Nya titlar i distributionen
Filminstitutet digitaliserar löpande filmer ur det svenska filmarvet och nya filmer tillkommer i vår distributionskatalog vartefter de blir restaurerade och digitaliserade. Här är de senaste titlarna!
Hitta alla filmer i vår distribution via denna länk.
Klicka på respektive titel för att hitta med information om filmen.
Mitt liv som hund (1985) Lasse Hallström
12-årige Ingemar behöver hantera såväl förpubertala utmaningar som stora livsavgörande kriser då hans mamma blir svårt sjuk och han tvingas skiljas från sin kära hund Sickan. I hans tillfälliga nya hem hos morbrorn i Småland möter han olika personligheter och kämpar med att förstå vuxenvärlden. Att samla på bra berättelser och lära sig ha perspektiv på tillvarons problem, är några av hans sätt att överleva. Filmen blev Lasse Hallströms internationella genombrott och barnskådespelarna Anton Glanzelius och Melinda Kinnaman gör tidlöst fina insatser i rollerna som Ingemar och Saga.
Hitta här en filmhandledning till Mitt liv som hund.
Harry & Sonja (1996) Björn Runge
Björn Runges långfilmsdebut, inspirerad av Aki Kaurismäki och John Cassavetes, utspelar sig under några kaotiska och heta sommarveckor i Göteborg där vi får följa mentalpatientfrisören Harry och hans älskarinna Sonja, hennes smått galna äkta man och andra karismatiska familjemedlemmar. En lekfull film som bryter med all konventionell dramaturgi.
Skrållan, Ruskprick och Knorrhane (1967) Olle Hellbom
Några av 1960-talets mest folkkära personligheter möts i denna somrigt stillsamma familjefilm! Hasse och Tage spelar de inte alls så läskiga smugglarna Ruskprick och Knorrhane, som råkar ut för Tjorven, Stina, Pelle och busfröet Skrållan då de alla blir strandsatta på Kråkskär. En samtida recensent kallade filmen för en barnvariant av "Att angöra en brygga".
Totalt gjordes fem långfilmer utifrån den populära tv-serien om invånarna på Saltkråkan, alla med manus av Astrid Lindgren.
I taket lyser stjärnorna (2009) Lisa Siwe
14-åriga Jenna lever tonårsliv med allt vad det innebär i form av vänskap på prov, kärlekstrassel och identitetssökande. Samtidigt ligger hennes mamma dödssjuk i cancer. Pendlandet mellan hopp och förtvivlan och relationen till en mamma, mormor och kompisarna blir klangbotten till frågor om sorg, vrede, vänskap och saknad.
Filmen är baserad på en Augustprisvinnande roman av Johanna Thydell. Läs en intervju med författaren och filmskaparna och ladda ned filmhandledningen här.
Leva livet (2001) Mikael Håfström
Baserad på en novell av Hans Gunnarsson, som tillsammans med regissören Håfström tilldelades en Guldbagge för bästa manus. Berättelsen kretsar kring de livsöden och förvecklingar som pågår i ett hyreshus och som återges av den dammsugarförsäljare som under sina besök i trapphuset blir en god lyssnare och får en egen relation till de olika karismatiska hyresgästerna.
Ola & Julia (1967) Jan Halldoff
Trion Jan Halldoff, Bengt Forslund och Stig "Slas" Claesson står bakom manus för denna film som marknadsfördes som en ”en Romeo och Julia-story i popåldern”. Bandet Ola & the Janglers sätter tonen i denna kärlekshistoria mellan Beckett-skådespelerska och en popidol, som möts på Sverigeturné. Ett på många sätt tidlöst tema om ung förälskelse och om kampen för att kunna nå sina drömmar skildras omfamnat i sin samtids soundtrack.
Tusen gånger starkare (2010) Peter Schildt
Den nya eleven Saga utmanar både elevernas och lärarnas invanda mönster och ifrågasätter tjejernas underordnade roll i klassrummet. Filmen bygger på Christina Herrströms ungdomsroman med samma namn och filmen har av recenensenter beskrivits som en knivskarp iakttagelse och uppgörelse med skolans hierarkier.
Läs en intervju med manusförfattaren Christina Herrström och hitta här en filmhandledning till Tusen gånger starkare.
Nu är pappa trött igen (1996) Marie-Louise Ekman
Filmen följer den svårt alkoholiserade festfixaren Khopp (Gösta Ekman) som febrilt försöker få ordning på tillvaron men där allt tenderar bli mer kaosartat längs hans väg mellan sjukhus, puben, kontoret och hemmet. Marie-Louise Ekman bjuder in till sin egna unika estetik, tematik och personliga dramaturgi i denna svarta komedi.
Fridolfs farliga ålder (1959) Torgny Anderberg
Den fjärde och sista filmen med radarparet Douglas Håge och Hjördis Petterson i rollerna som Lilla Fridolf och Selma. Ett lustspel som rymmer såväl mystiska kassaskåpsrån som dråpliga äktenskapliga missförstånd. Även den första i filmserien om paret, Lilla Fridolf och jag (1956) finns digitalt restaurerad.
Läs mer om Håge och Pettersons gemensamma karriär i en artikel på Svensk Filmdatabas.
En vandring i solen (1978) Hans Dahlberg
En underfundig film med svärta och humor, signerad Slas (Stig Claesson) vars roman om den nydumpade Tore som åker på charterresa till Grekland, delvis var självupplevd och ursprungligen skriven just för ett filmprojekt. Bland skådespelarinsatserna kan förutom Gösta Ekmans huvudroll, inte minst Irma Christenssons och Sif Ruuds hjärtliga radarpar uppmärksammas.
Alla vi barn i Bullerbyn (1986) Lasse Hallström
Lasse Hallströms film, baserad på Astrid Lindgrens manus och med sagolikt foto av Jens Fischer, har berömts för sin balans mellan realism och poesi. Berättelsen börjar precis när granngårdsbarnen avrundar sin skoltermin och de har en äventyrlig sommar framför sig.
Min store tjocke far (1992)
Under en sommar i 1950-talets Sverige följer vi 11-årige Osvald och hans relation med sin far genom galenskap, tragik, fantasi och kärlek. En självbiografisk far-och son-saga med Rolf Lassgård i guldbaggebelönad genombrottsroll som den alkoholiserade drömmaren Tjaffo.
Filmen fick mycket beröm i samtida recensioner och paralleller drogs till Fellini och Kusturica.
Falsk som vatten (1985) Hans Alfredson
Passion, skuld, svartsjuka och paranoia när vänsterprasslande bokförläggare inbillar sig att hans fru är otrogen medan älskarinnan tror att någon förföljer henne. ”Ondskans karusell snurrar snabbare och snabbare och i slutscenerna är det en häxmästare som tar över”, skrev Monika Tunbäck-Hanson i GP om Hasse Alfredsons första renodlade thriller.
Mannen från Mallorca (1984) Bo Widerberg
Widerbergs kriminalklassiker med Sven Wollter och Thomas von Brömssen i huvudrollerna som karismatiska kriminalinspektörer som försöker lösa ett rån, där spåren leder uppåt i samhällshierarkin. Mörk samhällskritik blandad med torr humor. Baserad på Leif G.W. Perssons roman Grisfesten.
Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr (1991) Jan Gissberg
Thomas Funcks folkkära figurer samlar i denna berättelse sina vänner Räven, papegojan Ragatha, och uppfinnaren Plåt-Niklas, för att hjälpa det utsatta kottefolket i skogen vars hem hotas då skurkaktiga affärsmän vill förstöra såväl natur som kultur för egen vinning. Charmigt och spännande animationsäventyr med flera musikaliska och nostalgiska inslag.
Ta del av filmhandledning till Kalle Stropp och Grodan Boll här.
Katrina (1943) Gustaf Edgren
Baserad på åländska författaren Sally Salminens hyllade skärgårdsepos, där vi möter en fattig arbetartillvaro och den kamp, motgångar och uppoffringar som inte minst faller på kvinnans lott. Skådespelarinsatserna fick mycket beröm vid filmens premiär.
Det brinner en eld (1943) Gustaf Molander
Under andra världskriget produceras detta drama, där ett icke namngivet land, inte helt olikt Norge, invaderas av en lika anonym stormakt. Inga Tidblads och Lars Hansons kärlek sätts på prov då den politiska utvecklingen skapar en oöverstiglig klyfta mellan deras olika övertygelser. Regissören Molanders eget mod i denna tid speglas genom rollfigurernas motståndsrörelse.
Tjenare Kungen (2005) Ulf Malmros
Abra är en ung punktjej som flyr trångsyntheten i sin lilla hemstad för ett liv i Göteborg. Tillsammans med sin nyfunna vän Millan bestämmer hon sig för att bilda ett punkband som ska slå världen med häpnad. En komedi fylld av 1980-talsnostalgi och punk, där vänskap och längtan efter att följa sina drömmar står i fokus.
Ta del av en filmhandledning till Tjenare Kungen här.
Berget på månens baksida (1983) Lennart Hjulström
Kostymdrama om matematikern och författaren Sonja Kovalevskij (Sofja Kovalevskaja) som spenderade en tid i Sverige och blev där nära vän med bl.a. dramatikern Anne Charlotte Leffler och Maxim Kovalevskij. Filmens manus skrevs av Agneta Pleijel och har beskrivits som "ett drama om sensuell längtan, desperata känslor, passion, om en undertryckt och för några svindlande ögonblick frisläppt sinnlighet."
Fadren (1912) Anna Hofman-Uddgren
Den enda bevarade filmen Hofman-Uddgren, som räknas till en av landets första kvinnliga regissörer, är en filmatisering av Strindbergs klassiker vilken behandlar maktkampen mellan man och kvinna, galenskap och svek. I en intervju under inspelningen av en annan teaterpjäs talar regissören om behovet av att på film visa det som bara omnämns i pjäsen. Fadren är dock nära filmad teater, något som sägs kan berott på skådespelarensembles motvilja att följa filmiska intentioner.
Se filmen gratis på Filmarkivet.se
Här kommer Pippi Långstrump (1973) Olle Hellbom
Långfilmsversionen av den populära tv-serien, där vi får följa med på kafferep och ballongflygning, vara med om bus med såväl poliserna Kling och Klang, som med bovarna Dunder-Karlsson och Blom. Mitt i allt upproriska bus finns också längtan efter tillhörighet, och saknaden efter frånvarande föräldrar.
Jack (1977) Jan Halldoff
Jack och hans kompisar strövar runt i sommarstockholm på jakt efter något mer än bara ströjobb och tristess. De bär på en frihetslängtan kantad av filosofiska grubblerier och berusningsmedel som under sommaren för dem mellan innerstadsfester i Stockholm och i väg på cykel till Gotland. Kärlek och längtan övergår snabbt i dekadens men Jack är säker på vad han vill ägna livet åt – han ska bli författare. Jan Halldoffs filmatisering av Ulf Lundells roman från 1977 har blivit en klassiker bland samtidsskildringar av 1970-talet.
Tarps Elin (1956) Kenne Fant
Landsbygdsdrama baserad på romansvit av Sven Edvin Salje, där det starka kvinnoporträttet gestaltas av Eva Dahlbeck som kämpar för respekt och ett oberoende i en utmanande livssituation.
Riten (1969) Ingmar Bergman
En trio framgångsrika artister som lever i en gränslös menage à trois står inför rätta för sitt osedliga framträdande i denna strama tv-film som tillhör Bergmans mindre kända verk. Med löspenisar och flytande sexualiteter iscensätter artisterna, spelade av Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand och Anders Ek, en rit där de gör processen kort med Erik Hells maktmissbrukande cis-domare.
Svarta nattfilmen (1980) Gisela Ekholm
Lena har fått en lillebror som alla gullar med och ingen bryr sig om henne. Ingen bryr sig om Lena och ingen märker heller att lillebror tappat nappen fast han gastar för full hals.
Masjävlar (2004) Maria Blom
Hemvändarångest och komplicerade familjerelationer i Maria Bloms guldbaggebelönade långfilmsdebut om hur Mia, som lagt bort dalmålet till förmån för stockholmskan och ”jobbar med data”, återvänder till sitt föräldrahem för att fira sin pappas 70-årsdag. Den korta visiten och återträffen med familj och bybor blir dock mer livsomvälvande än någon kunnat ana.
Låt den rätte komma in (2008) Tomas Alfredson
En mörk barndomsskildring om mobbade Oskar som drömmer om den ultimata hämnden men inte vet hur han skall repa mod. I skräckfilmens suggestiva dräkt tar berättelsen upp frågor som är många ungas vardagliga helvete samtidigt som den på ett vackert sätt visar hur ensamhet och utsatthet förenar två udda själar. Baserad på roman av John Ajvide Lindqvist, som också skrivit filmens manus.
Hitta filmhandledning till Låt den rätte komma in här.
I lagens namn (1986) Kjell Sundvall
Korrupta poliser härjar i 1980-talets Stockholm, men den hederlige kriminalinspektörn (Sven Wollter) är dem snart på spåren, med hjälp av bland annat en karismatisk Ernst Günther i rollen som polisindentent. Filmen baseras på Leif G W Perssons roman "Samhällsbärarna" vilken inspirerats av verkliga händelser. Stockholmspolisen ville inte ställa upp med rekvisita till filminspelningen då den troddes sprida en felaktig bild av kåren. Detta är den första svenska långfilm som spelades in i vidfilmsformatet Panavision/Cinemascope.
Hip hip hora! (2004) Teresa Fabik
Tonåringarna Sofie, Emma och Amanda har höga förväntningar på högstadielivet, men glädjen förbyts snart när en fest med de eftertraktade killarna slutar med trakasserier. Utsatthet och mobbing, viktig vänskap och glappet mellan ung och vuxen är några av de teman som filmen berör.
Hitta filmhandledning till Hip Hip Hora! här.
Egen ingång (1956) Hasse Ekman
Varför dog Marianne? I detta drama, baserad på litterär förlaga, närvarar en nedräkning och berättelsen väver samman kvinnans förflutna och nutid inför hennes sista skälvande andetag. Som så ofta i Hasse Ekmans filmer är den späckad av välkända skådespelare i finurliga roller.
Elixir (2004) Babak Najafi
Fyra unga killar med invandrarbakgrund kommer över ett elixir, en dryck som får dem att förvandlas till svenskar, både utseendemässigt och kulturellt. Till en början är det roligt och spännande men snart upptäcker de att förändringen inte bara är till nytta.
Hundhotellet (2000) Per Åhlin
Hunden Sture och hans vän, taxen Picasso, checkar in på hotell Rosenknoppen som visar sig husera många mystiska typer. Underfundig mysdeckare i hotellmiljö med antropomorfa hundar i samtliga roller. En allåldersfilm med tydliga referenser till brittisk kultur; alltifrån Sir Arthur Conan Doyle och Agatha Christie till Fawlty Towers.
Lästips på Svensk Filmdatabas: Malena Janssons artikel om Per Åhlin
Kopps (2003) Josef Fares
I den lilla byn Högboträsk är brottsstatistiken så obefintlig att de lokala poliserna kan lägga sin energi på att prata om livets små och stora frågor under inmundigandet av korvbrickor. Men med för lite kriminalitet är det svårt att motivera polisstationens existens, så när hotet om nedläggning drabbar byn så måste poliserna själva skapa efterfrågan av deras tjänster. I Josef Fares andra film, efter succédebuten Jalla! Jalla! leker han vidare med genreöverskridande grepp där inte minst humor och actionscener får plats.
Ett öga rött (Daniel Wallentin, 2007)
Filmen är inspirerad av Jonas Hassen Khemiris hyllade debutroman om en ung kille som vänder ut och in på både hjärnan och språket för att hitta sig själv och sin plats i världen. I Daniel Wallentins tolkning av berättelsen låter han bildspråket präglas av drömlika scener när den tar sig an de stora frågorna kring identitet, komplicerade familjerelationer och förlorade rötter.
Hitta filmhandledning till Ett öga rött här
Se en trailer från vår nylansering av filmen här.
Tjorven, Båtsman och Moses (1964) Olle Hellbom
I första filmen om invånarna på skärgårdsön Saltkråkan förtrollar Tjorven och Stina en groda till en prins, och Vesterman råkar fånga en sälunge som barnen tar hand om och döper till Moses. Regissören Olle Hellbom och Astrid Lindgren, som skrev manuset, tilldelades förtjänstdiplom och plaketter av Sveriges djurskyddsföreningar för ”den djurskyddstanke som kommit fram i filmen i kontakten mellan barn och djur”.
Lyssningstips: Svensk Filmdatabas podcast om Djur på film.
Selma och Johanna (1997) Ingela Magner
En roadmovie för de yngre, där vi får följa 11-åriga Johanna som får beskedet att hon måste gå om fjärde klass. Hon vägrar att acceptera beslutet och bestämmer sig för att rymma tillsammans med sin bästis Selma. De tänker bege sig ner till Strasbourg för att stämma sin lärare inför Europadomstolen. Längs vägen träffar de knasiga karaktärer och upptäcker något hos sig själva.
Kallelsen (1973) Sven Nykvist
Filmfotografen och regissören Sven Nykvists film om sin far Gustav Natanael Nykvist och hans missionsarbete i Belgiska Kongo. Den svenska utgåvan har berättarröster av Harriet Andersson och Erland Josephson. I en engelskspråkig version är det istället Sean Connery och Liv Ullmann som lånar ut sina röster.
Hotell Paradisets hemlighet (1931) George Schnéevoigt
En familj med hot om vräkning tar till drastiska åtgärder för att slippa falla längre ned i fattigdomens mörker. Kammarspelsklaustrofobiskt och dramatiskt om desperationens drivkraft och samvetskvalets påfrestningar. Denna tidiga ljudfilm ansågs länge vara en av många förlorade filmer, men återfanns 2012 i Danmark och kan nu ses för första gången sedan 1930-talet.
Änglagård (1992) Colin Nutley
När enstöringen Erik som äger godset Änglagård plötsligt dör räknar bygdens storbonde Axel med att kunna överta egendomen. Men Eriks okända arvtagare Fanny och hennes färgstarke följeslagare Zac dyker upp och vänder upp och ner på livet i den lilla byn. Tidlösa teman som tillhörighet och utanförskap ihop med det rika persongalleriet har bidragit till att Änglagård varit ständigt populär sedan premiären för 30 år sedan.
Se filmens originaltrailer här.
Ondskan (2003) Mikael Håfström
Baserad på Jan Guillos bästsäljare som berättar om komplicerade och våldsamma strukturer inom såväl skolans värld som innanför hemmets väggar. Guldbaggebelönades som bästa film 2004 och fick även pris för sin scenografi och foto.
Hitta filmhandledning till Ondskan här.
Du är mitt äventyr (1958) Stig Olin
Flygande tefat, Bibi Andersson som konstfackelev och en motvillig hemmapappa – allt det och mer därtill ryms i Du är mitt äventyr. Stig Olins film, med Hasse Ekman som medförfattare, är en lekfull komedi där Sickan Carlsson och Gunnar Björnstrand spelar ett journalistpar som tampas med livspusslet där karriär, föräldraskap och samlivet ska få sin rättmätiga plats. Bland birollerna syns utöver Bibi Andersson även Sif Ruud och Artur "Klabbarparn" Rolén i tonsäkra roller.
Se en trailer om restaureringsarbetet med Du är mitt äventyr.
G (1983) Staffan Hildebrand
Kultfilm om genom polarna Kim, Robban och Alexander skildrar tonårslivets alla utmaningar och frestelser. Filmen rymmer såväl moraliska budskap som musikvideoliknande sekvenser. Och inte minst Magnus Uggla i sin episka roll som klubbägaren Kristoffer.
Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland (1926) Erik Bergström
Autentiska upptagningar varvas med dramatiserade inslag i denna skildring av Inka Läntas familj genom både vardagsliv och höjdpunkter som Jokkmokks marknad. Fotot fångar bildsköna snötunga skogar och fjällvyer och filmens vackra färger är återskapade utifrån ett fragment av en nitratkopia.
Hans nåds testamente (1940) Per Lindberg
Komedi baserad på Hjalmar Bergmans genombrottsroman där vi möter en krumelurig överste, hans evige trotjänare och syrliga släktingar som är angelägna om ett testamente. Ung och frisk kärlek ryms också, gestaltad av Alf Kjellin och Barbro Kollberg. Manusbearbetningen gjordes av Stina Bergman, och den stil som kom att förknippas med författarens ”Bergslagsromaner” speglas väl i filmen.
Yngsjömordet (1966) Arne Mattsson
En skildring som exemplifierar det tillsynes tidlösa intresset för vad vi idag kallar "true crime". Arne Mattsson fick i och med denna film mycket positiv kritik, och recensenter menade att hans styrka som realistisk berättare här kom till sin rätt. Eva Dahlbeck som stod för manus utgick från dokumentärromanen "Yngsjömordet” men skapade ett mer nyanserat porträtt av mördaren Anna Månsdotter, den sista kvinnan som dömdes till döden i Sverige. I rollerna syns bland andra Gunnel Lindblom, Gösta Ekman och Christina Schollin.
Bert - den siste oskulden (1990) Tomas Alfredson
Inom loppet av något år har nya versioner av Berts dagbok (Jacobsson/Olsson) synts såväl på bio som i tv-serieformat. För många är dock Tomas Alfredsons biofilmsdebut den självklara tolkningen av de populära böckerna, och kanske sinnebilden av puberteten i allmänhet – inte minst för pojkar. Men den är även uppskattad för sin skildring av en knasig vuxenvärld och vardagens absurditeter.
Världens bästa Karlsson (1974) Olle Hellbom
Den ensamma pojken Lillebror får en dag spontanbesök av en ny vän som kan flyga och busa utan att be om ursäkt. Med honom får Lillebror aldrig tråkigt, även om de vuxna i hans omgivning tror att Karlsson bara är ett påhitt. Filmatiseringen av Astrid Lindgrens klassiker mötte en positiv kritikerkår vid sin premiär. Inte minst fick de två huvudrollsinnehavarna beröm för sitt avslappnade samspel med såväl kameran som varandra.
Sista budet (1981) Christer Dahl
Samhällssatir i göteborgsk arbetarmiljö, där vi får följa fabriksarbetaren Lisette och taxichauffören Roger som drömmer om ett rikare liv. Men istället för högsta vinsten så drabbas de av nitlotter, nedläggningar och skumraskande finansmän. Men de ger inte upp kampen så lätt. Filmen blandar allvar och komik med en uppskruvad ton.
Besökarna (1988) Joakim Ersgård
Bröderna Ersgårds långfilmsdebut är besläktad med 1970-talets amerikanska skräckfilmsvåg och är en klassisk spökhistoria där en kärnfamiljs framtidsdrömmar i hus på landet strax byts ut mot mardömslik tillvaro och krackelerat äktenskap. En av få svenska filmer i genren, som dock fick sig ett tillskott bara härom året med Andra Sidan (Mellander/Danielsson,2020).
Pelle flyttar till Komfusenbo (1990) Johanna Hald
Novellfilm efter Astrid Lindgrens berättelse om 4-årige Pelle som blir orättvist anklagad för att ha tagit pappas favoritpenna. Han bestämmer mig för att flytta hemifrån. Hela vägen till utedasset längst ned i trädgården. En ömsint berättelse på barnens sida, som alltid i Lindgrens sagor.
Gunnar Hedes saga (1923) Mauritz Stiller
Om Gunnar Hede som förlorar sitt förstånd, och hur hans livs kärlek kämpar för att hjälpa honom tillbaka. Föräldrauppror, konstnärsdrömmar och frågor om ont och gott i denna dramatiska bearbetning av Selma Lagerlöfs klassiker "En herrgårdssägen".
