Cinemateket
Rid i natt!

Rid i natt!

Originaltitel: Rid i natt!

Regi: Gustaf Molander

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Värend i Småland på 1650-talet. Tyska officerare som stred på svenska sidan i trettioåriga kriget har av drottning Kristina belönats med gods och ägor. När en av tyskarna kräver bönderna på skatt och dagsverken vägrar de. Godsägarens fogde kuvar alla utom en, en svedjebonde som slår ihjäl en av fogdens män och flyr till skogs. När han dödas får de upproriska bönderna med sig hela byn, och en budkavle med orden "Rid i natt!" går mellan gårdarna i trakten.

Vilhelm Moberg hade återvänt från sin beredskapstjänst när han hösten 1940 började på romanen Rid i natt!. Tyska trupper hade ockuperat Danmark och Norge, och Moberg skrev en roman i historisk förklädnad. Den kom ut i början av oktober 1941, exakt när Hitler förklarade att fälttåget i öster var vunnet. Rid i natt! blev en enorm framgång och Moberg dramatiserade sin roman. Men innan dess sålde han filmrättigheterna till Svensk Filmindustri och åtog sig att skriva en utförlig synopsis. Regissör blev Gustaf Molander, som sedan stumfilmstiden gjort både filmer med ett indignerat politiskt innehåll och sofistikerade dramer och komedier. Molander gjorde en rad filmer med Ingrid Bergman, och Intermezzo som tog henne till Hollywood, är hans mest hyllade verk. I Rid i natt! debuterade Eva Dahlbeck och Molanders ständiga medarbetare Åke Dahlqvist stod för fotot.

Kritikerna var med något undantag mycket positiva till Molanders film. Fotografen Åke Dahlqvist gjorde intryck på flera recensenter. Axon skrev i Nya Dagligt Allehanda att han "fick tillfälle att visa vilken bildartist och bildmålare han är". Och Stig Almqvist skrev i Afton-Tidningen: "[…] vad man i går mötte på Röda Kvarn, var levande, häftig och lidelsefull verklighet. Som en ny skapelse gick 'Rid i natt' över bions duk och fick blodet att pulsera snabbare […]. Dess heta temperament, dess brinnande patos kommer så småningom för att slutligen helt övermanna. De senare partierna har en besegrande kraft och äro mättade av en hård spänning." Almqvist avslutade sin recension med att säga att "jakten och dråpet på Flyakärret, mig veterligt de mest skakande scenerna i svensk ljudfilm."

Nästan helt negativ var Nils Beyer i BLM: "[…] någon verkligt stor film har det inte blivit. Det ligger i viss mån i sakens egen natur. Det är inga 'riktiga' bönder från drottning Kristinas tid, som vi här möter, utan symboliska gestalter, som i konstfullt arkaiserande vändningar bär fram ett aktuellt budskap. Replikerna blir med nödvändighet deklamatoriska, hur skickligt regissören än lyckats stämma ned tonen till ett neutralt 'bildat' nutidsspråk. […]. Felet med denna filmatisering ligger med andra ord inte i att romanen förvanskats -- det brukar annars vara det vanliga -- utan i att den alltför pietetsfullt överflyttats till scenariot."

Text: Nina Widerberg

Digitalt restaurerad av Filminstitutet.

Filmfakta

Originaltitel: Rid i natt!
Regi: Gustaf Molander
Medverkande: Oscar Ljung, Lars Hanson, Eva Dahlbeck, Erik ”Bullen” Berglund, Nils Lundell
År: 1942
Land: Sverige
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 46 min
Dialogspråk: Svenska
Åldersgräns: Tillåten från 15 år
Läs mer om ”Rid i natt!” i Svensk Filmdatabas

Rid i natt! ingår i temat

Cinemateket Göteborg hösten 2020

På grund av den rådande pandemin och de medföljande restriktionerna ser höstens Cinemateksprogram lite annorlunda ut. Det fortsatt osäkra läget i landet har gjort det svårt att planera långsiktigt och vi släpper vårt program lite i taget. Av samma anledning väljer vi att inte trycka ett schema utan hänvisar till vår webb, där den senaste informationen alltid finns. Under hösten visar vi en del av de filmer som var inplanerade under våren, kryddat med arkivfilmer och digitaliserade klassiker.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Cinemateket Göteborg hösten 2020