Cinemateket
En bild ur Greven, Charlie Chaplin 1916
Greven, Charlie Chaplin 1916

Cinemateket:skola

Filmhistorien för dina elever

Cinemateket är en del av Svenska Filminstitutet och har uppdraget att levandegöra filmhistorien genom visning och kontextualisering av film. Nystartade Cinemateket: skola är en pedagogisk verksamhet som sker dagtid och som riktar sig till Stockholms skolor – från förskoleklass till gymnasiet. Genom samtal, workshops och filmvisningar i våra biografer i Filmhuset kommer vi fokusera på filmens språk och historia. Vi vill vägleda, sätta filmen i ett sammanhang och öka förståelsen för den rörliga bilden

Filmhuset ligger på Borgvägen 1 vid Gärdet i Stockholm. Du tar dig hit med buss 72 och 76 till Filmhuset, buss 1 och 4 till Värtavägen eller buss 67 och t-bana till Karlaplan. Kontaktinfo:  cinemateketskola@filminstitutet.se

Priset för filmvisningarna och samtalen med kortfilm är 25 kronor per plats (undantaget är lovvisningarna för fritidshem som är kostnadsfria). Bokning sker via formulär på stockholm.se/medioteket/skolbio. Du kan också mejla till skolbio@stockholm.se eller ringa
08–508 33 481. Lovvisningarna bokas via cinemateketskola@filminstitutet.se

Vad är film_Le_Spectre_Rougewebb.jpg

Program hösten 2019

Nedanstående program visas i Cinemateket: skola hösten 2019. Hör gärna av er till cinemateketskola@filminstitutet.se med frågor och funderingar.

Vårens program (vt. 2020) kommer upp på hemsidan inom kort.

4 x samtal med kortfilm

 

Film som experiment

25 september klockan 9.00, Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 4–6.

Experimentfilmen ställer frågan om vad film är och kan vara. Vi gör nedslag i den allra tidigaste filmen, 1920-talets abstrakta film och 1960- och 1970-talets formexperiment, och försöker förstå hur den experimentella filmen förhåller
sig till andra typer av film och andra konstformer. Kortfilmsvisningar och samtal leds av Stefan Ramstedt, programredaktör på Cinemateket, och pågår cirka en timme.

Filmens uttryck.NYjpg.jpgFilmens uttryck

2 oktober klockan 9.00 Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 1–3.

Tora Berg, programredaktör på Cinemateket, undersöker tillsammans
med eleverna filmens språk och hur det har förändrats över tid. Vi
ser korta exempel från olika epoker och diskuterar likheter och skillnader. Hur tolkar vi en films ljud och musik? Hur behandlar film tid och vad finns utanför bilden? Samtalet avslutas med en kortfilmsvisning och pågår i ca en timme.

En filmhistorisk resa med musik

20 november klockan 9.00, Bio Mauritz - Fullsatt!
Rekommenderas för förskoleklass - årskurs 3

Vilka var uppfinningarna som möjliggjorde filmen i slutet av 1800-talet? Vilka är filmens beståndsdelar och hur hänger de allra första filmerna ihop med dagens filmer och rörliga bilder? Pianisten Edward von Past och Svenska Filminstitutets Lova Hagerfors tittar tillsammans med eleverna på tidiga uppfinningar och optiska leksaker, vi ser några av de allra första filmerna och undersöker samspelet mellan ljud och bild. Tillsammans med Edward bildar eleverna en stumfilmsorkester. Workshopen pågår cirka en timme.

Vad_är_film1.jpgVad är film?

27 november klockan 9.00, Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 4–6.

Ett filmhistoriskt samtal med Danial Brännström, Cinematekschef, som med bilder och klipp från 1895 fram till idag ställer frågor kring vad film är, varför film finns och vad det kan användas till. Samtalet avslutas med en kortfilmsvisning och pågår cirka en timme.

 

Filmvisningar

körkarlen 2.jpgKörkarlen

24 september klockan 13.00, Bio Victor Rekommenderas för högstadiet–gymnasiet.

Gripande och visuellt nyskapande efter Selma Lagerlöfs saga om slumsystern Edits självuppoffrande kärlek till den alkoholiserade David Holm, som avlider på nyårsafton och tvingas bli körkarl åt döden. Körkarlen räknas som den svenska guldålderns allra främsta verk, gjorde Victor Sjöström till ett världsnamn och tog honom till Hollywood. Visningen inleds av Svenska Filminstitutets Lova Hagerfors och ackompanjeras av stumfilmspianisten Edward von Past. Efteråt samtalar Lova och Edward med eleverna om vad de sett och hört.

Sverige 1921. Regi: Victor Sjöström. 106 minuter + 15 minuter introduktion + cirka 20 minuter efterföljande samtal. Svenska mellantexter.

 

Cirkus 3.jpgCirkus

16 oktober kl 9.15 Bio Victor (för förskoleklass-årskurs 3, med upplästa mellantexter)
19 november kl 9.15 Bio Victor (för årskurs 3-6)
Rekommenderas för förskoleklass–årskurs 6.

Charlie Chaplin var stumfilmens största stjärna och hans rollfigur ”den lille luffaren” älskades av biobesökare runt hela världen. I Cirkus får den lille luffaren jobb som managestädare, blir kär i cirkusdirektörens dotter och uppgraderas till clown då han visar sig vara hejdlöst rolig, i alla fall när han inte försöker vara det. En ömsint och melankolisk skildring av ensamheten som infinner sig när skratten har tystnat, innehållandes en rad klassiska Chaplin-scener som till exempel den när han går på lina tillsammans med ett gäng ettriga markattor. Tora Berg, programredaktör på Cinemateket, inleder visningen med att berätta om filmen och tiden i vilken den tillkom.

Originaltitel: The Circus, USA 1928. Regi: Charles Chaplin. 72 minuter + 15 minuter introduktion. Ljudlagd stumfilm, svenska mellantexter/upplästa mellantexter.

Höstlovsvisningar för fritidshem

Höstlovsvisningarna riktar sig till fritidshem, är kostnadsfria och bokas via cinemateketskola@filminstitutet.se.

Mästerdetektiven och Rasmus_001.jpgMästerdetektiven och Rasmus

30 oktober klockan 9.30–11.30, Bio Victor
31 oktober klockan 10.00–11.30, Bio Victor

Rekommenderas för förskoleklass-årskurs 4.

I sommarskogen strider Röda och Vita rosen om den magiska stenen Stormumriken. Men lek byts snart mot verkliga äventyr, när en professor och hans son blir kidnappade av ett gäng skurkar som vill komma åt formler till en ogenomtränglig lättmetallplåt. Spännande och fartfyllt efter Astrid Lindgrens bok om den klipska barndetektiven Kalle Blomkvist.

Sverige 1953. Regi: Rolf Husberg. 89 minuter + 5 minuter introduktion. Svenskt tal.

 

Om Cinemateket
Filmhandledningar från Filminstitutet

Skriv ut