
Donnie Darko
Originaltitel: Donnie Darko
Regi: Richard Kelly
Jorden går under om 28 dagar. Det är åtminstone vad Donnie Darko, en besvärad tonåring i en sömnig villaförort i Ronald Reagans USA, får höra från monsterkaninen Frank. Tidsresor, Halloween-kostymer och new wave-musik möts i biofloppen som släpptes direkt på dvd i Sverige. Snabbt uppstod ett kultfölje som livade upp nätforum med teorier om maskhål och engelska språkets vackraste ord.
Donnie Darko handlar inte bara om tidsresor, utan är i sig själv en tidsresa – närmare bestämt till oktober 1988. På filmens låtlista hittas tidsenliga new wave-band som Tears for Fears och Echo and the Bunnymen. Med Halloween runt hörnet hemsöks den eventuellt schizofrena Donnie Darko av mardrömmar om Frank, en domedagsprofet i kanindräkt som meddelar att världen går under om 28 dagar, 42 minuter och 12 sekunder.
Första mötet med domedagsprofeten sker när Donnie går i sömnen – samma natt som en flygplansmotor störtar rakt ner genom hans sovrum. I stället för att skatta sig lycklig över sammanträffandet dras han allt djupare ner i Franks kaninhål, fattar tycke för en skolkamrat och förkovrar sig i tidsresors filosofi, som samlats i en bok av den lokala knäppgöken ”Grandma Death”.
Virginia-uppvuxna Richard Kelly hade gått på USC School of Cinematic Arts och arbetat som assistent i Hollywood när han började skriva på sin långfilmsdebut. Intresset för manuset var stort, men Kelly stötte på patrull när han envisades med att även regissera filmen. Allt lossnade när manuset hamnade hos Drew Barrymore. Kelly erbjöd henne rollen som engelsklärarinna, Barrymore erbjöd honom att producera. Resten är kultfilmshistoria.
Utifrån biografmarkisen som skymtas i filmen, med reklam för Evil Dead (1981) och Kristi sista frestelse (1988), har ArtForums Howard Hampton beskrivit filmen som ”ett serietidningspassionsspel hemsökt av onda övernaturliga krafter”. Beskrivningen säger egentligen inte så mycket, men den pekar på den eklektiska referensrikedomen som bidrog till att göra Donnie Darko till en av nätforumens favoritföremål för kreativa teorier.
Efter den lovande världspremiären på Sundance filmfestival bombade Donnie Darko på biograferna. I efterhand skylldes floppen på dålig tajming – bara en månad efter 11 september-attackerna var publiken troligen inte redo för en film med en flygplanskrasch i centrum. Med tiden blev dock filmen en storsäljare på dvd och en populär ”midnight movie” på Pioneer Theater i New York, där den visades med jämna mellanrum under två års tid.
Text: Sebastian Lindvall