Filminstitutets Biodistribution
en kvinna står i dovt belyst rum och tittar på ett fotografi.
Maria Heiskanen i Maria Larssons eviga ögonblick. Foto: Nille Leander

Klassiska nylanseringar

I Filminstitutets biodistribution har vi ett par hundra digitaliserade svenska filmer, från 1910-talet fram till 2010-talet, som går att boka för biografvisningar. Katalogen växer hela tiden. Här lyfter vi upp ett urval bland de allra senaste tillskotten i katalogen som vi erbjuder digitala pressvisningar av.

Varje år digitaliseras och restaureras ett sextiotal filmer av Filminstitutet för att filmerna åter ska kunna möta sin publik som de en gång var skapade för att visas – på biograf. Många av dem plockas upp av filmfestivaler, föreningar och fria biografer nationellt och internationellt. En stor andel tillgängliggörs också via strömningstjänster, dvd-utgåvor och visas på tv.

Bland dessa filmer finns tidlösa och tidstypiska berättelser, publiksuccéer och totalsågningar, kanoniserade klassiker och bortglömda verk. I dag kan vi få nya perspektiv på filmerna och ge dem en dagsaktuell kontext. De är redo att åter möta sin publik.

 

Nypremiär juli 2021: 

Maria Larssons eviga ögonblick_crop.jpg
Maria Larssons eviga ögonblick (Jan Troell, 2008)
Den 23 juli fyller regissören och filmfotografen Jan Troell 90 år. Inför det nylanseras den nydigitaliserade Maria Larssons eviga ögonblick. Baserad på Agneta Ulfsäter-Troells egen släktkrönika ger berättelsen bilder av en arbetarfamilj i det tidiga 1900-talets Malmö och ett Sverige i förändring. Genom Marias nyvunna kamera och därmed blick på tillvaron, blir filmen också en hyllning till fotokonsten.

Läs pressmeddelandet.

Hör Jan Troell och Agneta Ulfsäter-Troell själva kommentera scener i en ny trailer!

Vi har digitaliserat flera av Jan Troells andra filmer, som alla går att boka för biografvisning. Hitta dem genom en sökning på Svensk Filmdatabas.

För mer information och pressmaterial, kontakta:
clara.gustavsson@filminstitutet.se

 

Tidigare lanseringar våren 2021:    

montagebild
Två sextiotalspärlor
Puss
& kram (1967) av Jonas Cornell och Miss and Mrs. Sweden (1969) av Göran Gentele är nu restaurerade och digitaliserade. En ömsint relationskomedi inspirerad av franska nya vågen och en hejdlös samtidssatir i tidningsmiljö – två på olika sätt tidstypiska svenska filmer från det sena sextiotalet, där den ena är en långfilmsdebut och den andra regissörens sista film.

Pressmeddelande

Skådespelaren Margareta Sjödin berättar om sina minnen av Miss and Mrs.Sweden.

Ta del av dåtida recensioner och mer information om filmerna på Svensk Filmdatabas
Puss & kram (Jonas Cornell, 1967)
Miss and Mrs. Sweden (Göran Gentele, 1969)

Skriv ut