Filminstitutets Biodistribution
två avklädda kvinnor står vid bastu i skog
Älskande par (1964) Mai Zetterling

Queera klassiker

Genom historien har sexuella minoriteter och normbrytande könsidentitet ofta förbisetts, men skrapar man på ytan och är öppen för alternativa tolkningar går det att hitta många queera undantag i filmhistorien. Det finns många sätt att identifiera icke-heteronormativa uttryck i en berättelse, utöver uppenbart fokus på exempelvis sexuell läggning, könsidentiteter och relationer.

Med utgångspunkt i den svenska biograffilmens historia har vi tagit fram en utställning med fokus på queera skildringar. Den innehåller exempel på queera undantag i de annars ofta heteronormativt tolkade berättelserna, men lyfter också ett urval filmer som skapat historia genom sina tydliga ställningstaganden. En introduktion till drygt 100 år av både ikoniska och bortglömda kärleksberättelser. Klicka på bilden och scrolla dig genom en digital version av utställningsskyltarna här:

Queer - den svenska filmgarderoben

Bland de filmer som Filminstitutet har restaurerat och digitaliserat finns några som på ett eller annat vis är intressanta ur ett queerperspektiv. Listan kommer att fyllas på löpande tillsammans med mer information om respektive film. Samtliga filmer som är listade nedan går att boka för visning i biograf:

Amorosa (Mai Zetterling 1986)
Avskedet (Tuija-Maija Niskanen 1982)
Bögjävlar (Olle Holm m.fl. 1977) *
Den hemliga vännen (Marie-Louise Ekman 1990)*
Du ska nog se att det går över (Cecilia Neant-Falk 1990)*
Eva och Maria (Tjejfilm 1983)*
Flicka och hyacinter (Hasse Ekman 1950)*
Flickan i frack (Karin Swanström 1926)
Fram för lilla Märta (Hasse Ekman 1945)*
Fucking Åmål (Lukas Moodysson 1998)
G (Staffan Hildebrand 1983)
Lucky Blue (Håkan Liu 2007)
Mera om kärlekens språk (Torgny Wickman 1970)*
Patrik 1,5 (Ella Lemhagen 2008)
Pensionat Oskar (Susanne Bier 1995)
Persona (Ingmar Bergman 1966)
Puder (Marie-Louise Ekman 2001)*
Riten (Ingmar Bergman 1969)
Selma & Sofie (Mia Engberg 2002)* 
Släkten är värst (Anders Henrikson 1936)
Tabu (Vilgot Sjöman 1977)
Tillsammans (Lukas Moodysson 2000)
Törst (Ingmar Bergman 1949)
Ur marionetternas liv (Ingmar Bergman 1980)
Vingarne (Mauritz Stiller 1916)
Väninnor - berättelser från garderoben* (Cecilia Neant-Falk, Nina Bergström 1996)
Älskande par (Mai Zetterling 1964)
Änglagård (Colin Nutley, 1992)

*De stjärnmärkta filmerna har vi inte själva i distribution men vi kan hjälpa dig vidare med kontaktuppgifter till rättighetshavare/annan distributör. Övriga filmer kan bokas direkt via vårt bokningsformulär.

 

Mer om filmerna:

Amorosa_001.jpg
Amorosa
(1986) Mai Zetterling
Zetterlings drama om den radikala författaren Agnes von Krusenstjerna som på sin tid väckte skandal med frispråkighet i sina böcker. Filmen skildrar också Agnes eget utforskande av sin sexualitet och i berättelsen finns flera queera karaktärer i de depraverade adelskretsarna.


BildAvskedetcropp.png
Avskedet (1982) Tuija-Maija Niskanen
Lågmäld och gripande uppväxtskildring i finlandssvensk överklassmiljö, med ansträngda familjerelationer, förbjuden lesbisk kärlek och kampen för sin egen identitet. Den finländska teaterprofilen Vivica Bandler, som bland annat är känd för sin relation med Tove Jansson, var medförfattare till manuset och förmodas vara inspirerat av hennes eget liv. Hon tog dock senare avstånd från filmen efter en schism med filmens regissör. Stina Ekblad imponerar i en av sina första filmroller som huvudpersonen Valeries kärlek.

