Två unga tjejer från filmen Förortsungar
Välkomna till Barnens Filmdag den 6 oktober 2019 i Filmhuset i Stockholm!

Barnens Filmdag 2019

Upptäck, upplev och skapa filmhistoria! Den 6 oktober öppnar Filmhuset dörrarna för alla barn med filmskaparverkstäder, kostymprovning, maskinrumsbesök och guidning av filmhistoriska rum som vanligtvis inte är öppna för allmänheten. Dessutom blir det filmvisningar av Rasmus på luffen, Förortsungar samt kortfilm! Varmt välkomna!

Upptäck, upplev och skapa filmhistoria!

Har du barn som är nyfikna på filmhistorien och vill testa att själva skapa film? Söndag 6 oktober öppnar Filminstitutet dörrarna till Filmhuset, för alla barn! Arrangemanget pågår klockan 10.30–16.30 och det fullständiga programmet hittar du nedan.

Alla drop in-aktiviteter är kostnadsfria. Även de guidade turerna och filmverkstäderna är kostnadsfria, men till de guidade turerna behövs biljett (som hämtas ut på plats), då antalet platser är begränsat. Biljetter till filmvisningar och filmhistorisk föreställning kostar 20 kr för samtliga besökare. Programmet passar särskilt för barn i åldern 5–12 år, men alla är välkomna!

Drop in-aktiviteter

Kom och gå som du vill mellan 10.30 och 16.30. Inga biljetter behövs.

©Chris Jonkers

Filmhistorisk utställning

Se och prova på tidiga filmprojektorer och andra magiska, filmhistoriska apparater. Och missa inte stunderna då vi drar igång 16 mm-projektorn och visar film!

Skapa konstfilm

Genom att måla direkt på filmremsan skapar vi två kollektiva konstfilmer. Filmerna premiärvisas ackompanjerade på piano av Edward von Past i Bio Victor kl 13.00-13.10 och kl 16.20-16.30. Visningarna är gratis och ingen biljett behövs.

Kostymsalongen

Klä ut dig till någon av alla välkända figurer ur Astrid Lindgrens universum och ta en selfie vid vår fotovägg!

Biblioteket

Besök Sveriges enda specialbibliotek om film. Missa inte sektionen med lånefilmer för barn!

Gör din egen flip book

Rita och skapa rörliga bilder! Alla barn får ta med sin lilla flip book hem.

Barnens filmbås

Slå dig ner i filmbåset tillsammans med en kompis, ta på er lurarna och se kortfilmer från hela den svenska filmhistorien.

Tipspromenad

Testa dina filmkunskaper!

Drop in-bio

Kom in i Bio Mauritz och se en eller flera kortfilmer från den svenska filmhistorien. Ps. Om du vill se mer när du kommer hem, kolla in Filmarkivet.se. Plats och tid: Bio Mauritz, 13.15-16.30

I biograferna

Dessa föreställningar kostar 20 kr. Biljett köps i kassan. Både barn och vuxna behöver biljett.

©AB Svensk Filmindustri 1981

Rasmus på luffen

Astrid Lindgrens berättelse om den föräldralöse Rasmus som rymmer från barnhemmet och slår följe med en luffare, mästerligt spelad i denna filmatisering av Allan Edwall. Filmen, från 1981 och regisserad av Olle Hellbom, är digitalt restaurerad av Filminstitutet och får nypremiär på Barnens filmdag.

Plats och tid: Bio Victor, 10.45-12.30

Köp biljett här!

Barn på scen från filmen Förortsungar ©AB Svensk Filmindustri 2006

Förortsungar

Amina lever som gömd flykting i Sverige. Hon hamnar hos hårdrockaren Johan och tillsammans med grannflickan Mirre börjar de kämpa för att Amina ska få stanna. En modern Rännstensungar i svängande musikalform med bland andra Gustaf Skarsgård och Jennifer Brown i rollerna. Filmen från 2006 vann sju Guldbaggar, bland annat för bästa film. Den är nu digitalt restaurerad av Filminstitutet och får nypremiär på Barnens filmdag. Filmens regissörer Catti Edfeldt och Ylva Gustavsson inleder visningen.

Plats och tid: Bio Victor, 14.00-15.50

Köp biljett här!

Man som spelar piano ©Chris Jonkers

En filmhistorisk resa med musik

Vilka var uppfinningarna som möjliggjorde filmen i slutet av 1800-talet? Vilka är filmens beståndsdelar och hur hänger de allra första filmerna ihop med dagens filmer och rörliga bilder? Pianisten Edward von Past och Svenska Filminstitutets Anna Håkansson tittar tillsammans med barnen på tidiga uppfinningar och optiska leksaker, vi ser några av de allra första filmerna och undersöker hur bild och ljud samspelar i film. Och tillsammans med Edward bildar barnen en stumfilmsorkester.

Plats och tid: Bio Mauritz, 11.15-12.15

Köp biljett här!


Guidade turer

De guidade turerna är gratis men biljett behövs. Biljetter hämtas ut i kassan. Observera att antalet platser är begränsade. Både barn och vuxna behöver biljett.

Besök filmarkivet

Hur många filmrutor blir en sekunds film? Var finns alla filmer som har gjorts i Sverige? Och kan man se ljud? Följ med ner till källaren och se den så kallade kasematten, där den svensak filmhistorien bevaras i minusgrader i hundratals år. Se hur gammal analog film restaureras och blir digital, med mera!

Plats och tid: Samling i foajén, 11.00-11.45, 13.00-13.45, 15.00-15.45

Barn besöker filmarkivet i Filmhuset ©Chris Jonkers

Besök maskinrummet

Våra biografmaskinister visar upp biografens hjärta och Filmhusets unika projektorer. Följ med och se hur man laddar och visar film och se biosalongerna från maskinrummet!

Plats och tid: Samling i foajén, 12.15-12.45, 13.45-14.15, 15.15-15.45

©Chris Jonkers

Hitta hit

Filmhuset ligger vid Gärdet i Stockholm, Borgvägen 1. Det går att ta sig hit med både bussar och t-bana: buss 1, 4, 76, t-bana Karlaplan.

Mat och dryck

Filmhusets café håller öppet under hela Barnens Filmdag och serverar både barnvänlig mat och fika.

Varmt välkomna!

 

Skriv ut