Cinemateket
Den oändliga historien

Den oändliga historien

Originaltitel: Die unendliche Geschichte

Regi: Wolfgang Petersen

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

I en annan värld intill vår egen lever märkliga varelser såsom drakar, racersniglar och stenbitare. Men de hotas att utplånas av det fruktansvärda Ingentinget och pojken Atreju är den enda som kan rädda dem. En fantastisk hyllning till fantasin och sagorna, efter Michael Endes bok.

Tioåriga Bastian saknar sin bortgångna mamma. Han mobbas av sina klasskamrater och pappan förstår honom inte. Jagad av skolans plågoandar tar Bastian en morgon sin tillflykt till ett antikvariat och stöter där på en gammal bok, ”Den oändliga historien”, som den grinige affärsinnehavaren vresigt varnar honom för. Driven av nyfikenhet ”lånar” Bastian boken utan ägarens vetskap, tar med den till skolans vind och börjar läsa.

Genom boken förflyttas han till Fantásien, som hotas av Ingentinget som håller på att förgöra hela landet. Invånarna skickar ut den unga krigaren Atreju på ett viktigt men farligt uppdrag: att sätta stopp för Ingentinget och samtidigt försöka hitta ett botemedel mot den allvarliga sjukdom som drabbat landets kejsarinna. Uppdraget leder honom på en resa med mäktiga orakel, drakar, racersniglar och farliga stenbitare.

Den oändliga historien är en filmatisering av första halvan av Michael Endes bok från 1979, och var vid premiären den dyraste film som någonsin producerats utanför USA och Sovjetunionen. Precis som Giorgio Moroders trallvänliga ledmotiv blev filmen en smärre succé. Ende däremot avskydde den och kallade filmen i tidningen Der Spiegel för “en gigantisk melodram av kitsch, kommers, plysch och plast.”

I svensk press kritiserades Den oändliga historien vid premiären för att lämna alltför lite åt fantasin. Att figurerna, scenografin och specialeffekterna visserligen var mycket välgjorda men att de enligt Anders Ahlberg i Expressen också ledde till leda. ”För vad finns kvar åt oss i publiken? Att tjusas av effekterna, men också att upptäcka att tekniken fått gå ut över berättelsen och regin.” I Aftonbladet var Arne Norlin desto mer positiv och hyllade inte bara filmens effekter utan också dess dubbelbottnade historia och den föredömliga svenska dubbningen i Catti Edfeldts röstregi. Vidare tog han fasta på filmens huvudsakliga målgrupp för vilken filmen de facto är ämnad: ”För en vuxen betraktare blir det ibland lite för sentimentalt och utstuderat, men för målgruppen – barn 7–12 – är det nog en perfekt blandning av fantasi, äventyr och kärlek."

Regi: Wolfgang Petersen, Medverkande: Noah Hathaway, Barret Oliver, Tami Stronach, 1984, Västtyskland, USA, 1 tim 34 min, svenska, 35 mm, bildformat: 2.35:1, tillåten från 7 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Läs mer om ”Den oändliga historien” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut