Svenska Filminstitutet
Bild på vinnare av Guldbaggar, Guldbaggegalan 2024
Vinnare Guldbaggegalan 2024

Guldbaggen – regler och anmälan

13 januari 2025 firar vi den 60:e Guldbaggegalan. Här kan du anmäla din film till tävlan. Reglerna gäller för långfilmer från filmåret 2024, det vill säga filmer som ska tävla om priserna vid Guldbaggegalan 2025.

Anmälan är nu öppen!


För att en långfilm ska vara nomineringsbar till Guldbaggen ska producenten för filmen anmäla detta till Svenska Filminstitutet och Guldbaggens juryadministration. Detta görs genom att fylla i Guldbaggens anmälningsformulär, som du finner längre ner på sidan.

  • Deadline för anmälan är 15 november
  • Deadline för visningslänkar till juryn är 1 december (gäller samtliga tävlande bidrag). 
  • Nomineringarna offentliggörs 19 december 2024
  • Guldbaggegalan äger rum 13 januari 2025

Anmälningsavgift från och med 2024

Från och med 2024 kommer Filminsitutet ta ut en anmälningsavgift för att tävla i Guldbaggen. Anmälningsavgiften kostar 995 kronor (ink. moms) och faktureras till de tävlande. Avgiften kommer att tas ut oavsett om filmen tilldelas nomineringar eller ej. 

Kvalifikationskrav för långfilm

Nomineringarna ska avse prestationer från innevarande kalenderårs svenska spelfilmer och dokumentärfilmer med en visningstid motsvarande över 60 minuter. För att en film ska betraktas som svensk fordras det att den har en svensk huvudproducent (huvudproduktionsbolag) och svenskt majoritetsägande. Filmerna ska utöver detta uppfylla något eller flera av följande:

  • Filmerna ska vara biograflanserade med öppna visningar i tre (3) svenska orter i minst sju (7) dagar per vardera ort (inte nödvändigtvis i följd). Kravet för att biograflanseringen ska godkännas är att filmens visningar registreras i Bioguiden hos Filmägarnas kontrollbyrå. Visningsunderlag måste kunna uppvisas därifrån.

eller

  • Filmerna ska vara lanserade på en i Sverige tillgänglig abonnemangsbaserad strömningstjänst (svod-tjänst), som har en räckvidd om minst 100.000 användare per vecka.

Screerlänk till tävlande bidrag

Screenerlänk krävs då juryn bor över hela landet. Det går bra att bjuda in till pressvisningar, egna arrangerade visningar eller skicka fribiljetter. Alla inbjudningar sker genom juryadministrationen.

Senast 1 december ska nomineringsjuryn ha sett samtliga tävlande filmer. 

Anmälan

Anmäl dig via länken "Gå vidare till anmälan". Läs igenom Guldbaggens innan du anmäler din film.

OBS! Läs noga instruktionerna för hur du fyller i formuläret. Ej korrekt angivna poster i anmälan kan leda till felnominering.

Frågor

För frågor gällande anmälan och nomineringsprocess, kontakta Guldabggens Film- och juryadministration: ebba.rydqvist@filminstitutet.se

Övriga Guldbagge-frågor skickas till guldbaggen@filminstitutet.se

Skriv ut