Filminstitutets Biodistribution
två barn sitter med en kikare i ett förnster
Sanna Hultman och Bent Blomqvist i Avskedet (1982)

Klassiska nylanseringar

I Filminstitutets biodistribution har vi ett par hundra digitaliserade svenska filmer, från 1910-talet fram till 2010-talet, som går att boka för biografvisningar. Katalogen växer hela tiden. Här lyfter vi upp ett urval bland de allra senaste tillskotten i katalogen som vi erbjuder digitala pressvisningar av.

Byt sida

Varje år digitaliseras och restaureras ett sextiotal filmer av Filminstitutet för att filmerna åter ska kunna möta sin publik som de en gång var skapade för att visas – på biograf. Många av dem plockas upp av filmfestivaler, föreningar och fria biografer nationellt och internationellt. En stor andel tillgängliggörs också via strömningstjänster, dvd-utgåvor och visas på tv.

Bland dessa filmer finns tidlösa och tidstypiska berättelser, publiksuccéer och totalsågningar, kanoniserade klassiker och bortglömda verk. I dag kan vi få nya perspektiv på filmerna och ge dem en dagsaktuell kontext. De är redo att åter möta sin publik.

Lansering Mars 2022:

Collage_Duarmittaventyr.jpg
Du är mitt äventyr (Stig Olin, 1958)
Flygande tefat, Bibi Andersson som konstfackelev och en motvillig hemmapappa – allt det och mer därtill ryms i Du är mitt äventyr. Stig Olins film, med Hasse Ekman som medförfattare, är en lekfull komedi där Sickan Carlsson och Gunnar Björnstrand spelar ett journalistpar som tampas med livspusslet där karriär, föräldraskap och samlivet ska få sin rättmätiga plats. Bland birollerna syns utöver Bibi Andersson även Sif Ruud och Artur "Klabbarparn" Rolén i tonsäkra roller. 

Se vår nya trailer för filmen som berättar om det utmanande restaureringsarbetet med filmen här.

Läs hela pressmeddelandet här.
Tidigare lanseringar:

Besökarna_004_unique.jpg
Svensk skräckfilmskult på återbesök!
Bröderna Joakim och Patrik Ersgårds långfilmsdebut Besökarna från 1988 är nu restaurerad och digitaliserad. En klassisk spökhistoria, besläktad med 1970-talets amerikanska skräckfilmsvåg, där en kärnfamiljs framtidsdrömmar i hus på landet strax byts ut mot mardrömslik tillvaro och krackelerat äktenskap. Kultfilmen är nu åter redo att möta sin publik!

Bröderna Ersgård har en hälsning till dagens publik, läs deras ord i pressmeddelandet här. 

Se originaltrailern till Besökarna här!


Collage_PO_Avskedet_3.jpg
Två normbrytande berättelser 
Susanne Biers svarta komedi Pensionat Oskar (1995) och den gripande uppväxtskildringen Avskedet (1982) av Tuija-Maija Niskanen är två filmer som stilmässigt skiljer sig åt, men som har flera beröringspunkter: uppbrott, ifrågasättande, queertematik och kvinnliga regissörer. De är båda också skandinaviska samproduktioner. Nu får de chansen att möta en ny publik.

Dessutom medverkar skådespelaren Stina Ekblad i båda filmerna. I Avskedet gjorde hon sin allra första svenska roll, i Pensionat Oskar sin kanske mest älskade. Hör Stina Ekblad själv berätta om inspelningen av Avskedet i en helt ny trailer!

Läs hela intervjun med Stina Ekblad om hennes minnen här.

Läs pressmeddelandet.

 

Maria Larssons eviga ögonblick_crop.jpg
Maria Larssons eviga ögonblick (Jan Troell, 2008)
Den 23 juli 2021 fyller regissören och filmfotografen Jan Troell 90 år. Inför det nylanseras den nydigitaliserade Maria Larssons eviga ögonblick. Baserad på Agneta Ulfsäter-Troells egen släktkrönika ger berättelsen bilder av en arbetarfamilj i det tidiga 1900-talets Malmö och ett Sverige i förändring. Genom Marias nyvunna kamera och därmed blick på tillvaron, blir filmen också en hyllning till fotokonsten.

Läs pressmeddelandet.

Hör Jan Troell och Agneta Ulfsäter-Troell själva kommentera scener i en ny trailer!

Vi har digitaliserat flera av Jan Troells andra filmer, som alla går att boka för biografvisning. Hitta dem genom en sökning på Svensk Filmdatabas.

    

montagebild
Två sextiotalspärlor
Puss
& kram (1967) av Jonas Cornell och Miss and Mrs. Sweden (1969) av Göran Gentele är nu restaurerade och digitaliserade. En ömsint relationskomedi inspirerad av franska nya vågen och en hejdlös samtidssatir i tidningsmiljö – två på olika sätt tidstypiska svenska filmer från det sena sextiotalet, där den ena är en långfilmsdebut och den andra regissörens sista film.

Pressmeddelande

Skådespelaren Margareta Sjödin berättar om sina minnen av Miss and Mrs.Sweden.

Ta del av dåtida recensioner och mer information om filmerna på Svensk Filmdatabas
Puss & kram (Jonas Cornell, 1967)
Miss and Mrs. Sweden (Göran Gentele, 1969)

Skriv ut