Cinemateket
Kvarteret Korpen

Kvarteret Korpen

Originaltitel: Kvarteret Korpen

Regi: Bo Widerberg

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Bo Widerbergs genombrottsfilm är en på samma gång tidstypisk och tidlös berättelse om leda och klass i 1930- talets Sverige. Därtill är den en riktig klassiker som av filmkännare 1995 utsågs till den bästa svenska filmen genom tiderna.
Berättelsen utspelar sig under våren och sommaren 1936, tiden för spanska inbördeskrigets utbrott och Hitlers maktdemonstration i Olympiska spelen i Berlin. Vi befinner oss i den slitna arbetarstaden Malmö, närmare bestämt kvarteret Korpen; ett enormt lägenhetskomplex byggt kring en vidsträckt innergård. Huvudperson är Anders (Thommy Berggren), 19-årigt ensambarn till en hårt arbetande, obrottsligt lojal mamma (Emy Storm) och en alkoholiserad, desillusionerad pappa (Keve Hjelm). Anders arbetar i fabrik men drömmer om att bli författare. En dag får han inbjudan till Bonniers förlag i Stockholm, men resan blir inte den stora förändring han och familjen hoppats på. Tvärtom ter sig framtiden än mer hopplös och när det dessutom visar sig att flickvännen Elsie är gravid bestämmer sig Anders för att bryta upp.
Med Kvarteret Korpen realiserade Widerberg många av de konstnärliga visioner om en samtida, människonära film han beskrivit i debattboken Visionen i svensk film. Filmens enda problem, hävdar somliga, är att den kom så tidigt i regissörskarriären och därmed blev det mästerverk som alla senare filmer kom att jämföras med.

Om restaureringen Den digitala restaureringen har mestadels utgått från filmens originalnegativ med vissa bitar tagna från ett duplikatnegativ. För ovanlighetens skull härrör allt ljud från filmens tonnegativ. Vissa bildrutor var så pass trasiga att de återskapats helt digitalt.

Filmfakta

Originaltitel: Kvarteret Korpen
Regi: Bo Widerberg
Medverkande: Thommy Berggren, Keve Hjelm, Emy Storm, Ingvar Hirdwall
År: 1963
Land: Sverige
Format: 35mm
Längd: 1 tim 41 min
Dialogspråk: Svenska
Åldersgräns: Tillåten från 15 år
Läs mer om ”Kvarteret Korpen” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut