Svenska Filminstitutet

Frågor och svar om Svenska Filminstitutet

Här får du svar på de flesta av dina frågor om Svenska Filminstitutet och vår verksamhet.

Frågor om Filminstitutets verksamhet

Jag har en fråga om Filminstitutets stöd

De vanligaste frågorna om Filminstitutets stöd har vi samlat på följande sida:
Frågor och svar om stöd till filmproduktion

Vilka filmer har fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet?

Här kan du söka fram information om alla våra beviljade stöd. Här hittar du en översikt över vilka långfilmer som har beviljats produktionsstöd 2010-2012.

Var vänder man sig om man har frågor om stöd från EU:s MEDIA-program?

Gå till Kreativa Europa Desk MEDIA. Där kan du få råd och hjälp med ansökningar om stöd till distribution, marknadsföring och utveckling av europeisk film samt information om europeiska kurser för svenska filmarbetare.

Hur gör jag för att få Filminstitutets pressmeddelanden?

Kontakta Per Perstrand per.perstrand@filminstitutet.se eller Jan Göransson jan.goransson@filminstitutet.se för att bli uppskriven på presslistan.

Hur hittar jag Filminstitutets logotyp?

Filminstitutets logotyp går att ladda ner här. Där finns även information om hur logotypen får användas.

Hur långa är filmkonsulenternas mandatperioder?

Tre år med möjlighet till en begränsad förlängning. 

Frågor om personer, filmer och rättigheter 

Jag vill veta allt om Ingmar Bergman! Hjälp mig!

Webbplatsen ingmarbergman.se har svar på allt. Besök även Bergmanveckans sida. Båda sidorna finns på både svenska och engelska.

Jag söker en bild av en viss skådespelare.

Det går bra att beställa bilder från Filminstitutets bildarkiv mot en kostnad på 300 kronor. Observera att Filminstitutet inte äger rättigheterna till många av bilderna i bildarkivet, utan att avtal måste träffas med varje rättighetsinnehavare. Kontakta bildarkivet@filminstitutet.se

Var kan jag se hur många Guldbaggar en viss film eller person har fått?

Hur många Guldbaggar en film eller en person har vunnit eller blivit nominerad till visas på respektive films eller persons utmärkelsesida i Svensk Filmdatabas. Du kan komma till dessa sidor genom att klicka på namnet för en film eller person i vår utmärkelselista, eller genom att leta rätt på filmen eller personen via Svensk Filmdatabas söksida.

Vart kan jag gå för att läsa om svensk biografstatistik?

Under Analys och statistik kan du ta reda på besökssiffror och intäkter för filmer som visats på svenska biografer 2001-2016. Svensk som utländsk. Vi erbjuder här statistik om branschen i form av sökbar biografstatistik tillsammans med analyserande och förklarande texter.

Filminstitutets biografstatistik bygger på uppgifter från landets alla biografer med öppna visningar. Statistiken sträcker sig för närvarande från 1 januari 2001 till 31 december 2016. Efterhand som mer statistik har säkerställts kommer tidsperioden att utökas bakåt. För biografstatistik för perioden 2017 och framåt hänvisar vi till Sveriges Biografägareförbund. (http://www.biografagareforbundet.se/

Jag önskar visa en film på min skola eller min arbetsplats. Vilka regler gäller?

Den som önskar visa film på dvd i skola, fritidshem, kyrka, förening eller liknande måste hyra eller köpa filmen med institutionella rättigheter. Det går också att hyra eller köpa film från de bolag som distribuerar film med institutionella rättigheter. Dessa bolag kan erbjuda olika typer av avtal. Kostnad varierar beroende på avtalets utformning.

Vissa skolor har tillgång till ett urval av olika filmer via en AV/Mediecentral som också kan förmedla program från Utbildningsradion. Läs mer på Utbildningsradions sida.

Ett brett utbud av spelfilmer och dokumentärfilmer finns hos Swedish Film och FilmCentrum. Kortfilmer och utbildningsfilmer finns hos distributörer som till exempel Kunskapsmedia.

När det gäller användning av tv-program kan organisationen Copyswede erbjuda olika typer av avtal till dem som vill använda vissa radio- och tv-program i sin undervisningsverksamhet.

Det finns också möjlighet att kontakta den lokala biografägaren och beställa en sluten visning av en film på biograf. Be biografägaren om en offert. Biografägaren kan hjälpa till med att boka filmen, transportera kopian till och från biografen etc. Kanske finns det redan någon som samordnar skolbioverksamheten i kommunen?

Filminstitutets avdelning Filmpedagogik tar fram filmhandledningar till många filmer. 

Filmhistoriska frågor

Hur gör jag för att se en film ur Filmarkivets samlingar?

Du kan göra en önskan om en specifik titel hos Cinemateket: Önska film till Cinemateket.  

Du kan också själv bekosta hyra av biosalong samt framtagning av filmkopia i Filmhuset. Läs mer om lån ur Filmarkivets samlingar. 

På filmarkivet.se har du även möjlighet att se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven som nu tillgängliggörs på nytt; främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm. Sedan lanseringen i februari 2011 ligger över 600 filmer ute.

Finns det någon filmklubb som visar äldre film på duk?

Ja, vårt Cinematek, som visar ny och gammal film i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Skriv ut