Se en nygjord teaser för filmen, med Stina Ekblads kommentarer.


imageqhgm.png
Bögjävlar (1977) Olle Holm m.fl. (Kollektivfilm)
En kortfilmsdokumentär gjord om och av homosexuella killar där de själva visar sin vardag i ett kollektiv. Filmen kommenterar synen på sex, könsroller, homosexuell frigörelse och samlevnad på ett lekfullt sätt.

Läs mer om och se filmen på filmarkivet.se


Den hemliga vännen_003.jpg
Den hemliga vännen (1990) Marie-Louise Ekman
Ernst-Hugo Järegård och Gösta Ekman tänjer på könsrollerna iklädda negligéer. I sann Marie-Louise Ekman-anda blandas absurditeter med svart humor.


imageqrp2o.png
Du ska nog se att det går över (2003) Cecilia Neant-Falk
Banbrytande och Guldbaggebelönad långdokumentär som följer några unga tjejer i deras komma-ut-process och sökande efter kärlek.

evaochmaria3.jpg
Eva och Maria (1983) Filmkollektivet Tjejfilm
Denna kollekivt producerade korta spelfilm, där två unga kvinnor möter varandra och förälskelsen, gjordes som en reaktion mot de lesbiska skildringar som tidigare förekommit på film. För första gången står uttalat lesbiska personer såväl bakom som framför kameran, för att kunna skildra sin verklighet.

Läs mer om och se filmen på filmarkivet.se

 

Flicka och hyacinter_004.jpg
Flicka och hyacinter (1950) Hasse Ekman
Ett författarpar börjar nysta i grannkvinnans självmord, men misslyckas med att hitta en rimlig förklaring till att ”lilla fröken ensam” valt att ta sitt liv. Hasse Ekmans innovativt iscensatta pusseldeckare, vars tema om förbjudet begär och ett krossat hjärta, anses av många vara hans bästa film.

Flickan i frack_003.jpg
Flickan i frack (1926) Karin Swanström
När en ung kvinna dyker upp på studentbalen i sin brors frack skapas skandal och öppnar upp för queera ögonblick. Denna i övrigt straighta stumfilmskomedi med manus av Hjalmar Bergman, rymmer också en blinkning till den feministiska Fogelstadsgruppen genom ett skildrat kvinnokollektiv med lesbiska undertoner.

Fram for lilla Marta_003.jpg
Fram för lilla Märta (1945) Hasse Ekman
Crossdressingklassiker som ifrågasätter könsroller på ett fyndigt sätt. Stig Järrel spelar en arbetslös musiker som ikläder sig kvinnokläder för att få anställning i ett damkapell. Förvecklingar som kan tolkas queert uppstår både när han blir uppvaktad av en manlig beundrare och när han själv försöker charma en av sina kvinnliga medmusikanter.


Fucking Åmål_001.jpg
Fucking Åmål (1998) Lukas Moodysson
Modern queerfilmsklassiker som tog Sverige med storm 1998. Berättelsen om Agnes och Elin rymmer såväl tonårens frustration, kärlekslängtan som småstadens intolerans. En filmhistorisk milstolpe som långt efter sin premiär har fortsatt vinna priser och unga hjärtan världen över.


G_filmen.jpg
G (1983) Staffan Hildebrand
Få svenska filmer har så snabbt blivit kultförklarade som denna film. Berättelsen om tre killkompisar och deras problem med kärlek, droger och jobb ackompanjerades av dåtidens kreddigaste popartister.
Det var vid tiden fortfarande ovanligt att få se en homosexuell rollfigur (Magnus Uggla) och en förmodad bisexuell dito (Niclas Wahlgren) i en film med sikte på den breda ungdomspubliken. Bland de artister som framför låtar i filmen finns en ung Eva Dahlgren, som senare skulle bli en av vårt lands främsta lesbiska ikoner.

