Svenska Filminstitutet

Styrelsen

Enligt stiftelseförordnande för Svenska Filminstitutet är det styrelsen som leder Filminstitutet och är ansvarig för verksamheten. Styrelsen ska bestå av högst nio ledamöter och varje ledamot utses för en period på tre år med möjlighet till förlängning.

Claes Ånstrand
Foto: Privat
Claes Ånstrand, född 1945, är styrelsens ordförande sedan 2015. Ånstrand är vd på LoveOne Consulting, som utför uppdrag när det gäller samhällsutveckling och systemutveckling inom it. Ånstrand var statssekreterare i socialdepartementet 1999–2002, i näringsdepartementet 2002–2004 samt i kultur- och utbildningsdepartementet 2004–2006 (med ansvar för kulturpolitiken). Han är även ordförande i rådet för etisk plattform för öppenhet och insyn i vård och omsorg.

Carina Brorman
Foto: Niclas Lundgren 
Carina Brorman, född 1958, är konsult med inriktning på strategisk identitets- och varumärkesutveckling. Hon har tidigare varit vd på Malmö Musikteater (nu Malmö Opera), enhetschef för SVT Syd, nordisk kommunikationsdirektör på E.ON Nordic och global kommunikationsdirektör på Saab Group AB. Carina Brorman är ordförande i Skåne Stadsmission, ledamot i Konsthall Tornedalen och har varit ledamot i styrelserna för bland annat Kungliga Dramatiska Teatern, Malmö FF och Nordic Morning Plc (Nordisk kommunikationskoncern).

Eric Sjöström, född 1966, är konsult, utredare och styrelseledamot i kultursektorn, med fokus på organisations- och verksamhetsutveckling. Erics aktuella styrelseuppdrag, förutom Svenska Filminstitutet, är bland annat Stockholms kvinnohistoriskas museum och Stiftelsen El Sistema Sverige. Tidigare uppdrag är bland annat Dramaten, Kungl. Musikhögskolan, Astrid Lindgrens Näs, Sveriges Körförbund och Folkets Bio. Han har en bakgrund som VD för Folkoperan och chef och konstnärlig ledare för Kulturhuset i Stockholm och är i grunden marknadsförare inom kulturområdet.

Porträtt Golnaz Hashemzadeh Bonde
Foto: Helén Karlsson
Golnaz Hashemzadeh Bonde, född 1983, är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm och har också studerat vid Columbia University. 2011 startade Hashemzadeh Bonde den sociala organisationen Inkludera, som verkar mot utanförskap genom att stötta sociala entreprenörer som utvecklat innovativa lösningar på sociala problem. Hon är författare till romanerna Hon är inte jag och Det var vi.

Porträtt Petri Kemppinen

Petri Kemppinen, född 1963, är sedan 2013 vd för Nordisk Film & TV Fond, en post han lämnar sista oktober i år. Han har en bakgrund på YLE som programinköpare och producent, och har varit många år på The Finnish Film Foundation. Han har också suttit i styrelsen för Eurimages och är med i rådet för TV Drama Vision, Göteborg filmfestivals årliga internationella konferens för nordisk och internationell tv-bransch.

Johanna Koljonen
Foto: Bjarke Pedersen

Johanna Koljonen, född 1978, är VD för Participation Design Agency AB, författare och medieanalytiker. Hon är utbildad vid Oxfords universitet, har arbetat med radio- och tv-produktion och som programledare. 2007 fick hon Stora Journalistpriset i kategorin årets förnyare. Hon föreläser internationellt om förändringar i film- och mediabranschen och om design av deltagarkulturella processer.

Charlotte Sundåker
Foto: Michael Vyöni

Charlotte Sundåker, född 1982, är idag affärsutvecklare och ledarskapsrådgivare. Sundåker har varit projektledare för Rädda Barnen och marknadsdirektör för Hyper Island där hon även var interims-vd till oktober 2016. Charlotte Sundåker är även ledamot i styrelserna för Telegram studios AB och Papilly AB samt Reklamombudsmannens opinionsnämnd.

Porträtt Nadi Tofighian

Nadi Tofighian, född 1977, är lektor och forskare vid Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet. Han har forskat vid Cornell University och Yale University, undervisat på De La Salle University Manila och är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Han var ledamot i Guldbaggens nomineringsjury i två år. Utöver undervisning och forskningsprojektet, ’Let the American Show You’: Cinema in U.S. Colonial Territories, 1898-1919, på SU är han delaktig i att utveckla teoretiska kurser på Stockholms konstnärliga högskola och redaktör för tidskriften Early Popular Visual Culture.

Skriv ut