Filminstitutets Biodistribution
ung glad kvinna passerar demonstranter med politiska plakat
Margareta Sjödin i Miss and Mrs. Sweden (1969) Göran Gentele

Margareta Sjödin minns Miss and Mrs.Sweden

Göran Genteles komedi Miss and Mrs.Sweden från 1969 har restaurerats och digitaliserats av Filminstitutet, och får nu chansen möta en ny publik. Vi bad skådespelaren Margareta Sjödin att dela med sig av sina minnen från inspelningen och mottagandet av filmen.

Miss and Mrs.Sweden är en hejdlös samtidssatir i tidningsmiljö som utspelar sig kring Vecko-Hatten (en parodi på Vecko-Revyn) där upplagan är i dalande. Chefredaktör Leif Mix (Jarl Kulle) övertygar koncerndirektören Rulle Binn (Sven Lindberg) att sex alltid säljer, så tidningen drar igång en Miss Sweden-tävling. Ryktet om det kapitalistiska jippot når en grupp vänsterradikala ungdomar som anmäler en av sina medlemmar – Sylvia Appelsten, spelad av Margareta Sjödin – under täckmantel för att sabotera tävlingen, och snart är farskarusellen igång. I den stora skådespelarensemblen finns också Meg Westergren, Claire Wikholm, Gun Wållgren, Per Oscarsson och många andra.

Margareta Sjödin, som idag är verksam som konstnär, minns inspelningen:

Jag hade spelat in Partaj 1968 och det sändes direkt i teve varje vecka. Jag blev tillfrågad att komma till Europa Studios för en roll. Självklart trodde jag allt var klart när jag mötte regissören Göran Gentele som då bad mig pröva för rollen. Då sa jag att jag inte hade lust med det. Jag fick ändå rollen. Under inspelningen skrevs min roll ut mer och mer när han såg att jag fungerade och var naturrolig. Jag såg tagningar varje veckoslut på sommaren -68, vilket jag förstår var ovanligt. 

Filmen blev en comeback för regissören Göran Gentele (1917-1972). Han hade hyllats för publiksuccén Fröken April (1958) men vid sextiotalets slut inte gjort någon ny film på fem år. Mångsysslande författaren Lars Forssell skrev manus, som delar ut tjuvnyp åt både höger och vänster. Margareta Sjödin:

Miss och Mrs. Sweden hade premiär 1969 vid julen och blev en motpol till de mer tunga filmer om svåra politiska problem som då var mer korrekta. Vänstervridning var självklar inom kulturen. Filmen togs emot med stor glädje, den lekte med motsättningar om skönhetstävlingar vara eller inte vara. Själv var jag också emot skönhetstävlingar och fick spela en tjej som skulle förstöra hela tillställningen tillsammans med pojkvännen spelad av Jan Öqvist. När jag upplevde filmen bland publiken hade vänsterradikala och andra lika roligt! 

Miss and Mrs. Sweden är en tidstypisk satir från det sena svenska sextiotalet, som enligt Margareta också kan glädja dagens publik:

Jag tycker filmen borde platsa även i dag. Jag och mina vänner skrattade gott då och när jag ser om delar av den skrattar jag gott nu. Ljuset och glädjen som tonar fram njuter jag av ännu mera i dag. Filmfotografen Gunnar Fischer, som arbetat med Ingmar Bergman, gav filmen det vackra sommarljuset! Jag tycker det är underbart att se alla fantastiska skådespelare, många av våra mest framstående: Lil Terselius, Meg Westergren, Per Oscarsson, Bruno Wintzell, Jarl Kulle, Sven Lindberg… många finns inte med oss längre, men vi roar oss med att se dem så levande för oss i dag i filmen! 

Berättat för Per Perstrand (2021)

Skriv ut