Klassiska nylanseringar
I Filminstitutets biodistribution har vi ett par hundra digitaliserade svenska filmer, från 1910-talet fram till 2010-talet, som går att boka för biografvisningar. Då och då ger vi lite extra fokus på enskilda titlar där nya trailers, intervjuer och pressvisningar förhoppningsvis kan inspirera till nya vinklar och paketeringar av svenska klassiker.
Varje år digitaliseras och restaureras ett sextiotal filmer av Filminstitutet för att filmerna åter ska kunna möta sin publik som de en gång var skapade för att visas – på biograf. Många av dem plockas upp av filmfestivaler, föreningar och fria biografer nationellt och internationellt. En stor andel tillgängliggörs också via strömningstjänster, dvd-utgåvor och visas på tv.
Bland dessa filmer finns tidlösa och tidstypiska berättelser, publiksuccéer och totalsågningar, kanoniserade klassiker och bortglömda verk. I dag kan vi få nya perspektiv på filmerna och ge dem en dagsaktuell kontext. Nedan finns bland annat intervjuer med filmskapare och skådespelare som kommenterar sina filmer från förr.
Tidigare lanseringar:
Pressträff - svenska klassiker får nytt liv
Biodistributionen presenterade i september 2023 ett urval av årets digitaliserade filmer, och samtalade med bland andra regissören Kjell-Åke Andersson om filmen Min store tjocke far, och med Peter Cohen och Olof Landström – männen bakom barnfilmsklassiker som Kalles klätterträd.
Tomas Alfredson och John Ajvide Lindqvist skickade en hälsning apropå digitaliseringen av Låt den rätte komma in. På plats fanns också representanter från olika delar av Filminstitutets verksamhet för att kontextualisera filmerna, från filmarkivarier som gav en inblick i det tekniska arbetet med Gustaf Molanders Till Österland och Det brinner en eld till skolbio-konnässören som vurmar för punkiga Tjenare Kungen.
Läs hela pressmeddelandet,och se en inspelning från pressträffen.
Ett öga rött (Daniel Wallentin, 2007)
Filmen är inspirerad av Jonas Hassen Khemiris hyllade debutroman om en ung kille som vänder ut och in på både hjärnan och språket för att hitta sig själv och sin plats i världen. I Daniel Wallentins tolkning av berättelsen låter han bildspråket präglas av drömlika scener när den tar sig an de stora frågorna kring identitet, komplicerade familjerelationer och förlorade rötter.
Regissören reflekterar själv inför nypremiären, om vad filmen kan berätta för en publik idag:
– Alldeles nyligen träffade jag en kvinna som berättade att hon under uppväxten i en förort sett filmen och att den betytt väldigt mycket för henne. Det mötet blev en bra påminnelse om att filmen väcker viktiga känslor och tankar hos en ung publik. Filmen såsom boken, är och har varit, väldigt bra diskussionsunderlag för otroligt viktiga frågor om kulturkrockar, känslan av inkludering, tillhörighet, vi och dem-tänk.
Läs hela pressmeddelandet och se vår nya trailer för filmen.
Änglagård (Colin Nutley, 1992)
När enstöringen Erik (Per Oscarsson) som äger godset Änglagård plötsligt dör och hans okända arvinge Fanny (Helena Bergström) tillsammans med sin färgstarke följeslagare Zac (Rikard Wolff) rullar in i den lilla byn Yxared vänder de upp och ner på tillvaron i den lilla byn.
Tidlösa teman som tillhörighet och utanförskap ihop med det rika persongalleriet har bidragit till att Änglagård varit populär och betydelsefull för många sedan premiären för 30 år sedan. Filmen som blev trefaldigt Guldbaggebelönad och sågs av över en miljon besökare på bio, får nu chansen till nytt liv på biodukar över hela landet och är redo för en ny generation fans.
Läs hela pressmeddelandet.