Brusten himmel (1982) Ingrid Thulin
Thulin som står både bakom regi och manus, berättar om en uppväxt som kantas av föräldrars destruktivitet men som även är en skildring av vänskap, vardagslivet i det lilla samhället i 1940-talets Sverige. Thommy Berggren och Margaretha Krook fick beröm för sina insatser.
Argfilmen (1976) Gisela Ekholm, Per Ekholm
Hur känns det när man blir riktigt arg? Här sätts makarna Ekholms bok i rörelse när vi får följa flickan Lena som är riktigt förbannad på sin kompis. En explosiv ilska som också är en del av livet – och som faktiskt kan gå över på fem minuter.
Maria Larssons eviga ögonblick (2008) Jan Troell
Baserad på Agneta Ulfsäter-Troells egen släktkrönika ger Troell berättelsen bilder av en arbetarfamilj i det tidiga 1900-talets Malmö och ett Sverige i förändring. Genom Marias nyvunna kamera och därmed blick på tillvaron, blir filmen också en hyllning till fotokonsten.
Bluff Stop (1977) Jonas Cornell
Björn Andrésen spelar här sin första huvudroll efter den världsberömmelse som följde med Viscontis Döden i Venedig 6 år tidigare. Stefan (Andrésen) är en skoltrött ung man som lever ett dagdrivarliv i väntan på att bli vuxen. Han stänger ute verkligheten och drömmer om att fly utomlands med sin flickvän och ägna sig åt musik. Cornell drog paralleller mellan en känslomässig otrygghet hos ungdomsgenerationen i det 1970-tal som han verkade i, och sin egen ungdomstid 1950-talet, vilken han skildrar i filmen.
Soldat Bom (1948) Lars-Eric Kjellgren
Den första i en serie Poppe-filmer om karaktären Bom, som på grund av den obesvarade kärleken till en flicka hamnar i det militära. Tokroligt och poetiskt, tyckte en av samtidens recensenter.
Fången på Karlstens fästning (1916) Georg af Klercker
Tidig äventyrsfilm med inslag av eftertraktade uppfinningar, kidnappningar och kärlek på Marstrand. Filmens spektakulära foto och trickfilmningar väckte uppseende, och Klercker fick beröm för sin regi. Samma år skulle han regissera totalt 15 filmer.
Tabu (1977) Vilgot Sjöman
Vilgot Sjöman som redan gjort sig känd för att behandla kontroversiella ämnen under 1960-talet, skapade nya rubriker med denna film som belyser olika sexuella identiteter genom huvudpersonernas kamp med såväl samhällets normer som med sig själva. En samtida recension formulerade risken för att "den snarare frigör latenta fördomar än krossar dem".
Lustgården (1961) Alf Kjellin
En adjunkt har ihop det med stadshotellets servitris, hennes dotter med stadens pastorsadjunkt och adjunktens kollega med mamsellen i bokhandeln. Sickan Carlsson gör en mognare roll i ett färgsprakande lustspel med foto av Gunnar Fischer och manus av Ingmar Bergman och Erland Josephson.
Avskedet (1982) Tuija-Maija Niskanen
Lågmäld och gripande uppväxtskildring i finlandssvensk överklassmiljö, med ansträngda familjerelationer, förbjuden kärlek och kampen för sin egen identitet. Den finska Teaterprofilen Vivica Bandler är en av manusförfattarna.
Hemsöborna (1955) Arne Mattsson
Denna tolkning av August Strindbergs klassiska skärgårdsskildring blev Arne Mattssons första färgfilm. För den folkkära Hjördis Petterson blev madam Flod en av hennes största roller på filmduken.
God afton Herr Wallenberg (1990) Kjell Grede
Etiska begrepp som ondska och medmänsklighet står i centrum i denna film om en av de stora gestalterna i svensk samtidshistoria. Stellan Skarsgård spelar den sedermera världskända diplomaten Raoul Wallenberg, som inte bara försöker rädda tusentals människor utan också brottas med inre konflikter.
Trots (1952) Gustaf Molander
Baserad på Vilgot Sjömans romandebut "Lektorn", och författaren skrev också filmens manus. Bland huvudrollerna syns Per Oscarsson och Harriet Andersson som två vilsna, kärlekstörstande ungdomar som har komplicerade relationer även till sina fäder.
Vi masthuggspojkar (1940) Nils Jerring
Här står Göteborgshumorns främsta profiler Kal å Ada (Åke Söderblom och Emy Hagman) i centrum, där såväl kärlekstrubbel och båtjakt efter skumma spioner ryms. En hel del vitsar och saltstänk! Efter en idé av den folkkäre artisten Lasse Dahlqvist, som också spelar en av rollerna.
Loranga, Masarin & Dartanjang (2005) Igor' Vejštagin
Barbro Lindgrens populära figurer från 1969 har här fått nytt liv. Familjen består av fyra generationer söner – från gammelmorfar som bor i en tall i skogen till pojken Masarin vars (världens bästa) pappa Loranga har massor av tid till att leka med sin son då han inte vill ödsla tid på att arbeta. Med andra ord finns goda förutsättningar för äventyr och galna upptåg!
Det finns en filmhandledning till Loranga, Masarin & Dartanjang här.
Puss och kram (1965) Jonas Cornell
En omdebatterad långfilmsdebut av Cornell, som hoppat av filmskolan för att göra denna berättelse om klass och kärlek. Den nyseparerade bohemen John flyttar in hos sin gamla skolkamrat och får roll som betjänt i det borgerliga hemmet.
Miss and Mrs.Sweden (1969) Göran Gentele
Verklighetsinspirerad komedi med tidningsbransch, politiskt engagemang och skönhetstävlingar i en en salig mix. Lars Forsell skrev manuset som delar ut frejdiga tjuvnyp åt både höger och vänster. I rollerna syns bland annat Jarl Kulle, Meg Westergren och Per Oscarsson.
Sången om Stockholm (1947) Elof Ahrle
Med huvudstaden som fond och stjärnor som Alice Babs, Bengt Loghardt och filmens regissör Elof Ahlre i huvudrollerna, bjuds vi på en hjärtlig berättelse om att få en andra chans och något om konstens roll i livet. Filmen är även den enda film där vi kan se poeten Nils Ferlin i en filmroll.
Tjorven och Skrållan (1965) Olle Hellbom
I den andra filmen om livet på Saltkråkan får Familjen Melkersson får tillökning i familjen. Malins lilla rackarunge Skrållan rymmer gärna hemifrån och sätter både de andra barnens och vuxnas tålamod på prov. Igenkänning för såväl småbarnsföräldrar och barn med syskon! Allt givetvis kärleksfullt ombonat som alltid i idylliska Saltkråkans värld.
Chez Nous (1978) Jan Halldoff
Baserad på en satirisk pjäs med manus av Anders Ehnmark och PO Enquist, om ”samhällskorrumption, den ekonomiska brottsligheten och kvällspressens roll”. Ewa Fröling fick beröm för sin filmdebut som den unge grävande reportern som inte nöjer sig med de enkla, bästsäljande svaren på gåtan kring ett mord.
Släpp fångarne loss – det är vår! (1975) Tage DanielssonKriminalvårdskomedi som i sedvanlig Danielssonsk stil är ett inlägg i tidens debatt – här om just en mer tolerant fångvård och medmänsklighet i stort. Här behandlad medelst slapstick och hjärtligt lekfull kämparglöd, av bland andra Gösta Ekman, Margareta Krook, Ernst-Hugo Järegård, Lena Nyman och naturligtvis Hasse och Tage.
Lästips på Svensk Filmdatabas: Artikel Om fängelser i svensk film
Den gula bilen (1963) Arne Mattsson
I den sista i raden filmatiserade Hillmandeckare, fortfarande med Karl-Arne Holmsten som detektiv och Nisse Hallberg som hans populäre sidekick, är en gul Mercedes-Benz 300 och ett mordförsök på en statschef i fokus. Bland de samtida filmrecensionerna kan man läsa om jämförelser med Hitchcocks tidiga verk. En regissör som pressen gärna refererade till när det kom till Mattssons mer rafflande produktioner.
Lästips på Svensk Filmdatabas: Artikel om Arne Mattsson.
Lille Fridolf och jag (1956) Torgny Anderberg
Toffelhjälten Fridolf och hans frustrerade fru Selma är i dag kanske främst känd som serietidningsfigurer, men det hela startade faktiskt som radiopjäs, även där med Douglas Håge och Hjördis Petterson i huvudrollerna. Denna duo hade redan som spelat gift par avhandlat många duster när denna första av totalt 4 Lille Fridolf-filmer fick premiär, och blev succé tack vare deras samspel.
Lästips på Svensk Filmdatabas: Artikel om Håge och Pettersons strävsamma gamla par på vita duken.
Sällskapsresan (1980) Lasse Åberg
Flygrädda antihjälten Stig-Helmer Olsson åker på charter till Gran Canaria tillsammans med gladlynta norrmannen Ole Bramsrud i modern klassiker som drog 2,5 miljoner biobesökare och fick fem uppföljare.
Tur & retur (2003) Emma Lemhagen
Två barn, två världar, två liv, en pojke och en flicka. Ändå är det något som förenar Martin och Julia. Är de kanske rentav tvillingar? Tur & retur är en förväxlingskomedi med allvarliga undertoner om att finna sin inre röst och att respekteras för den man är.
Det finns en filmhandledning till Tur & retur här.
Svenska bilder (1964) Tage Danielsson
När Hasse och Tage här gör sin filmdebut är det med en väldigt lång rollista, med karaktärer som "Frankensteins monster i frysdisken" och "tant Gredelin, rånare". Absurditeter, sångnummer och slapstick i sketchform var startskottet för den filmproduktion från Svenska Ord som kom att leverera några av de mest folkkära svenska klassikerna.
Maskulinum - femininum (1966) Jean-Luc Godard
I Godards generationsskildring om ”Marx och Coca Colas barn” berättas med ömhet en kärlekshistoria som bryts upp med dagspolitiska exkursioner och sociologiska intervjuer. På Hotel Continental i Stockholm spelade Godard in en sekvens som utgör en ”film i filmen” – något av en Bergman-pastisch med Evabritt Strandberg och Birger Malmsten. Filmen är en samproduktion mellan två svenska och två franska filmbolag, varav ett av dem var Godards eget bolag.
Kid Svensk (2007) Nanna Huolman
12-åriga Kirsi Ruotsalainen, eller Kid Svensk som hon kallar sig, åker mot sin vilja till Finland med sin mamma. Med på resan är mammans väninna och hennes tonårige son. Det blir en resa som väcker starka känslor. Den tvingar dem alla att konfronteras med sina rötter och kulminerar i en hyllning till det sverigefinska.
Det finns en filmhandledning till Kid Svensk här.
Den levande skogen (1966) Stig Wesslén
Dokumentärfilmaren Stig Wesslén arbetare 16 år med denna sin sista långfilm som skildrar djur och natur i hela Sverige. Samtidens recensenter var fulla av beundran för filmens utomordentligt fint fotograferade bilderna deras dokumentära trohet och ofta vidunderliga skönhet. Wesslén själv sa att filmen skildrar "kärlek och hunger i djurens rike - om rätten att leva, tvånget att dö".
Trolösa (2000) Liv Ullmann
Smärtsamma tillbakablickar i intensivt kammarspel där skuldtyngd regissör döpt efter manusförfattaren Bergman sitter i hans arbetsrum på Fårö och intervjuar älskarinnan han för många år sedan övergav om vad som hände. Lena Endre fick en guldbagge för sin huvudroll.
Vittnesbörd om henne (1963) Jörn Donner
I den regidebuterande Donners fiktiva kortfilmsdokumentär ser vi inspirationen från franska nya vågen då vi får följa rollfiguren sångerskan Monica Zetterlund, i en ensam tillvaro utanför scenen. I filmen blir hon intervjuad av en viss Vilgot Sjöman - det skulle bli början på deras relation utanför fiktionens värld.
Med glorian på sned (1957) Hasse Ekman
Under 1950-talet spelade Sickan Carlsson in en rad komedier tillsammans med Hasse Ekman. I denna färgsprakande film skriver Sickan en skilsmässoroman under pseudonym, drömmer förbjudna och surrealistiska drömmar och försöker låta bli att förälska sig i sin chef. Titeln skvallrar om hur det ska gå.
Kådisbellan (1993) Åke Sandgren
En dramakomedi baserad på Roland Schütts självbiografiska bok, som med humor, värme och allvar skildrar en judisk pojkes tuffa uppväxt i 20-talets Stockholm. Filmen belönades med en Guldbagge för 1993 års bästa film
Det finns en filmhandledning till Kådisbellan här.
Ådalen 31 (1969) Bo Widerberg
Widerbergs historiska drama utgår från de verkliga händelserna kring en arbetskonflikt i Ådalen i början av 1930-talet, som utmynnade bland annat i en militär insats mot en demonstration då fem personer bragdes om livet. Filmen behandlar utöver klasskamp även tonårsförälskelse, familjerelationer och drar en röd tråd till sin samtids politiska debatt. Flerfaldigt prisbelönt.
Änglar, finns dom? (1961) Lars-Magnus Lindgren
Streber med framgångsdrömmar förälskar sig i dotter till amiral och de beger sig ut på romantisk seglats i skärgården. Filmatiseringen av John Einar Åbergs roman blev en stor succé – mycket tack vare nakenscenerna, som banade väg för en ny, lättklädd filmvåg och även bidrog till filmens internationella framgångar.
Käre John (1964) Lars-Magnus Lindgren
Tre år efter Änglar, finns dom? återförenades Christina Schollin och Jarl Kulle i denna betydligt mörkare kärlekshistoria. I poetiska återblickar följer vi skepparen Johns och servitrisen Anitas inte helt friktionsfria kärleksmöte. Nakenscenerna rönte stor uppmärksamhet utomlands och filmen stämplades som pornografisk, men blev även Oscarnominerad för bästa icke-engelskspråkiga film.
Farväl Falkenberg (2006) Jesper Ganslandt
En uppmärksammad regidebut om vänskapen mellan fem unga män, deras barndomsminnen och framtidsplaner. Och den där sista sommaren tillsammans i den lilla staden vid havet. Ganslandt har sedan 2006 gjort flera uppmärksammade långfilmer, senast 438 dagar (2019) baserad på boken om Martin Schibbyes och Johan Perssons fångenskap i Etiopien. Också där spelar vänskapen en avgörande roll.
En nolla för mycket (1962) Börje Nyberg
Tre av sin tids folkkära artister från revy- och folkparksscenen syns tillsammans i denna crazyfars, där lagerarbetare Blom (Carl-Gustaf Lindstedt) på grund av ödesgudinnas slarv med en extra nolla, plötsligt misstas för finansgeni. Birgitta Andersson agerar golddigger och Lill-Babs är nattklubbsstjärnan som kommer till undsättning när det behöver sjungas på ryska för en tävlingshäst. Regissör Nyberg hade året innan gjort Svenska Floyd, också då med Carl-Gustaf och Lill-Babs i huvudrollerna.
Karin Ingmarsdotter (1920) Victor Sjöström
Selma Lagerlöfs roman Jerusalem filmatiserades totalt i fyra delar mellan åren 1919 och 1926. I denna fristående del ser vi Sjöström själv och den stora Dramatenskådespelaren Tora Teje i huvudrollerna.
Berättelsen är inspirerad av en verklig händelse då en grupp människor Nås socken i Dalarna gav sig av till Jerusalem i slutet av 1800-talet.
