Cinemateket
Draculas dotter

Draculas dotter

Originaltitel: Dracula's Daughter

Regi: Lambert Hillyer

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Dracula är död och den ökända grevens dotter söker upp en psykiatriker för att bota sina vampyriska lustar och bli ”normal”. Den officiella uppföljaren till Mysteriet ”Dracula” bär Universals gotiska signaturdrag, men huvudpersonens egenheter – hennes sensuella inställning till kvinnliga offer, hennes fäbless för att måla av nakna kvinnokroppar – har gett upphov till många queera läsningar.

I samarbete med Studiefrämjandet och Västra Götalandsregionen.

OBS! Samtalet med Karin Edman och gäst är inställt p.g.a. sjukdom. Filmen visas dock som planerat.

Filmfakta

Originaltitel: Dracula's Daughter
Regi: Lambert Hillyer
Medverkande: Gloria Holden, Otto Kruger, Marguerite Churchill
År: 1936
Land: USA
Format: DCP 4K (digitaliserad)
Längd: 1 tim 11 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år
Läs mer om ”Draculas dotter” i Svensk Filmdatabas

Draculas dotter ingår i temana

Cinemateket Göteborg hösten 2020

På grund av den rådande pandemin och de medföljande restriktionerna ser höstens Cinemateksprogram lite annorlunda ut. Det fortsatt osäkra läget i landet har gjort det svårt att planera långsiktigt och vi släpper vårt program lite i taget. Av samma anledning väljer vi att inte trycka ett schema utan hänvisar till vår webb, där den senaste informationen alltid finns. Under hösten visar vi en del av de filmer som var inplanerade under våren, kryddat med arkivfilmer och digitaliserade klassiker.
Läs mer om temat

Den queera vampyren (Göteborg)

Redan i Sheridan Le Fanus gotiska kortroman Carmilla från 1872 kopplades lesbiska lustar samman med vampyrism. Där framställdes det förbjudna begäret som ett uttryck för ondska, värdigt en antagonist med smak för att förföra och fläcka ner oskuldsfulla själar. Med tiden har queera vampyrer stöpts i mer lekfulla och toleranta former – inte minst på film.

Från försiktiga referenser i tidiga skräckfilmer, som Draculas dotter, gjordes en rejäl striptease av tematiken i mer framfusigt erotiska vampyrfilmer, som Hammers Karnstein-trilogi (som inleddes med Vampyren – en erotisk mardröm) och Jean Rollins tidiga lågbudgetsurrealism.

Under denna rubrik tittar vi närmare på queera vampyrers filmhistoriska bitmärken. Från kodat Hollywood-1930-tal via avklädd 1970-talsexploitation, till Tony Scotts sensuella 1980-talsklassiker Blodshunger.

Text: Sebastian Lindvall

Visningarna sker i samarbete med Studiefrämjandet och Västra Götalandsregionen.

Lästips: Michelle Kim, ”Why Are We Still So Obsessed With Lesbian Vampires?”, på them, them.us/story/lesbian-vampire-horror-movie-trope (2019).
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Cinemateket Göteborg hösten 2020