Cinemateket
Tabu

Tabu

Originaltitel: Gohatto

Regi: Nagisa Oshima

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Våld, svartsjuka och intriger bryter ut inom Shinsengumi – en elitgrupp av samurajer sammansatta för att beskydda shogunatet i Kyoto – när den vackra Kano Shozaburo rekryteras till gruppen. Hans androgyna yttre får yngre och äldre svärdsbröder att tappa fattningen, men under den sköna ytan lurar en dödlig krigare som inte drar sig för blodspillan.

Redan med debuten 1959 etablerade sig Nagisa Oshima som en upprorisk tabubrytare. Så även här med den så tydligt betitlade Tabu, även om tabut i fråga – homosexualitet – främst bör förstås i relation till den tidsperiod – samurajernas svanesång på 1860-talet – då filmen utspelar sig. ”Det var absolut inte tabu att göra den”, understryker Oshima i en intervju i Göteborgs-Posten (12 mars 2001).

Estetiskt är filmen ovanligt traditionell. Snarare än några Oshima-typiska stilbrott andas bildspråket 1950- och 60-talets samurajfilmer. Här finns de rena linjerna, den vackert artificiella belysningen, den sparsmakade färgsymboliken.

I rollistan ryms storheter som Takeshi Kitano och Tadanobu Asano, men mest i fokus står stjärnskottet Ryuhei Matsuda som den androgyna dödsängel som fångar allas uppmärksamhet. Matsuda var bara 15 år gammal när han erbjöds rollen och blev för sin debut prisad som årets nykomling av japanska filmakademin.

Genom att förlägga det homoerotiska svartsjukedramat till en så manlig och traditionskodad hjältemiljö sker ett intressant möte, där samurajfiktionen moderniseras med queer krydda. De stiliserade elementen i de poserande stridssekvenserna får också en annan innebörd eftersom Matsuda redan är så laddad som skönhetsobjekt – en kropp för andras beundran. Striderna blir som en uppvaktning, en dödlig pardans, som ger erotisk dimension till våldsamheterna.

I Svenska Dagbladet (26 januari 2001) visades stor beundran för ”vackra och omskakande” Tabu, som jämfördes med regissörens Merry Christmas Mr. Lawrence (1982) och dess ”ritualiserade manliga värld”. ”Här är världen lika manlig, lika sluten – och lika regerad av undertryckta, ibland våldsamt erupterande känslor av passion och sexuell lust mellan män.”

När manuset till Tabu, som bygger på noveller av Ryotaro Shiba, var färdigskrivet drabbades Oshima av en stroke. Regin gavs från rullstol och det blev inga fler filmer innan hans död, 15 januari 2013.

Regi: Nagisa Oshima, medverkande: Ryuhei Matsuda, Takeshi Kitano, Tadanobu Asano, 1999, Japan, Frankrike, Storbritannien, 1 tim 40 min, japanska, engelsk text, 35 mm, bildformat: 1.85:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Tamasa Diffusion.

Läs mer om ”Tabu” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut