Cinemateket
Närbild i svartvitt
Terrassen, Chris Marker (1963)

Cinemateket hösten 2021

Immemory: Minnets geografi och den rörliga bilden

Byt sida

Hösten 2021 uppmärksammar Cinemateket filmen som minnesteknologi. Hur bilder har gjort oss till dem vi är, hur de kommer att forma oss i morgon och hur filmskapare de senaste 126 åren har undersökt filmens förmåga att bevara, återskapa och ifrågasätta det förflutna.

Vi tar oss an temat under rubriken Immemory – Minnets geografi och den rörliga bilden, där vi uppmärksammar filmer som funderar kring vad det är att minnas. En av filmskaparna som mest konsekvent tagit sig an fenomenet är Chris Marker, vars Sans soleil och Terrassen visas 5 oktober. Dessutom blir det minnesfilmer av Alain Resnais, Terence Davies, Hong Sang-soo, Guy Maddin, Marguerite Duras, Mohsen Makhmalbaf, Agnès Varda, Fridrikh Ermler, Chantal Akerman, Andrej Tarkovskij, Hirokazu Kore-eda, Christopher Nolan och Terrence Malick.

Biljetterna till höstprogrammet släpps tisdag den 17 augustibiografspegeln.se och i biljettkassan på Spegeln. Mer information om biljetter och förmånskort  inför säsongsstarten hittas här

Varmt välkomna tillbaka till Cinemateket i höst!

Année dernière à Marienbad - Photo 2.jpg

Öppningsfilm:
I fjol i Marienbad

Alain Resnais följde upp Hiroshima – min älskade, med manus av Marguerite Duras, med denna film skriven av en annan så kallad nouveau roman-författare, Alain Robbe-Grillet. I en herrgårds stora salonger och i dess barocka trädgård, bland till synes livlösa gäster, utspelas ett drama mellan en kvinna och en man och mellan minnet och glömskan. Visningen inleds av Lars Gustaf Andersson, poet och professor i filmvetenskap vid Lunds universitet.

Tisdag 31 augusti 18.00, Spegeln

Ett ögonblick av oskuld.jpg

Bildningsbaren special: Ett ögonblick av oskuld

Som 17-åring knivhögg regissören Mohsen Makhmalbaf en polis under protester mot Shahen av Iran. Två årtionden senare kontaktar han mannen för att tillsammans filmatisera incidenten, som ledde till många år i fängelse. Med en oregerlig medskapare undersöker Makhmalbaf inte bara det förflutna utan även svårigheterna att återskapa det. Efter visningen samtalar Karin Arbsjö, programchef för P1 och P2 Malmö, Sanjin Pejkovic, doktor i filmvetenskap, och Josepha Wessels, dokumentärfilmare och lektor i Communcations for Development, om filmskapares rätt till egna och andras minnen. Samtalet sker på engelska och arrangeras i samarbete med Bildningsbaren, Malmö universitets samtalsserie. Fri entré!

Tisdag 12 oktober 18.00, Spegeln

 

Skriv ut