Filminstitutets Biodistribution
rödsvart bild med texten Filminstitutets BIO distribution

Svenska filmklassiker får nytt liv

Den 14 september presenterade Filminstitutet ett urval av de svenska filmer som digitaliserats under året och som tillgängliggörs via vår och andras distribution. På plats fanns regissören Kjell-Åke Andersson vars succéfilm Min store tjocke far nylanseras, samt Peter Cohen och Olof Landström – männen bakom Kalles klätterträd och Magister Flykt, som är bioaktuella igen. Utöver det gästade Filminstitutets filmarkivarier och andra filmexperter som gav sin ingång till såväl okända guldkorn som älskade klassiker.

höstpresentationSkärmdump.JPG
Pressträffen är från Bio Mauritz, Filmhuset, september 2023.

Program:
Min store tjocke far (1992) 
Rolf Lassgård gjorde Guldbaggebelönad genombrottsroll som den alkoholiserade drömmaren Tjaffo i en självbiografisk far-och son-saga som blev stor publiksuccé. Regissören Kjell-Åke Andersson medverkar för att berätta om filmen.

Alla vi barn i Bullerbyn (1986). 
Lasse Hallströms film, baserad på Astrid Lindgrens manus och med sagolikt foto av Jens Fischer, har berömts för sin balans mellan realism och poesi. Berättelsen börjar precis när granngårdsbarnen avrundar sin skoltermin och de har en äventyrlig sommar framför sig.

Kalles klätterträd (1975), Farbrorn som inte ville va’ stor (1979), Herr Bohm och sillen (1988) och Magister Flykt (1984) 
Fyra animerade barnfilmsklassiker i ett kortfilmspaket som lanseras av Folkets Bio. Samtal med regissören Peter Cohen, animatören Olof Landström samt Rose-Marie Strand från Folkets Bio.

Tjenare Kungen (2005)  
Ulf Malmros dubbelt Guldbaggebelönade komedi fylld av musikalisk 1980-talsnostalgi, där vänskap och längtan efter att följa sina drömmar står i fokus. Tonåriga Abra flyr trångsyntheten i sin lilla hemstad för ett liv i Göteborg. Tillsammans med sin nyfunna vän Millan bestämmer hon sig för att bilda ett punkband som ska slå världen med häpnad. Filminstitutets Anna Håkansson berättar bland annat om hur filmen kan användas för skolbio.

Till Österland (1926)  
Gustaf Molanders filmatisering av Selma Lagerlöfs episka roman Jerusalem har länge varit omöjlig att visa eftersom merparten av filmen gått förlorad, men genom ett rekonstruktionsarbete har de överlevande fragmenten nu satts samman så att publiken kan följa den gripande berättelsen om Ingmar som sviker sin ungdomskärlek och beger sig till Guds stad för att försöka ställa allt till rätta. Work in progress. Filmarkivarie Magnus Rosborn ger en inblick i det pusselläggande arbete som krävs för att återskapa ett verk som detta.

Det brinner en eld (1943)  
Gustaf Molanders hyllade drama spelades in mitt under brinnande världskrig. Kärleken mellan en skådespelerska (Inga Tidblad) och en militärattaché (Lars Hanson) sätts på prov när den politiska utvecklingen skapar en klyfta mellan deras olika övertygelser. Filmarkivarie Jörgen Viman ger en historisk kontext till filmen och berättar om varför den är relevant än idag.   

Farlig frihet (1954)
Arne Ragneborns ungdom-på-glid-kultrulle, med regissören själv i huvudrollen som den hårdföre ungdomsbrottslingen Myggan. Efter att ha rymt från ungdomsanstalten möter Myggan upp flickvännen Laila för en tillvaro på flykt, som pendlar mellan frihetens behag och den ångest och desperation som samhällets påtryckningar kan skapa. Filmen var nära att totalförbjudas av Statens Biografbyrå, som fann den vara "en ren spekulation i cynism". Distribution: Klubb Super 8.

Låt den rätte komma in (2008) 
En mörk barndomsskildring om mobbade Oskar som finner en vän i den mystiska Eli. I skräckfilmens suggestiva dräkt tar berättelsen upp frågor som är många ungas vardagliga helvete samtidigt som den på ett vackert sätt visar hur ensamhet och utsatthet förenar två udda själar. En mångfaldigt prisbelönt modern skräckklassiker regisserad av Tomas Alfredson, baserad på romanen av John Ajvide Lindqvist som också skrivit filmens manus. Filmen presenteras av Filminstitutets Johanna Holmin samt genom videohälsningar från filmens regissör och manusförfattare.

Samtliga filmer har digitalt reproducerats av Filminstitutets arkiv. Läs mer om detta via länk i Läs mer-rutan nedan.

 



Skriv ut