Cinemateket
Ponyo på klippan vid havet

Ponyo på klippan vid havet

Originaltitel: Gake no ue no Ponyo

Regi: Hayao Miyazaki

Skådespelare: Katja Levander, Daniel Melén, Anders Byström

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Fantasifullt och spännande av animemästaren Hayao Miyazaki, med inspiration från H.C. Andersen och Richard Wagner, när guldfiskflickan Ponyo skapar obalans i världen genom att förtrolla sig själv till människa.

Femåriga Sosuke bor högt upp på en klippa över havet. En dag räddar han livet på en märklig guldfisk som fastnat i en glasburk. Guldfisken, som visar sig vara fiskprinsessan Ponyo, vars egentliga namn är Brunhilde, blir omedelbart förälskad. Efter att ha blivit återförd till havet av sin far, gör hon allt för att återvända till Sosuke. Med hjälp av en magisk dryck lyckas hon ta mänsklig form, men skapar med det obalans i världen – som efter en jättelik storm svämmas över. Tillsammans måste de båda barnen återställa ordningen.

I regissören Hayao Miyazakis åttonde film för Studio Ghibli är H.C. Andersens Den lilla sjöjungfrun (1837) och Richard Wagners Valkyrian (1870) inspirationskällor, men Miyazaki har också lånat element från Rieko Nakagawas barnbok Kaeru no Eruta (”Grodan Elta”, 1964) och den japanska nationalförfattaren Natsumi Sousekis Mon (”Porten”, 1910). Människopojken Sosuke är baserad på Miyazakis son Goro vid fem års ålder. (1)

I Det levande slottet (2004), prövade Miyazaki att delvis använda datoranimation men blev inte nöjd med resultatet och valde därför att, precis som i till exempel Min granne Totoro (1988), helt handteckna Ponyo på klippan vid havet. Kritikerna tyckte om filmen. Till exempel skrev Jan-Olov Andersson i Aftonbladet: ”Humor, spänning, kärlek. Miyazakis fantasi och förmåga att skapa oförglömliga bilder, främst när tsunamin slår till med all kraft, tycks sakna gränser. Ett mästerverk!”

(1) Goro Miyazaki kom själv att bli regissör, bland annat till Aya och häxan (2020) och animeversionen av Ronja Rövardotter (2014).

Läs mer om ”Ponyo på klippan vid havet” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut