Cinemateket
Le Liban dans la Tourmente

Le Liban dans la Tourmente

Originaltitel: Le Liban dans la Tourmente

Regi: Jocelyne Saab

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

6 000 döda och 20 000 skadade. Månaderna efter den 13 april 1975, den så kallade "svarta söndagen", fortsätter antalet offer för det som skulle komma att kallas för det libanesiska inbördeskriget att stiga. Journalisten Jocelyne Saab befann sig i området och bestämde sig för att berätta historien om Samar, en flicka vars kärlek till en pojke och till egyptiska romantiska komedier ställs i bjärt kontrast till den miljö hon vistas i. Den tumultartade filminspelningen resulterade bland annat i att Saabs kamera förstördes, och något som var tänkt att bli en neutral skildring av en konflikt och dess återverkningar förvandlades till en vändpunkt för Saab, som i och med Le Liban dans la Tourmente gick från att betrakta sitt arbete som journalistiskt till att se det som en undersökning av den engagerade dokumentärfilmens politiska potential - och detta under en konflikt som har återverkningar i Mellanöstern än i dag.

Regi: Jocelyne Saab, 1975, Libanon, 1 tim 15 min, franska, engelsk text, digital kopia, bildformat: 1.33:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Association Jocelyne Saab.

Le Liban dans la Tourmente ingår i temat

Kris: 15 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut