Cinemateket
Råttatouille

Råttatouille

Originaltitel: Ratatouille

Regi: Brad Bird

Capitol Lägg till i kalender

Oscarbelönad film om den matälskande råttan Remy som lämnar sin familj på den franska landsbygden för Paris, där han blir vän med en springsjas som inte kan laga mat och i hemlighet rycker upp restaurangen han jobbar på.

Finsmakarråttan Remy lämnar den franska landsbygden och sin familj – vars matpreferenser han föraktar – för Paris. Där söker han upp restaurangen som brukade drivas av hans kulinariska hjälte – kocken Auguste Gusteau, vars motto var ”Alla kan laga mat” – bara för att upptäcka att den är förfallen. Under den nuvarande, lögnaktiga ägaren Skinners drift har Gusteaus varumärke devalverats och används nu för att kränga billiga matprodukter på snabbköp. På restaurangen jobbar en klåfingrig och tafatt kökshjälpreda som inte kan laga mat, men som med Remys hjälp tar restaurangen till forna höjder. En dag besöks de av all restaurangpersonals stora skräck – matskribenten Anton Ego.

Regissören Brad Bird (Järnjätten, 1999, Superhjältarna, 2004) såg en utmaning i att göra en film om råttor: ”För vem tycker om råttor? De är som motsatsen till pingviner, alla hatar dem.” Tillsammans med sitt animationsteam gjorde Bird långa rekognoseringsresor till Paris och otaliga foton och skisser resulterade i en magnifikt animerad hyllning till staden – och det franska köket. ”Råttatouille är ett frosseri i bilder. Inte bara maten utan hela Paris, oftast sett från ett hustak i skymningen, ser ut så att man vill luta sig fram i biofåtöljen och ta ett bett av duken”, skrev Mårten Blomkvist i Dagens Nyheter. Filmen nominerades till fem Oscars, och vann för bästa animerade film.

Filmfakta

Originaltitel: Ratatouille
Regi: Brad Bird
Medverkande: Gustaf Skarsgård, Andreas Utterhall, Carina Berg, Göran Engman
År: 2007
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 52 min
Dialogspråk: Svenska
Åldersgräns: Tillåten från 7 år
Läs mer om ”Råttatouille” i Svensk Filmdatabas

Råttatouille ingår i temat

Unga Cinemateket

Unga Cinemateket är filmhistorien för unga. Vi visar välkända klassiker, men också filmer som väcker nyfikenhet och öppnar dörrar till nya världar. Ta med dina barn, barnbarn, bonusbarn och vänners barn och introducera dem för filmens värld – eller om du är barn: ta med dina vänner och föräldrar. Tre lördagar per termin, kostnadsfria biljetter för alla upp till 15 år.

Åldersgränser: Filmer från 7 år är tillåtna för barn under 7 år i vuxet sällskap. Filmer från 11 år är tillåtna för barn över 7 år i vuxet sällskap. Missa inte att alla under 15 år bjuds på biljetten även till övriga filmer i programmet, när åldersgränsen tillåter!
Läs mer om temat

Skriv ut