Cinemateket
En bild ur Greven, Charlie Chaplin 1916
Greven, Charlie Chaplin 1916

Cinemateket: skola

Filmhistorien för dina elever

Cinemateket är en del av Svenska Filminstitutet och har i uppdrag att levandegöra filmhistorien genom visning och kontextualisering av Filminstitutets filmsamling. Cinemateket:skola är en pedagogisk verksamhet som sker dagtid, och riktar sig mot Stockholms skolor – från förskoleklass till gymnasiet.

Kunskap om den rörliga bildens estetik, uttryck och historia, att vara filmkunnig, är i dagens digitaliserade värld en demokratisk förutsättning. Filmen är tacksam som medel för att lära sig något annat. Men det är viktigt att inte bara lära sig genom film utan också om film, filmens historia, filmens ABC och grammatik. En äldre film säger oss något om sin tid och den är också en del av ett kollektivt minne. Utifrån historien kan vi förstå vår samtid bättre. Filmen har inte alltid sett ut som den gör idag och den kommer med all säkerhet se annorlunda ut i framtiden. Hur har film förändrats genom tiderna? Vad är sig likt? Vad kan vi lära oss av 125 år av filmhistoria?

Genom samtal, workshops och filmvisningar i Filmhusets biografer vid Gärdet får dina elever möjlighet att sätta filmen i ett historiskt och samhälleligt sammanhang och deras förståelse för rörlig bild ökar.

Filmhuset ligger på Borgvägen 1 vid Gärdet i Stockholm. Du tar dig hit med buss 72 och 76 till Filmhuset, buss 1 och 4 till Värtavägen eller buss 67 och t-bana till Karlaplan. Kontaktinfo:  cinemateketskola@filminstitutet.se

Priset för filmvisningarna och samtalen med kortfilm är 25 kronor per plats (undantaget är lovvisningarna för fritidshem som är kostnadsfria). Bokning sker via kulan.stockholm.se. Du kan också mejla till skolbio@edu.stockholm.se eller ringa
08–508 33 481. Lovvisningarna bokas via cinemateketskola@filminstitutet.se

Vad är film_Le_Spectre_Rougewebb.jpg

Program våren 2021

Nedanstående program visas i Cinemateket: skola våren 2021. Filmvisningarna kommer endast äga rum om pandemins framfart minskar och nuvarande restriktioner (om max 8 deltagare) lyfts. Läs mer om våra rutiner och restriktioner med anledning av det nya coronaviruset här.

Hör gärna av er till cinemateketskola@filminstitutet.se med frågor och funderingar.

Filmvisningar

körkarlen 2.jpgKörkarlen

27 april klockan 13.00, Bio Victor
Rekommenderas för högstadiet–gymnasiet.

Gripande och visuellt nyskapande efter Selma Lagerlöfs saga om slumsystern Edits självuppoffrande kärlek till alkoholiserade David Holm, som avlider på nyårsafton och tvingas bli körkarl åt döden. Körkarlen som räknas som den svenska guldålderns allra främsta verk, gjorde Victor Sjöström till ett världsnamn och tog honom till Hollywood.

Visningen inleds av Svenska Filminstitutets Lova Hagerfors och ackompanjeras av Guldbaggebelönade stumfilmspianisten Matti Bye. Efteråt samtalar Lova och Matti med eleverna om vad de sett och hört.

Sverige 1921. Regi: Victor Sjöström. 106 minuter + 15 minuter introduktion + cirka 20 minuter efterföljande samtal. Svenska mellantexter.

Emigranten2.jpg100 år av skratt

27 maj kl 10.00 Bio Victor
Rekommenderas för förskoleklass–årskurs 3.

Vi ser på två kortfilmskomedier med några av stumfilmstidens mest ikoniska rollfigurer. Charlie Chaplin var stumfilmens största stjärna och hans rollfigur "den lille luffaren" älskades av biobesökare runt hela världen. I filmen Emigranten får vi följa Charlie när han kommer som fattig invandrare till USA.

Helan och Halvan blev under mitten av 1920-talet kända världen över för sin finurliga slapstick-komik, och sina kontrasterande gestalter. I Affär är affär ser vi duon arbeta som julgransförsäljare. Visningen inleds av Tora Berg, programredaktör på Cinemateket och ackompanjeras av stumfilmspianisten Edward von Past, som efteråt samtalar med eleverna om vad de sett och hört.

Originaltitel: The Immigrant/Big Business, USA 1917/1929. Regi: Charles Chaplin/James W. Horne, Leo McCarey. 35 minuter + 15 minuter introduktion + cirka 15 minuter efterföljande samtal. Ljudlagd stumfilm, engelska mellantexter/upplästa mellantexter.

Om Cinemateket
Filmhandledningar från Filminstitutet

Skriv ut