Cinemateket
Barnen från Frostmofjället

Barnen från Frostmofjället

Originaltitel: Barnen från Frostmofjället

Regi: Rolf Husberg

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Efter att deras mamma dött flyr sju syskon hemmet för att undgå fattigstugan. Tillsammans med familjens älskade get beger de sig nerför fjället ut på en strapatsrik färd. Känslofylld barnfilmsklassiker om flykt, mod och lojalitet. Geten Gullspira har gett namn åt det barnfilmspris som delas ut vid Guldbaggen varje år.

När mor Brita ligger för döden uppmanar hon sina sju barn att alltid hålla ihop och akta sig för de giriga storbönderna i kommunen som vill placera dem på fattigstugan, för att sedan sälja dem på auktion till lägstbjudande. Tillsammans med familjens älskade get Gullspira beger sig syskonen efter moderns bortgång ner från fjället och ut på en prövande vandring. Snöstorm, hunger och elaka bybor står i deras väg. Men de möter också godhet och hjälpsamhet, och i slutändan visar sig framtiden vara ljus.

Barnen från Frostmofjället, efter Laura Fitinghoffs bok från 1907, betraktas idag som en av de första renodlade biograffilmerna för barn, och filmens regissör Rolf Husberg kom att ses som en pionjär på området med sina rättframma barnfilmer fyllda av autenticitet, äventyr och spänning utan alltför tydliga pedagogiska pekpinnar. Husberg var också en av de första att ta sig an Astrid Lindgrens böcker. 1947 regisserade han Mästerdetektiven Blomkvist, följd av Mästerdetektiven och Rasmus (1953) och Luffaren och Rasmus (1955).

Barnen från Frostmofjället blev en framgång inte bara hos publiken utan också hos kritikerna. I Aftonbladet skrev signaturen Filmson uppskattande om filmen:

”Utmärkt har filmen träffat bokens hjärterörande men ändå kärva ton – det växer inga änglavingar på ungarnas rygg, de har råg i ryggen fast de lärt sig herrans tukt och förmaning och deras enkla andaktsstund i skogen har en äkta gripenhet och poesi. Liksom många, många andra scener som tar tag i en just genom sin osökta enkelhet. Man småler ibland, fäller oftare en tår men man gör det utan att vara generad – ty det här är en film med något så ovanligt som äkta känslor.”(1)

2005 inrättade Svenska Filminstitutet ett pris som varje år delas ut till en person som har gjort enastående insatser inom barnfilmen. Priset är döpt till Gullspira efter geten i Barnen från Frostmofjället.

(1) Filmson (Sven Jan Hanson) i Aftonbladet, 1945.

Regi: Rolf Husberg, medverkande: Hans Lindgren, Siv Hansson, Anders Nyström, Ulf Berggren, 1945, Sverige, 1 tim 42 min, svenska, DCP (digitaliserad), bildformat: 1.37:1, barntillåten. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Läs mer om ”Barnen från Frostmofjället” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut