Cinemateket
Alien - Director's Cut

Alien - Director's Cut

Originaltitel: Alien - Director's Cut

Regi: Ridley Scott

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

De sju rymdknegarna på fraktskeppet Nostromo väcks ur hypersömn efter en signal från en närliggande måne. Väl i land hittar de ett rymdskepp, vars otäcka hemligheter får dem att lämna månen - med en åttonde passagerare ombord. Oscarbelönad kroppsskräck där en stenhård Sigourney Weaver försöker överleva i en rymd där ingen kan höra dig skrika.

Efter att ha fångat upp en signal från en måne väcks besättningen på fraktskeppet Nostromo ur sin hypersömn. I land på månen upptäcker de ett rymdskepp, vilket leder till "den åttonde passageraren" som utlovades i undertiteln när originalversionen distribuerade på video och tv i Sverige.

Ridley Scotts gastkramande klassiker blandar socialrealistiska människoporträtt med visionära varelseskildringar, i en sci-fi-film med så otäcka katt och råtta-lekar att det emellanåt känns som en slasher förlagd till rymden.

Redan i denna första del av den populära sci-fi-filmserien är kroppskräcken central. Själva titelvarelsen, den så kallade xenomorphen, designades av den schweiziska konstnären H.R. Giger. Konceptet härrörde från hans målning Necronom IV (1976), vars namn inspirerades av Necronomicon - den ockulta boken som förekommer i författaren H.P. Lovecrafts kosmiska skräckuniversum.

"This is a movie about alien interspecies rape", har manusförfattaren Dan O'Bannon sagt i en dokumentär. Idén om en rymdvarelse som planterar ägg och har en dödlig demonfallos som skjuts ut ur munnen - med en obekvämgörande air av "homosexuell oralvåldtäkt", enligt O'Bannon - gör xenomorphen till ett sexuellt laddat monster.

Varelsen i Alien, den mest lågmälda och skräcknischade i serien, presenterar sig själv efter att Nostromos besättning upptäcker mystiska ägg på det övergivna rymdskeppet på månen. John Hurts rollfigur faller offer för den ansiktsgreppande parasiten som kallas "facehugger", vilken i sin tur planterar den "chestburster" som gör entré genom Hurts bröst i filmens mest berömda scen.

Havandeskapet är en röd tråd som löper genom hela filmserien - från xenomorphdrottningen i Aliens - återkomsten (1986) och den raskorsande graviditeten i Alien 3 (1992) till Noomi Rapaces halsbrytande självabortscen i Prometheus (2012). Och namnet på Nostromos dator? "Mother", så klart.

Text: Sebastian Lindvall.

Regi: Ridley Scott, medverkande: Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Ian Holm, John Hurt, Harry Dean Stanton, Yaphet Kotto, 1979/2003, Storbritannien, USA, 1 tim 56 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat: 2.35:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Läs mer om ”Alien - Director's Cut” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut