Cinemateket
Ružové sny

Ružové sny

Originaltitel: Ružové sny

Regi: Dusan Hanák

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Brevbäraren Jakub är gadjo och djupt förälskad i romska Jolanka. Då deras respektive familjer vägrar acceptera att kärleken är äkta bestämmer de sig för att rymma och leva tillsammans i storstaden. Det visar sig snart att deras drömmar om gemensam lycka skiljer sig åt. Dusan Hanáks förtjusande film bär spår av tjeckoslovakiska nya vågen och är en av de första filmerna att på ett realistiskt sätt skildra den romska gemenskapen.

Regi: Dusan Hanák, 1977, Tjeckoslovakien, 1 tim 36 min, slovakiska, romani, engelsk text, DCP (digitaliserad), bildformat: 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Slovenský filmový ústav.

Ružové sny ingår i temat

Lycka: filmer om lycka

Lyckan har varit väldigt närvarande i de berättelser som har gestaltats på vita duken – oavsett tid och plats. I vissa filmer tar den sig det extatiska rusets skepnad, i andra den stillsamma förnöjsamhetens. I vissa filmer utgör den målet av en personlig kamp, i andra av en politisk. I vissa filmer lyser lyckan med sin frånvaro, i andra ironiseras filmens besatthet av lycka. Detta program syftar till att visa på bredden i lyckans kinematografiska gestaltningar – från dystopin till utopin– samt hur lyckan såsom koncept har omförhandlats beroende på tid och plats.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Lycka: filmer om lycka