Cinemateket
Damen i svart

Damen i svart

Originaltitel: Damen i svart

Regi: Arne Mattsson

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Den ångestridna Anita Björk biktar sig för sin väninna Annalisa Ericson, den ena halvan av detektivparet Hillman. – Det är en sjaskig historia, Kajsa. Och ändå ångrar jag ingenting. Jag kan göra det ännu sjaskigare. Christian sa aldrig något, men jag visste att han visste. Ändå fortsätter komedin. Det är avskyvärt!

Barskrapad disponent, försvunnen sekreterare, otrogen hustru, enigmatisk syster, skrämmande svägerska, hotfull verkmästare och livrädd husa. Och en uråldrig trojänarinna som sitter på en pall och tjatar om gengångare. – Svarta damen visade sig samma kväll som Ann-Marie försvann. Och Hämnaren tar dem …

Filmens roligaste ögonblick är det där Björk har dånat och Ericson, som rusar efter te, till slut får nog av gamla Nanna, eller möjligen av hela filmen. – Nu är olyckan över bruket. Hämnaren tar oss. – Jajajajaja, var finns det en tekopp nånstans?!

Ylande hundar, knarrande trappor, hemliga lappar, avskurna sadelgjordar, vilda forsar (Hämnaren), tappade smycken, gamla fruns dagböcker och misstänkt långa fimpar. De skamlösa upphovsmännen kastar in hur många villospår som helst, och det finns ingen på bruket som inte bär sig väldigt underligt åt. Torsten Winge, som dyker upp med jämna mellanrum och inte har något som helst med intrigen att göra, står i rollistan som "mystisk man".

Men trots allt det fåniga är Damen i svart en ambitiös skräckfilm, suggestivt ljussatt av fotografen Sven Nykvist och full av de avancerade kamerarörelser regissören tyckte så mycket om. Mattson ville få biopubliken att känna verklig fasa, som Henri-George Clouzot med De djävulska eller Robert Siodmak med Spiraltrappan, och visste att det var bilderna som var det viktiga, inte handlingen.

Damen i svart gjordes för mer än 60 år sedan, och hur kusliga bilderna än är blir man idag mer rädd för dialogen.

– Jag kan inte frånkänna dig en viss charm, du är inte direkt ful, det du har sitter ungefär där det ska sitta, och så är du ganska fin på köttbullar. En utmärkt liten fru, kort sagt.

Kritikerna var inte sämre; en ansedd manlig recensent skrev om "den frodiga skulptristanten Sif Ruud – en bred bak i trånga byxor" och om Lena Granhagen, "den vetebulliga modellen från Uppsala, första gången inför filmkameran, frikostigt visande sina former in natura och i träskulptur."

Fem Hillman-filmer blev det, och Arne Mattsson, som gjorde drygt 50 sinsemellan mycket olika filmer på 40 år, regisserade dem allihop: Damen i svart (1958), Mannekäng i rött (1958), Ryttare i blått (1959), Vita frun (1962) och Den gula bilen (1963).

Folke Mellvigs historier om paret Hillman var ursprungligen en serie populära radiopjäser där John spelades av Karl-Arne Holmsten och Kajsa av Gaby Stenberg, Ruth Kasdan, Maj-Britt Nilsson, Annalisa Ericson och Inger Liljefors. Den första Hillman-boken är novellsamlingen Uppdrag för Hillman från 1951. Många av novellerna hade innan dess publicerats i tidningar. Hillman-filmerna kom som romaner ett år efter att de gått upp på biograferna.

Text: Nina Widerberg

Digitalt restaurerad av Filminstitutet.

Filmfakta

Originaltitel: Damen i svart
Regi: Arne Mattsson
Medverkande: Annalisa Ericson, Karl-Arne Holmsten, Anita Björk
År: 1958
Land: Sverige
Format: DCP (digitaliserad)
Längd: 1 tim 53 min
Dialogspråk: Svenska
Åldersgräns: Tillåten från 15 år
Läs mer om ”Damen i svart” i Svensk Filmdatabas

Damen i svart ingår i temat

Malmö hösten 2020

På grund av den rådande pandemin och de medföljande restriktionerna ser höstens Cinemateksprogram lite annorlunda ut. Det fortsatt osäkra läget i landet har gjort det svårt att planera långsiktigt och vi släpper vårt program lite i taget. Av samma anledning väljer vi att inte trycka ett schema utan hänvisar till vår webb, där den senaste informationen alltid finns. Under hösten visar vi en del av de filmer som var inplanerade under våren, kryddat med arkivfilmer och digitaliserade klassiker.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Malmö hösten 2020