Se originaltrailern till filmen på filmarkivet.se
Du är mitt äventyr (Stig Olin, 1958)
Flygande tefat, Bibi Andersson som konstfackelev och en motvillig hemmapappa – allt det och mer därtill ryms i Du är mitt äventyr. Stig Olins film, med Hasse Ekman som medförfattare, är en lekfull komedi där Sickan Carlsson och Gunnar Björnstrand spelar ett journalistpar som tampas med livspusslet där karriär, föräldraskap och samlivet ska få sin rättmätiga plats. Bland birollerna syns utöver Bibi Andersson även Sif Ruud och Artur "Klabbarparn" Rolén i tonsäkra roller.
Se vår nya trailer för filmen som berättar om det utmanande restaureringsarbetet med filmen.
Läs hela pressmeddelandet.
Svensk skräckfilmskult på återbesök!
Bröderna Joakim och Patrik Ersgårds långfilmsdebut Besökarna från 1988 är nu restaurerad och digitaliserad. En klassisk spökhistoria, besläktad med 1970-talets amerikanska skräckfilmsvåg, där en kärnfamiljs framtidsdrömmar i hus på landet strax byts ut mot mardrömslik tillvaro och krackelerat äktenskap. Kultfilmen är nu åter redo att möta sin publik!
Bröderna Ersgård har en hälsning till dagens publik, läs deras ord i pressmeddelandet.
Se originaltrailern till Besökarna!
Två normbrytande berättelser
Susanne Biers svarta komedi Pensionat Oskar (1995) och den gripande uppväxtskildringen Avskedet (1982) av Tuija-Maija Niskanen är två filmer som stilmässigt skiljer sig åt, men som har flera beröringspunkter: uppbrott, ifrågasättande, queertematik och kvinnliga regissörer. De är båda också skandinaviska samproduktioner. Nu får de chansen att möta en ny publik.
Dessutom medverkar skådespelaren Stina Ekblad i båda filmerna. I Avskedet gjorde hon sin allra första svenska roll, i Pensionat Oskar sin kanske mest älskade. Hör Stina Ekblad själv berätta om inspelningen av Avskedet i en helt ny trailer!
Läs hela intervjun med Stina Ekblad om hennes minnen.
Läs pressmeddelandet.
Maria Larssons eviga ögonblick (Jan Troell, 2008)
Den 23 juli 2021 fyller regissören och filmfotografen Jan Troell 90 år. Inför det nylanseras den nydigitaliserade Maria Larssons eviga ögonblick. Baserad på Agneta Ulfsäter-Troells egen släktkrönika ger berättelsen bilder av en arbetarfamilj i det tidiga 1900-talets Malmö och ett Sverige i förändring. Genom Marias nyvunna kamera och därmed blick på tillvaron, blir filmen också en hyllning till fotokonsten.
Läs pressmeddelandet.
Hör Jan Troell och Agneta Ulfsäter-Troell själva kommentera scener i en ny trailer!
Vi har digitaliserat flera av Jan Troells andra filmer, som alla går att boka för biografvisning. Hitta dem genom en sökning på Svensk Filmdatabas.
Två sextiotalspärlor
Puss & kram (1967) av Jonas Cornell och Miss and Mrs. Sweden (1969) av Göran Gentele är nu restaurerade och digitaliserade. En ömsint relationskomedi inspirerad av franska nya vågen och en hejdlös samtidssatir i tidningsmiljö – två på olika sätt tidstypiska svenska filmer från det sena sextiotalet, där den ena är en långfilmsdebut och den andra regissörens sista film.
Skådespelaren Margareta Sjödin berättar om sina minnen av Miss and Mrs.Sweden.
Ta del av dåtida recensioner och mer information om filmerna på Svensk Filmdatabas
Puss & kram (Jonas Cornell, 1967)
Miss and Mrs. Sweden (Göran Gentele, 1969)
Om biodistributionen
Hitta information om alla nytillskott i biodistributionen, och hur du som visningsaktör kan boka filmerna till din biograf.
Om digitaliseringsarbetet
Ta reda på mer om tekniska riktlinjer och urval till digitaliseringen.
Kontakt
För frågor kring Filminstitutets biodistribution, skicka e-post till filmdistribution@filminstitutet.se.
Publicerad 24 mars 2021