Filminstitutets Biodistribution

Biodistributionens topplista

Här hittar du de filmer i Filminstitutets distribution som biografer har bokat flest visningar av senaste året.

Topplistan 2023

 

Resan till Melonia_001.jpg
1. Resan till Melonia, 1989, Per Åhlin
Tillbaka i toppen är den fantasifulla och färgsprakande animerade Shakespearehyllningen i klimatdebattens kölvatten, för vilken Per Åhlin belönades med en guldbagge.

 


Har kommer Pippi Langstrump_002.jpg
2. Här kommer Pippi Långstrump (1973) Olle Hellbom
Ny på topplistan är långfilmsversionen av den populära tv-serien om Pippi, där vi får följa med på kafferep och ballongflygning, vara med om bus med såväl poliserna Kling och Klang, som med bovarna Dunder-Karlsson och Blom. Mitt i allt upproriska bus finns också längtan efter tillhörighet, och saknaden efter frånvarande föräldrar.

 

Fucking Amal_002.jpg
3. Fucking Åmål (1998) Lukas Moodysson
Lukas Moodyssons långfilmsdebut om tonåringarna Agnes och Elins kärlekshistoria blev en enorm succé och viktig för många som tidigare saknat representation på vita duken. 25 år senare lever den vidare hos både nyförälskad och nostalgisk publik i flera generationer.  


Bröderna lejonhjärta_002.jpg
4. Bröderna Lejonhjärta (1977) Olle Hellbom
Astrid Lindgrens magiska äventyrsklassiker om världar bortom jordelivet som rymmer både paradisiska Körsbärsdalen och förtryckta Törnrosdalen. Filmen kom att betraktas som regissören Olle Hellboms bästa Lindgren-filmatisering.

ronja_filmaffisch.jpg
5. Ronja Rövardotter (1984) Tage Danielsson
Äventyrssagan som beskrevs av regissören själv som en Romeo och Julia-historia i förpuberteten. Men även om schismen mellan de två rövarbanden spelar en roll så är det stort fokus på det uppbrott Ronja måste gå genom för att bli en självständig person. En av svensk filmhistorias mest klassiska far-och-dotter-skildring med tidlös igenkänning av livets olika skeden.

 

 

Skriv ut