk katt- och råttalek som leder till att Krill låser in Baggy i husets källare. När nyckeln till källaren försvinner och Baggy inte kan komma ut vaknar det förflutna till liv. Krill måste konfrontera den händelse som förändrade allt.

Bild ur In i dimman. Foto: Faramarz Gosheh

Lifeboat
Regi Josefine Kirkeskov
Manus Nanna Westh, Josefine Kirkeskov
Stödmottagande producenter Linda Hambäck
Sökande produktionsbolag LEE Film Stockholm AB**
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Yaba Holst
Stödbelopp 700 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: TBA

 ** Svensk samproducent. Huvudproducent:  Snowglobe, Mikkel Jersin, Danmark

Rikard
Regi Julia Nycander Stanislawska
Manus Julia Nycander Stanislawska
Stödmottagande producenter Alberto Herskovits
Sökande produktionsbolag Altofilm AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Genre Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 250 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En närgående berättelse om Rikard Wolff, en av Sveriges största artister och en kultfigur inom gayrörelsen. En film om idolskåp, besatthet och berömmelse. Här träffar vi gamla och nya älskare och en ständigt återkommande Edith Piaf, ikonen som förändrade Wolffs liv i grunden och för alltid.

Wild Dogs
Regi Saga Gärde, Elin Eriksson
Manus Saga Gärde, Elin Eriksson
Stödmottagande producenter Saga Gärde, Elin Eriksson
Sökande produktionsbolag Gardeproductions AB / Dela Kakan
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Genre Dokumentär
Teknik Blandad teknik
Konsulent Klara Grunning
Stödbelopp 1 480 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Musikproducenter organiserar sig för att utmana musikindustrins maktordning. Filmen skildrar en scen i radikal förändring och ramas in av Beata Bouchts illustrationer och musik av KIKI, Vaz, Beatrice Eli, Robyn, Jenny Wilson, Oda studios och Popkollo.

Kortfilmer

Körlärare sökes
Regi Mitra Sohrabian
Manus Mitra Sohrabian
Stödmottagande producenter Mitra Sohrabian
Sökande produktionsbolag Driva Produktion
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Dokumentär
Genre Dokumentär
Teknik Live action
Konsulent Juan Pablo Libossart
Stödbelopp 450 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: En varm och kärleksfull film från scener inne i bilen där en Somaliska familj medlemmar lär sig köra bil med Sara. Varje gång de övningsköra, har de några från familjen med sig och då och då händer det också något utöver det vanliga.

Mostafa
Regi Alireza Teirmori
Manus Alireza Teirmori
Stödmottagande producent Cornelia Svensson
Sökande produktionsbolag Teimori Filmproduktion
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Erika Wasserman
Stödbelopp 260 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: TBA

Scener ur natten ***
Regi Pernilla August
Manus Cilla Naumann
Stödmottagande producent Anna Anthony
Sökande produktionsbolag Avanti Film AB
Målgrupp Vuxen
Filmtyp Spelfilm
Genre Drama
Teknik Live action
Konsulent Andreas Fock
Stödbelopp 500 000 kr
Produktionsbolagets beskrivning: Konstnärsparet Marianne och Henrik Friborg hade haft ett långt lyckligt äktenskap när Henrik för ett par år sedan hastigt och smärtsamt bröt upp. Nu har Henrik akut insjuknat i sin kroniska hjärtsjukdom. Läkarna är mycket oroade och intill hans sjuksäng inser Marianne – mot döttrarnas vilja – att Henriks älskarinna Paula också måste få ta farväl. Under Henriks sista natt möts Marianne och Paula för första gången.

*** Bergman revisitedBild ur Scener ur natten. Foto: Avanti Film

Skriv ut