Cinemateket
Mej och dej

Mej och dej

Originaltitel: Mej och dej

Regi: Astrid Henning-Jensen

Skådespelare: Lone Hertz, Sven-Bertil Taube, Axel Strøbye

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Efter ett år i Stockholm får danska Maj nog av sin självupptagna svenska pojkvän Jan och tar planet hem till Köpenhamn för att söka upp sin före detta fästman. Pojkvännen (spelad av Sven-Bertil Taube) har däremot inte tänkt att ge upp så enkelt utan beger sig av efter henne varpå en känslomässig katt-och-råtta-lek tar sin början.

Astrid Henning-Jensen tillhörde en generation danska kvinnliga regissörer som började sin bana vid filmen under 1940-talet, och flera av de filmer hon gjorde i hemlandet kännetecknas av ett snillrikt berättande i olika tidsplan. Hennes svensk-danska samproduktion Mej och dej är inget undantag och kastar åskådaren mellan nutid och dåtid med samma lekfulla lätthet som rollfigurerna tar planet fram och tillbaka mellan Bromma och Kastrup.

Precis som för Mai Zetterlings Flickorna (som haft sin premiär sex månader tidigare) ställde de manliga stockholmskritikerna sig frågande till resultatet. Svenska Dagbladets Carl Henrik Svenstedt kände sig till och med nödgad att ta till det tunga artilleriet och hävda att Mej och dej var "osundare än all världens Åsa-Nissar", men han var ändå övertygad om att synen på denna och liknande filmer skulle förändras inom några decennier.

Mej och dej visas i samarbete med sajten Norden på film (nordenpaafilm.org), där man kostnadsfritt kan dyka ner i nordisk historia och se film från de respektive länderna.

Mej och dej. 1969, Sverige, Danmark, 1 tim 30 min, svenska, danska, svensk text, 35 mm, barntillåten. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutet.

Visningen inleds på danska av Birgit Granhøj Dam.

Läs mer om ”Mej och dej” i Svensk Filmdatabas

Mej och dej ingår i temat

Tid: Filmer om tid

Film gestaltar tid genom tid. Tiden har komprimerats, expanderats och vänts på, parallella händelser har klippts ihop och rollfigurer har kämpat mot klockan. Men har vi tid för tid när allt ska påskyndas och effektiviseras? Under hösten 2024 beger sig Cinemateket ut på spaning efter den tid som flyr.

Läs en essä om höstens tidstema


Läs mer om temat

Skriv ut