 

Lucky blue_puff.jpg
Lucky Blue (2007) Håkan Liu
En ömsint berättelse om två unga killar som finner varandra och något hos sig själva, på en klassisk svensk camping. Kareokeromantik, sommarbad och nervig tonårskänsla – allt detta ryms i denna kortfilm.


Mera ur kärlekens språk_004.jpg
Mera ur kärlekens språk (1970) Torgny Wickman
I uppföljaren till den mer kända sexualupplysningsfilm Ur kärlekens språk, får det icke-normativa betydligt mer plats. Förvånansvärt moderna och insiktsfulla skildringar av såväl manlig som kvinnlig homosexualitet samt transvestism, kontrasteras mot idag betydligt mer problematiska reportage om porrindustrin och sexklubbar. 

Patrik 1,5_004.jpg
Patrik 1,5 (2008) Ella Lemhagen
Normbrytande feelgoodfilm om homosexuellt par med barnlängtan. Gustaf Skarsgård pyntar barnkammaren där adoptivbarnet ska bo och Torkel Pettersson försöker dricka bort sin kärnfamiljspanik när en kriminellt belastad 15-åring dyker upp i stället för det förväntade lilla barnet.


Pensionat Oskar_002_unique.jpg
Pensionat Oskar (1995) Susanne Bier
Susanne Biers regisserade Jonas Gardells manus om en smärtsam komma ut-process i medelåldern. Loa Falkman är familjefadern vars äktenskap med Stina Ekblad långsamt krackelerar under en vistelse på ett semesterpensionat. Simon Norrthon spelar den unge Petrus som lockar honom med magi och drömmen om ett liv bortom svenssonlivets inrutade tillvaro.


Persona_003.jpg
Persona (1966) Ingmar Bergman
En av Ingmar Bergmans mest omskrivna och experimentella långfilmer där skådespelerskan Elisabet tystnar och flyttar ut till isolerad ö tillsammans med sin sjuksköterska Alma. Relationen mellan de två kvinnorna har gett upphov till en mängd queera tolkningar då det är lätt att uppfatta undertoner av lesbisk kärlek.


Puder_002.jpg
Puder (2001) Marie-Louise Ekman
Gösta Ekman som den moderliga sminkören Vippan är navet i en dysfunktionell fri teatergrupp där de manliga divorna Örjan Ramberg och Dan Ekborg rivaliserar med varandra när en mystisk grupp ”framtidsforskare” – med tyllkostymsklädd Alexander Bard i spetsen – försöker dra in ensemblen i reklamfilmsinspelning. Hysterisk stämning i fars som samlar delar av Stockholms kulturelit.


Riten_003.jpg
Riten (1969) Ingmar Bergman
En trio framgångsrika artister som lever i en gränslös menage à trois står inför rätta för sitt osedliga framträdande i denna strama tv-film som tillhör Bergmans mindre kända verk. Med löspenisar och flytande sexualiteter iscensätter artisterna, spelade av Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand och Anders Ek, en rit där de gör processen kort med Erik Hells maktmissbrukande cis-domare.



selmaosofie.jpg
Selma & Sofie (2002) Mia Engberg
Erotiskt möte i simbassäng i en banbrytande kortfilm om kvinnlig sexualitet, med kvinnliga protagonister, gjord av ett kvinnligt team. Regissören Mia Engberg skulle senare utforska feministisk porrfilm vidare som producent för kontroversiella feministiska filmsatsningen Dirty Diaries.


Släkten är värst_003.jpg
Släkten är värst (1936) Anders Henrikson
En "utklädningsfars", som en samtida recensent beskrev det, med alla tänkbara förvecklingar som en panikpåhittad kärnfamilj kan tänkas råka ut för. Nils Ericson briljerar i den påtvingade rollen som äkta fru till Håkan Westergren. Crossdressingtematiken används här som komiskt grepp och skapar könsförvirring men öppnar också upp för queera missförstånd i berättelsen.


Tabu_004_unique.jpg
Tabu (1977) Vilgot Sjöman
Vilgot Sjöman som redan gjort sig känd för att behandla kontroversiella ämnen under 1960-talet, skapade nya rubriker med denna film som belyser olika sexuella identiteter genom huvudpersonernas kamp med såväl samhällets normer som med sig själva. Filmen fick kritik för sitt sätt att klumpa ihop samtliga grupperingar utanför den heterosexuella normen. En samtida recension formulerade risken för att "den snarare frigör latenta fördomar än krossar dem" och filmen skapade en motreaktion inom gayrörelsen (se Bögjävlar och Eva och Maria).



Tillsammans_003.jpg
Tillsammans (2000) Lukas Moodysson
Lukas Moodyssons numera klassiska skildring av ett kollektiv på 1970-talet, är ett koncentrat av flera mänskliga relationer och livsöden i ett och samma hus. Bland annat syns Shanti Rooney i Gustav Vasa-frisyr försöka förföra Ola Rapace, vars flickvän kommit underfund med att hon är lesbisk. Resultatet hyllades både för sitt allvar och sin humor.



Törst_001.jpg
Törst (Ingmar Bergman, 1949) 83 min.
På ett hotell och en tågresa följer vi Rut och Bertils sköra kärleksrelation och deras laddade samtal om tidigare älskare och älskarinnor. Den i övrigt heterosexuella berättelsen bryts upp av en episod där handlingen i stället följer Bertils tidigare älskarinna Viola, som brottas med sina känslor när hennes väninna försöker förföra henne. Detta är första gången en otvivelaktigt queer karaktär syns i Ingmar Bergmans filmer.

Ur marionetternas liv_003.jpg
Ur marionetternas liv (1980) Ingmar Bergman
Latent homosexualitet och självhat leder till ond bråd död i detta drama om psykisk instabilitet i ett destruktivt heterosexuellt förhållande. Filmen spelades in under Ingmar Bergmans exil i Västtyskland, och för tankarna till Fassbinders universum.

Vingarne_002.jpg
Vingarne (1916) Mauritz Stiller
Stillers tragiska skildring av en äldre manlig konstnärs dragning till sin unga lärling som i sin tur förälskar sig i en vacker furstinna, har ofta beskrivits som en av de första skildringarna av homosexuell kärlek på vita duken, om än fördunklat då det för tiden var ett känsligt ämne. Den litterära förlagan Mikael (Herman Bang) är dock mer tydlig.


vanninor.JPG
Väninnor - berättelser från garderoben (1996) Cecilia Neant-Falk och Nina Bergström 
Med stark närvaro berättar fem kvinnor i 60-80-årsåldern om sina liv under vilket deras kärlek under lång tid var förbjuden. Tidstypisk musik, arkivbilder och privata fotografier illustrerar deras berättelser i denna innerliga dokumentärfilm.

Älskande par_002.jpg
Älskande par (1964) Mai Zetterling
I Zetterlings filmatisering av Agnes von Krusenstjernas skandalomsusade romancykel Fröknarna von Pahlen är det som så ofta de heterosexuella relationerna som står i centrum, men i periferin dyker två intressanta queera gestalter upp. En lärarinna på ett flickinternat med böjelser för sina elever, och en aristokratisk yngling som levererar kvickheter och under en bröllopsrepetition växlar ringar med sin manliga ”vän” framför altaret.

 

Anglagard_©Memfis Film AB (1).jpg
Änglagård (1992) Colin Nutley
Gränsöverskridande Fanny och Zac tog hela Sverige med storm när de gled in på sin motorcykel i byn Yxared och vågade ifrågasätta allehanda normer. Rikard Wolffs rollfigur Zac var en av de första queerfigurerna i en svensk mainstreamfilm – en queerikon som blev folkkär.

 

Fler filmer och mer information kommer att läggas till löpande. 

Skriv ut