Den enfaldige mördaren (1982) Hans Alfredson
Ung man med talfel orsakat av harmynthet, blir kallad för idiot av allmänheten och behandlas mycket illa av sin husbonde - en hänsynslös man som gärna plågar sina närmaste. Filmen lovordades och prisades både internationellt som hemma i Sverige. Både Alfredson och Stellan Skarsgård belönades med en guldbagge vardera, bästa regi och bästa skådespelare.
Rätten att älska (1956) Mimi Pollak
Sexualpolitiskt drama där förkämpande läkare (Stig Järrel) vill stå upp för modern sexualupplysning som inte kanske faller alla på smaken, framförallt inte hans fru. Mimi Pollaks enda långfilmsregi tog avstamp i modern sexualupplysning, ett kontroversiellt ämne 1956. Filmen var en av två filmer som regisserades av en kvinna i Sverige under 1950-talet.
Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.
Den vita väggen (1975) Stig Björkman
Filmen skildrar en dag i den frånskilda hemmafruns Monikas liv, spelad av Harriet Andersson. Hennes berättelse inleds en morgon och avslutas samma kväll. Under dagen hinner Monika träffa exmake (Sven Wollter), älskare och vänner, söka arbete och gå på konditori. Filmen var Stig Björkmans genombrott och Harriet Andersson belönades med två priser för sin insats.
Släkten är värst (1936) Anders Henrikson
Crossdresskomedi, eller "utklädningsfars" som en samtida recensent beskrev det, med alla tänkbara förvecklingar som en panikpåhittad kärnfamilj kan tänkas råka ut för. Utöver sin tids storheter såsom Karin Swanström och Thor Modéen, ser vi Nils Ericson bära traditionellt kvinnliga attribut på ett så professionellt vis att han fick göra om det i pilsnerfilmernas pilsnerfilm Pensionat Paradiset (1937).
Kocken (2005) Mats Arehn
Självbiografiskt mardrömsdrama av Mats Arehn, som gick till sjöss när han var femton. I rollen som den sadistiske kocken ombord på fraktfartyget, ser vi Kjell Bergkvist, som själv tyckte att karaktären måste varit den obehagligaste typen han någonsin spelat.
Percy, Buffalo Bill och jag (2005) Anders Gustafsson
Ulf Starks berättelse om ungdomarna Ulf, Percy och Pia som upplever en sommar av äventyr, kärlek, svartsjuka och vänskap. Författaren skrev en serie på tre böcker om Percy där han inspirerades såväl av sin egen barndom som sin extraordinära fantasi.
I natt går jorden under (1994) Anders Gustafsson
En novellfilm baserad på Ulf Starks bok Sista natten. Om vänskapen mellan Johan och Ove, och en mystisk radiosändare som verkar kunna kommunicera med de döda. Och det är oroväckande meddelanden som de får från andra sidan...
P & B (1983) Hans Alfredson
Alfredsson tar sig an att göra en mer uppdaterad filmatisering av romanen Pettersson och Bendel, där två skojare tar sig upp för samhällstrappan medelst fiffel och båg.
Som en samtida recensent sammanfattade det - en fantasifull men också drabbande komedi om konsten att föröka pengar i dagens Sverige - hastigt, och i filmen alltid lustigt.
Gangsterfilmen (1974) Lars G. Thelestam
En amerikansk gangster, Glenn Mortenson, vars släktingar en gång emigrerat från Sverige, återvänder en dag till Skåne, där han slår sig ner i ett litet samhälle. En film som vid premiären beskrevs som politisk och med "snabbare puls och en häftigare andning än vi är vana vid i den svenska produktionen.(-) I smått liksom stort är detta en påfallande vältrimmad och förfärligt underhållande film."
Pengar- en tragikomisk saga (1946) Nils Poppe
Pengar är inte allt - eller? Poppes regidebut är en komedi med hjärta, svärta och socialt patos – beståndsdelar som återkommer i alla de filmer Poppe regisserade, vilket bidrog till jämförelsen med inte minst Chaplin. Filmen hyllades av kritikerna och blev Sveriges bidrag till Biennalen i Venedig 1947, där den mottog priset för bästa komedi.
Midnattsolens son (1939) Rolf Husberg, Thor Brooks
Dramatiska scener i fjäll- och fjordmiljö, vackert fångade av tyska mästerfotografen Sepp Allgeier. Huvudrollsinnehavarna Annie Kuhmunen och Per Henning Nutti spelar här deras enda roller på vita duken, och fick mycket beröm för sina insatser som kärleksparet Marja och Nila.
Mälarpirater : Ett pojkäventyr i 6 akter (1923) Gustaf Molander
Den föräldralöse tonåringen Georg Schalén och hans lillebror Erik hamnar som fosterbarn hos sin farbror, där de blir illa behandlade. När sommarlovet kommer rymmer de en dag tillsammans med den uppfinningsrike busgrabben Fabian. En succé efter Sigfrid Siewertz klassika ungdomsroman.
Lucky Blue (2005) Håkon Liu
En hjärtlig berättelse om två unga killar som finner varandra och något hos sig själva, på en klassisk svensk sommarcamping. Foto av prisbelönta Sophia Olsson (Sameblod m.fl.).
Du är inte klok Madicken (1979) Göran Graffman
Sagolikt bildspråk i berättelsen om Madicken och hennes vänner, som rymmer såväl äventyrliga balansakter på skoltaket och moderniteter som flygmaskiner. Den första filmen baserad på Astrid Lindgrens böcker om Madicken - en karaktär inspirerad av författarens barndomskamrat.
Damen i svart (1958) Arne Mattsson
Arne Mattssons första film med radaparet John och Kajsa Hillman, som löser mystiska mordfall i en av svenska thrillergenrens mer ambitiösa satsningar i sin tid. Suggestivt - och humoristiskt, med hyllade skådespelarinsatser av bland annat Anita Björk och Sif Ruud.
Äppelkriget (1971) Tage Danielsson
Naturen slår tillbaka i denna publikframgång med stjärnspäckad rollista.
Den folkkära duon HasseåTage kombinerar komik, naturmystik och budskap i denna film, som på sitt fantasirika vis behandlar en av vår samtids stora utmaningar. Ledmotivet Änglamark gjorde Evert Taube som "ett lyriskt koncentrat av filmens vädjan om miljömedvetenhet och vår plikt att värna den jord som är oss given".
Äppelkriget finns tillgänglig med svenska undertexter.
Patrik 1,5 (2008) Ella Lemhagen
Feelgood-drama där Gustaf Skarsgård pyntar barnkammaren där adoptivbarnet ska bo och Torkel Pettersson försöker dricka bort sin kärnfamiljspanik när en kriminellt belastad 15-åring dyker upp. Regissören och manusförfattaren Lemhagen sa själv om filmen, "Det ingår ett mått av gullighet men däri finns en stark kraft, och en acceptans som överbryggar bättre än politiska argument".
Pettson & Findus - Kattonauten (2000), Torbjörn Jansson, Albert Hanan Kaminski, Árpad Szabó
"Hämta lite korv Findus, han ska in!" Pålägget offras för att få in en livshotad älg i huset, en raket skjuts iväg med gummiband och kungen fastnar på dass i andra filmen efter Sven Nordqvists böcker. De första Pettson-filmerna är gjorda med traditionell tecknad 2D-teknik och bakgrunderna är handmålade akvareller.
1939 (1989), Göran Carmback
Tre år innan sitt 70-årsjubileum utlyste Svensk Filmindustri en tävling för att uppmuntra svenska folket att skicka in sina minnesbilder från krigsåren. Med inspiration från de vinnande bidragen skrev sedan Brasse Brännström och Waldemar Bergendahl manus till denna påkostade storsatsning, som fick premiär år 1989 – 50 år efter att kriget bröt ut. I rollistan syns Helena Bergström, Ingvar Hirdvall och Per Moberg och i det nostalgiskt inspirerade soundtracket hörs bl.a. Lisa Nilsson och Louise Hoffsten. En nostalgitripp till både ett 1980-tal och ett 1930-tal.
Adam & Eva (1997), Hannes Holm, Måns Herngren
Björn Kjellman ringer älskarinnan under Kalle Anka och Josefin Nilsson slänger sin julklapp i brasan i succékomedi där vilt leende kärnfamilj gör reklam för lycka. Adam&Eva var regissörsduons andra långfilm och blev den mest sedda filmen i Sverige under det året.
Repmånad eller Hur man gör pojkar av män (1971) Lasse Åberg
"All likhet med det banala är avsiktlig." sa Lasse Åberg redan under inspelningen av sin långfilmsdebut. Denna 1970-talsversion av den klassiska genren militärfars, med bl.a. Janne "Loffe" Carlsson i en av huvudrollerna, lockade över 1 1/2 miljon besökare till biograferna.
Lilja 4-ever (2002), Lukas Moodysson
– Jag ville ställa frågan: Finns det något hopp, någon nåd även för dem som lever i helvetet på jorden? Svaret är det som finns i filmen. Så förklarar regissören i en intervju i DN. Moodyssons grymma, ömsinta film om 16-åriga Lilja, fick ett enormt genomslag och lyftes av såväl riksdagen och internationella hjälporganisationer som av kritiker världen över.
Två år i varje klass (1938), Sigurd Wallén
I denna klassiska 30-talskomedi, baserad på Kar de Mummas populära kåserier, får vi följa vattenkammande och busstrecks-laddade grosshandlarungar utrustade med rapp och slagfärdig dialog. "En älskvärd och skojfrisk pojkfilm" enligt samtida kritiker.
Kvarteret Korpen (1963), Bo Widerberg
Bo Widerbergs genombrottsfilm är en på samma gång tidstypisk och tidlös berättelse om leda och klass i 1930-talets Sverige. Därtill är den en riktig klassiker som av filmkännare 1995 utsågs till den bästa svenska filmen genom tiderna.
Den digitaliserade versionen av Kvartetet Korpen är i format 4K och den finns tillgänglig med svenska och engelska undertexter.
Judaspengar (1915), Victor Sjöström
Gripande och vackert drama om hur fattigdom och nöd får en arbetslös man att ange sin felaktigt mordanklagade vän. Ikonregissören Victor Sjöström gjorde under sina första fem år 30 filmer, varav de flesta anses vara förlorade. När det franska filmarkivet CNC år 2017 återfann en i det närmaste komplett nitratkopia av filmen Judaspengar får vi ytterligare en pusselbit i Sjöströms och den svenska filmens utveckling.
Medan staden sover, 1950, Lars-Eric Kjellgren
Kallhamrad ledare för vilset ungdomsgäng med för lite pengar och för trånga hem får sina kamrater att göra inbrott, och allt går fel. Sven-Erik Gamble som Jompa jämfördes med Humphrey Bogart, och Lars-Eric Kjellgrens drama, skrivet av Per Anders Fogelström, har kallats vår första riktigt samhällstillvända film.
Kärleken segrar , 1949, Gustaf Molander
Hjärtgripande Molanderdrama om idealistisk läkare som i efterkrigstidens sargade Europa hjälper en flicka, som suttit i nazisternas koncentrationsläger, till Sverige. De åsikter och fördomar som möter flyktingflickan känns igen från senare tiders flyktingdebatter, men filmen visar på ett hoppfullt sätt att även medmänsklighet och omtanke funnits i alla tidsåldrar.
Ronja Rövardotter, 1984, Tage Danielsson
Denna äventyrssaga beskrevs av regissören själv som en Romeo och Julia-historia i förpuberteten.
Men även om schismen mellan de två rövarbanden spelar en roll så är det mer fokus på det uppbrott Ronja måste gå genom för att bli en självständig person. En av svensk filmhistorias mest klassiska far-och-dotter-skildring med tidlös igenkänning av livets olika skeden.
Emil i Lönneberga , 1971, Olle Hellbom
Soppskålen på huvudet, lillasyster i flaggstången och Kommandoran i varggropen – Emil driver sin far till vansinne i Olle Hellboms Astrid Lindgren-klassiker, som ligger på fjärde plats på svenska topplistan över filmer som fått flest besökare på biograf.
Vinterviken, 1996, Harald Hamrell
En Romeo och Julia-berättelse om ung kärlek där Mälaren utgör den knivskarpa gränsen mellan överklassens villaområde och underklassens betongförort. Filmatiseringen av Mats Wahls ungdomsroman kan ses som del av den våg av samtida och samhällskritiska svenska ungdomsfilmer som intog biograferna i mitten av 1990-talet.
Värmlänningarna, 1957, Göran Gentele
Pjäsen "Wermlenningarne" var populär som förlaga redan i den svenska filmhistoriens begynnelse, och filmatiserades ett flertal gånger under 1900-talets första hälft. Berättelsen som kallats för Värmlands "Romeo och Julia", är i Genteles tappning full av färgsprakande miljöer och flera nya, unga skådespelare såsom Per Myrberg, Mona Malm och Björn Gustafsson. Pjäsens undertitel "Sorglustigt tal-, sång- och dansspel" säger väl allt!
491, 1964, Vilgot Sjöman
Vilgot Sjömans första skandalfilm baserades på författaren Lars Görlings uppväxtskildring om ungdomar, minst sagt, på glid. Den skapade med sina kontroversiella sexuella inslag, en stormande cencurdebatt.
Sjöman kommenterade själv debatten, bland annat med orden "Det skulle inte falla mig in att bagatellisera farorna av en film bara därför att jag själv råkat göra den. Men jag tror att vi alltid är tvungna att ta risker för att kunna förmedla kunskap."
Miraklet i Valby, 1989, Åke Sandgren
Prisbelönt svensk-dansk samproducerad science fiction, som lyfter frågor om tiden, tron, döden, livet och kärleken, i berättelsen om ungdomar som via radioutrustning hamnar på äventyr i medeltiden. Ingmar Bergman skrev om filmen "Ibland händer det att man ser en film och med entusiastisk avundsjuka tänker: den här rullen skulle jag velat göra själv.' Behöver jag tillägga att detta är absolut högsta beröm."
Filmen är textad på svenska vid utländsk dialog.
Dunungen, 1919, Ivan Hedqvist
Skådespelaren Ivan Hedqvist ska ha spelat Onkel Theodor 400 gånger på scenen. I sin regidebut tar han åter rollen som den åldrande och barske patronen, vars hjärta växer och nästan brister av ömhet för den unga, hjärtliga kvinna som ämnar äkta hans egen brorson. Filmfotografen Julius Jaenzon, som räknas som en av svensk filmhistorias främsta, stod för fotot vid denna och de flesta av de klassiska Lagerlöf-filmatiseringarna under 1910- och 1920-talen.
Charlotte Löwensköld, 1979, Jackie Söderman
Selma Lagerlöfs historia om den livfulla Charlotte Löwensköld och prästen som kämpar med sin tro och gudsfruktan, filmatiserades av "Hem till byn"-regissören Jackie Söderman, och gjordes både som långfilm och i en version som tv-serie. I rollistan syns bland andra Sven Wolter, Sickan Carlsson, Arja Saijonmaa och Gunnar Björnstrand.
Tillsammans, 2000, Lukas Moodysson
Den numera klassiska skildringen av ett kollektiv på 1970-talet, med Carl Johan De Geers scenografi och några oförglömliga rollprestationer, inte minst bland barnaktörerna. Moodyson ville se vad som hände när man hade ett koncentrat av mänskliga relationer i ett och samma hus, och resultatet hyllades både för sitt allvar och sin humor.
Vallfarten till Kevlaar, 1921, Ivan Hedqvist
"Religiös mystik och svärmisk känslosamhet i en blandning vi hittills aldrig ställts inför ", skrev recensent i SvD. Filmen är likt Sjöströms Terje Vigen baserad på en dikt. I denna filmatisering gör dock regissören det än mer exerimentellt genom att låta Heinrich Heines verser vara den enda texten genom filmen. Till premiären uppfördes bland annat delar av tonsättaren August Södermans körverk inspirerad av samma dikt.
