Cinemateket
Brev från en okänd kvinna

Brev från en okänd kvinna

Originaltitel: Letter From an Unknown Woman

Regi: Max Ophüls

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Omtumlande kamerarörelser i filmatisering av Stefan Zweigs novell där en drömmande Joan Fontaine är besatt av kärlek till den pianist hon fantiserat om sedan barndomen. Max Ophüls vackra film om nostalgi, minnen och omöjlig kärlek har inspirerat regissörer som Martin Scorsese och Stanley Kubrick.

Redan under inspelningen av Med värjan i hand försökte bolagscheferna övertala Max Ophüls om att inte återvända till Europa och erbjöd honom att göra en film som skulle passa honom, en filmatisering av Stefan Zweigs kortroman Ett brev från en okänd (1922). Filmen blev för Ophüls en kärleksförklaring till det Wien han älskat och lämnat och han fick fria händer att skapa sin nostalgiska version av staden.

Filmen börjar i just Wien, vid sekelskiftet. Natten före en duell, som han till varje pris tänker undvika, kommer en berömd konsertpianist hem och hittar ett brev från Lisa, en för honom okänd kvinna.

Som ung blir Lisa förälskad i sin granne, den talangfulla pianisten Stefan, och bygger hela sitt liv kring honom – trots att han knappt lägger märke till henne. Den barnsliga förälskelsen förvandlas till en besatthet och Lisa ger upp greppet om verkligheten för att leva i en värld fylld av illusioner och nostalgi. ”Hela filmen präglas av denna nostalgi, av ett förflutet som ständigt är närvarande. Lisa ser sitt eget liv bara i ljuset av de ögonblick då hennes och Stefans öden korsats, medan hon för honom inte ens är ett minne”, skrev filmkritikern Michael Kerbel. Brev från okänd kvinna berättar historien om en kvinna som står stilla genom rörelse, genom svindlande kameraåkningar och människor ständigt på väg någon annanstans.

Filmen fick ett svalt mottagande vid premiären i USA och verkade bli en rejäl förlustaffär för bolaget. I efterhand blev den Ophüls mest ekonomiskt framgångsrika film i USA. Mer omedelbar framgång hade den i Europa och framför allt i Frankrike, där man såg en mästares återkomst. Kritikerna tillika framtida filmarna François Truffaut och Jacques Rivette höjde den till skyarna och öppnade upp för en återkomst till den franska filmindustrin några år senare.

Läs mer om ”Brev från en okänd kvinna” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut