Cinemateket
Labyrint

Labyrint

Originaltitel: Labyrinth

Regi: Jim Henson

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Sarahs lillebror blir bortrövad av troll och för att få honom tillbaka måste hon ta sig igenom en magisk labyrint, i film av Mupparnas skapare Jim Henson, med David Bowie i en minnesvärd roll som trollkung.

Utan en tanke på att bli bönhörd önskar 16-åriga Sarah, som är ofrivillig barnvakt, att hennes skrikiga lillebror ska rövas bort av troll. För att få tillbaka honom måste hon ta sig igenom en labyrint full av magi, pruttiga träsk och underliga varelser. Den fantasifulla musikalfilmen Labyrint är ett slags Trollkarlen från Oz i 1980-talsskrud, med David Bowies dansanta trollkung Jareth och det oemotståndliga monstret Ludo i spetsen.

Jim Henson fick sitt stora genombrott med dock-tv-serien Mupparna i slutet av 1970-talet. Mupparna blev omåttligt populära och dåtidens celebriteter stod i kö för att få medverka i programmet. Utöver en Mupparna-film gjorde Henson också två andra långfilmer på 1980-talet: Den mörka kristallen (1982) och Labyrint. På båda samarbetade han med produktionsdesignern Brian Froud. Till den senare sökte de inspiration från Trollkarlen från Oz (1939) och Maurice Sendaks böcker, framför allt Outside Over There från 1981, med vilken filmen bär så pass många likheter att manuset till Labyrint var nära att fällas för plagiat. (1)

Labyrint floppade på bio när den kom men har sedan dess nått kultstatus, med en hord av hängivna fans, vilket har resulterat i flertalet böcker, tecknade serier, bräd-, roll- och tv-spel samt planer på såväl en uppföljare som en scenshow, med Hensons barn involverade i produktionen. Henson själv gick bort 1990.

(1) Maurice Sendak är kanske mest känd för Till vildingarnas land (1963), som 2009 blev film i regi av Spike Jonze, med specialeffekter från Henson-familjens bolag Jim Henson’s Creature Shop.

Filmfakta

Originaltitel: Labyrinth
Regi: Jim Henson
Medverkande: Jennifer Connelly, David Bowie
År: 1986
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 41 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 11 år
Läs mer om ”Labyrint” i Svensk Filmdatabas

Labyrint ingår i temat

Unga Cinemateket

Unga Cinemateket är filmhistorien för unga. Vi visar välkända klassiker, men också filmer som väcker nyfikenhet och öppnar dörrar till nya världar. Ta med dina barn, barnbarn, bonusbarn och vänners barn och introducera dem för filmens värld – eller om du är barn: ta med dina vänner och föräldrar. Tre lördagar per termin, kostnadsfria biljetter för alla upp till 15 år.

Åldersgränser: Filmer från 7 år är tillåtna för barn under 7 år i vuxet sällskap. Filmer från 11 år är tillåtna för barn över 7 år i vuxet sällskap. Missa inte att alla under 15 år bjuds på biljetten även till övriga filmer i programmet, när åldersgränsen tillåter!
Läs mer om temat

Skriv ut