Rid i natt! 1942, Gustaf Molander
Eva Dahlbeck debuterar i filmatisering av Vilhelm Mobergs beredskapsroman, om ett bondeuppror på 1650-talet. Författaren skrev boken 1940, just hemkommen från beredskapstjänst och mycket berörd av händelserna tidigare under året när tyskarna ockuperade Danmark och Norge. Filmen fick beröm för sitt foto och skakade om publiken med sina spänningsfyllda scener.
Prästänkan, 1920, Carl Th. Dreyer
Ung präst i norsk 1600-talsförsamling ärver ofrivilligt företrädarens åttioåriga änka, och väntar på att hon ska dö. Ett av stumfilmstidens mest gripande verk, med drag av En kvinnas martyrium. "Allt den jäveln gör är fantastiskt" skrev New Yorkers aktade kritiker Pauline Kael om Dreyer - en av filmhistoriens mest inflytelserika auteurer.
Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.
Nybyggarna, 1972, Jan Troell
Andra delen av Jan Troells Moberg-filmatisering, om Karl-Oskar och Kristina som försöker bygga ett nytt liv i Minnesota med ständiga utmaningar. Filmerna Utvandrarna och Nybyggarna hör till den svenska filmhistoriens mest älskade verk. Inte minst i Amerika blev filmerna en succé bland kritikerna. Troell berättade om deras land.
Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.
Jag är nyfiken - blå, 1968, Vilgot Sjöman
"Hur i helvete ser 'den intelligenta kroppen' ut?? Lena Nyman bet ifrån när Artur Lundquist kallat hennes kropp dum. Filmen är fortsättningen på regissörens uppseendeväckande Jag är nyfiken - gul, med osedvanligt många nakenscener och undersökande av det svenska klassamhället.
Iris och löjtnantshjärta, 1946, Alf Sjöberg
Ett av den svenska 1940-talsfilmens stora kärlekspar - Alf Kjellin och Mai Zetterling, möts i denna bitterljuva historia baserad på romanen med samma namn. Kärlekshistorien mellan den unge löjtnanten och hembiträdet imponerade på Biennalen i Venedig, och Zetterling fick där pris för sin insats.
Månen är en grön ost , 1977, Mai Zetterling
Zetterling vidgar sina gränser och gör en experimentell långfilm, tretton år efter långfilmsdebuten Älskande par. "En film för stora barn och små vuxna", sa Zetterling, som leker med förmänskligade färger, clownkonster, nonsensrim och förvrängda bilder. I ensemblen ser vi en ung Ewa Fröling i början av hennes filmkarriär - i rollen som en violett harpist.
Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.
Bröderna Lejonhjärta, 1977, Olle Hellbom
Astrid Lindgrens magiska äventyrsklassiker om världar bortom jordelivet som rymmer både paradisiska Körsbärsdalen och förtryckta Törnrosdalen. Filmen kom att betraktas som regissören Olle Hellboms bästa Lindgren-filmatisering.
Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.
Strul, 1988, Jonas Frick
Hyperaktiv kamera och febril klippning i actionkomedi med artisten Björn Skifs i huvudrollen, som även var medförfattare till filmens manus. Regissören Jonas Frick hade tidigare arbetat i reklam-
och musikvideobranschen, och tidens recensenter funderade över hur 2000-talets publik skulle granska bildlösningarna i denna film, med dess "vildsinta berättaridéer från rockvideons och reklamfilmens överskruvade världar..".
Eld,lera och människor: Kooperativa Förbundet visar en film om Gustavsberg och Gustavsbergs porslin, 1942, Kaj Tenov
Kortfilm om Gustavsberg, samhället och porslinsfabriken.
En kille och en tjej, 1975, Lasse Hallström
Tidningsbud med journalistexamen gör sin bedragna flickvän galen i Lasse Hallströms långfilmsdebut. Manus skrev Hallström ihop med filmens huvudperson "Brasse" Brännström.
Ett paradis utan biljard, 1991, Carlo Barsotti
Biljardfanatiker från toscansk håla får jobb i drömlandet Sverige, landet där man viskar när man pratar, där kaffet är diskvatten, där man får mjölk till maten och där det inte finns några biljardbord.
Filmen har svensk text vid utländsk dialog.
Bomsalva,1978, Lars Molin
Sprängare som förlorat sina kamrater tvingas borra i bergväggar med dynamit. Molins far var sprängare, och den laddade debutfilmen bygger på verkliga händelser.
Utvandrarna, 1971, Jan Troell
Första delen av Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs romansvit, om hur svenskar under 1800-talet massutvandrade från hungersnöd och förtryck i Sverige till Amerika i hopp om ett bättre liv. Liv Ullmann vann en Golden Globe för sin roll som Kristina.
Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.
Älskande par, 1968, Mai Zetterling
Förbjudna lustar, depraverad överklass och klasshat i Mai Zetterlings första långfilm, där tre kvinnor minns varför de hamnade på BB. Efter partier av Agnes von Krusenstjernas "Fröknarna von Pahlen".
Filmen finns tillgänglig med engelska undertexter.
Se trailer till Älskande par på filmarkivet.se
Längtan till havet, 1931, John W Brunius
När Marcel Pagnols pjäs Marius blev film, gjorde man en fransk, en tysk och en svensk version samtidigt. Längtan till havet utspelas i Marseilles hamnkvarter, där Edvin Adolphson slits mellan Inga Tidblad och sin längtan ut på haven.
Thora van Deken, 1920, John W Brunius
Danska nobelpristagaren Henrik Pontoppidans berättelse om moder som slåss för sin dotters arvsrätt och tar lagen i egna händer, blev till en film som imponerar på många plan - berättartekniskt, fotografiskt och skådespelarmässigt. Teaterdrottningen Pauline Brunius gör i titelrollen sin första och kanske främsta filminsats framför kameran.
Långt borta och nära, 1976, Marianne Ahrne
Nyanställda mentalvårdaren Mania gör allt för att få en stum ung man att tala, och en cynisk psykiater utnyttjar hennes hängivenhet. Marianne Ahrne fick en Guldbagge för sin passionshistoria.
Se trailer till Långt borta och nära på filmarkivet.se
Brother Carl, 1971, Susan Sontag
Relationsdrama med Keve Hjelm som försöker tämja skygg dansare som slutat tala och stumt barn är besatt av ljud. Den amerikanska författaren och debattören Susan Sontag gjorde totalt fyra långfilmer, varav två i Sverige.
Filmen har engelsk dialog och är textad på svenska.
Diagonalsymfoni,1925, Viking Eggeling
Den svenska konstnären Viking Eggeling var del av avangardet i 1920-talets Europa. Hans enda film är en milstolpe för den abstrakta och animerade filmen.
Hip hip hurra! 1987, Kjell Grede
Stellan Skarsgård gestaltar en glädjerusande Krøyer i bildskön film om den kända konstnärsgruppen ”Skagenmålarna” i 1800-talets Jylland. Vann Guldbagge för både bästa regi och bästa kvinnliga skådespelare.
Frånskild, 1951, Gustaf Molander
Vackert foto i film med Inga Tidblad i rollen som hustrun som efter olycklig skilsmässa hittar sin egen väg. En av tre filmer där Gustaf Molander regisserar Ingmar Bergmans manus, vilket skrevs i samarbete med Herbert Grevenius.
Eva, 1948, Gustaf Molander
Kritikerrosad film om ung man som brottas med skuld och gudstvivel.
Recensent Bengt Idestam-Almqvist skrev vid premiären ”Eva bevisar åter hur viktigt det är för en första rangens filmförfattare att bli iscensatt av en första rangens regissör. […]".
En av tre filmer där Gustaf Molander regisserar Ingmar Bergmans manus.
Kvinna utan ansikte, 1947, Gustaf Molander
Gunn Wållgren förför den gifta Alf Kjellin i intensiv film noir med expressionistiskt foto. En av tre filmer där Gustaf Molander regisserar Ingmar Bergmans manus, vilket skrevs i samarbete med Molander.
Publicerad 21 augusti 2020