Frihetsligan
Originaltitel: Frihetsligan
Regi: Leyla Assaf-Tengroth
Skådespelare: Rim Al Hamad, Alain Abi Rached, Elie Kaii, Selim Khalaf
Tioåriga Schejka anklagas för mord och att leda en tjuvliga. I återblickar skildras överlevandet i ett Beirut där bomber faller, pengar tryter och vuxna sviker. Verklighetsbaserat drama som blev en biosuccé i Libanon och hyllades av Gunnar Bergdahl för dess ”värmande solidaritet med världens förtryckta”.
Tioåriga Schejka och hennes lillebror tvingas av sin far att stjäla plånböcker och när de kommer hem tomhänta väntar stryk. Efter en tid visar hon sig ha talang för både snatteri och ledarskap och samlar ihop ett gäng barn som stjäl och luras för att överleva i ett Beirut där bomber kan falla när man minst anar det. Varje morgon styr hon upp gängets planer för dagen, limmar ihop lillebrors ögon så han verkar blind och kan tigga större summor, och fördelar arbetsområden till de andra barnen medan hon själv säljer stöldgodset. När hon träffar hälaren Abou höjs insatserna. Barnen blir alltmer djärva, drar in stora pengar till Abou som behåller det mesta själv samtidigt som han försöker rekrytera fler. När Schejka åker fast för inbrott tar Abou över den så kallade Frihetsligan.
Leyla Assaf-Tengroth är född och uppvuxen i Beirut och flyttade till Sverige 1966. Från slutet av 1970-talet var hon verksam som frilansande dokumentärfilmare för SVT med filmer som Martyren (1988), AIDS i Afrika (1992) och spelfilmen Amelia (1991). Frihetsligan var hennes debutfilm för biograf och manuset, skrivet tillsammans med Bo Bjelfvenstam, baserades på en verklig historia om en flicka som lett en barnliga i Beirut.
Frihetsligan låg länge etta på biotoppen i Libanon, men i Sverige var kritiken mer återhållsam. Göteborgs-Postens Gunnar Bergdahl hyllade dess värme och såg ett släktskap med Arne Sucksdorffs Mitt hem är Copacabana (1965), och Sydsvenskans Annika Gustafsson beskrev den som autentisk i skildringen av barnen men full av vuxna karikatyrer. Aftonbladets Jan-Olov Andersson såg en spännande film, men önskade en bakgrund till filmen: ”För henne är detta antagligen självklarheter. Men hon lämnar oss, som bara sett kriget flimra förbi i TV-rutan, i sticket.”
Schejka spelas av 9-åriga Rim Al Hamad och Assaf-Tengroth har i tre uppföljande filmer skildrat hennes liv, hur hon som 13-åring tvingades gifta sig och flytta till Syrien och senare hur hon flyttade tillbaka till Libanon när bomberna började falla över Syrien.
Text: Danial Brännström.