Cinemateket
En bild ur Greven, Charlie Chaplin 1916
Greven, Charlie Chaplin 1916

Cinemateket:skola

Filmhistorien för dina elever

Cinemateket är en del av Svenska Filminstitutet och har i uppdrag att levandegöra filmhistorien genom visning och kontextualisering av film. Cinemateket:skola är en pedagogisk verksamhet som sker dagtid, och riktar sig mot Stockholms skolor – från förskoleklass till gymnasiet.

Kunskap om den rörliga bildens estetik, uttryck och historia, att vara filmkunnig, är i dagens digitaliserade värld en demokratisk förutsättning. Filmen är tacksam som medel för att lära sig något annat. Men det är viktigt att inte bara lära sig genom film utan också om film, filmens historia, filmens ABC och grammatik. En äldre film säger oss något om sin tid och den är också en del av ett kollektivt minne. Utifrån historien kan vi förstå vår samtid bättre. Filmen har inte alltid sett ut som den gör idag och den kommer med all säkerhet se annorlunda ut i framtiden. Hur har film förändrats genom tiderna? Vad är sig likt? Vad kan vi lära oss av 125 år av filmhistoria?

Genom samtal, workshops och filmvisningar i Filmhusets biografer vid Gärdet får dina elever möjlighet att sätta filmen i ett historiskt och samhälleligt sammanhang och deras förståelse för rörlig bild ökar.

Filmhuset ligger på Borgvägen 1 vid Gärdet i Stockholm. Du tar dig hit med buss 72 och 76 till Filmhuset, buss 1 och 4 till Värtavägen eller buss 67 och t-bana till Karlaplan. Kontaktinfo:  cinemateketskola@filminstitutet.se

Priset för filmvisningarna och samtalen med kortfilm är 25 kronor per plats (undantaget är lovvisningarna för fritidshem som är kostnadsfria). Bokning sker via kulan.stockholm.se. Du kan också mejla till skolbio@edu.stockholm.se eller ringa
08–508 33 481. Lovvisningarna bokas via cinemateketskola@filminstitutet.se

Vad är film_Le_Spectre_Rougewebb.jpg

Program våren 2020

Nedanstående program visas i Cinemateket: skola våren 2020. Hör gärna av er till cinemateketskola@filminstitutet.se med frågor och funderingar.

4 x samtal med kortfilm

Experimentfilm.jpgAtt se på film

13 februari klockan 9.15, Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 1-3.

Vad är det man egentligen ser när man tittar på film? Genom samtal i anslutning till en visning av två av kortfilmshistoriens klassiker undersöker vi vad film egentligen består av och vad det innebär att se på film. Samtalet kommer att kretsa kring vissa av filmens tekniska (ljus, projektion, material) och estetiska (färg, klippning, rytm) beståndsdelar. Stefan Ramstedt, programredaktör på Cinemateket, leder samtalet som pågår i cirka 1 timme.

 

Vad_är_film1.jpgVad är film?

26 mars klockan 9.15, Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 3–6.

Ett filmhistoriskt samtal med Danial Brännström, Cinematekschef, som med bilder och klipp från 1895 fram till idag ställer frågor kring vad film är, varför film finns och vad det ska användas till. Dina elever får verktyg för att förstå varför film finns och vad som särskiljer den från andra konstformer. Hur såg de första filmerna ut och hur kommer framtidens film skilja sig från dagens? Samtalet avslutas med en kortfilmsvisning och pågår i cirka 1 timme.

 

Ronja Rövardotter_001.jpgFilmer, böcker och filmade böcker

29 april klockan 9.15 Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 4–6.

Hur skiljer sig filmer från böcker – och vilka är likheterna? Hur kan man överföra en skriven text till rörliga bilder? Och vad är egentligen ett manus? Med exempel från hela filmhistorien – från Selma Lagerlöf till Harry Potter – djupdyker vi i relationen mellan litterärt och filmiskt berättande. Det blir filmklipp, högläsning och samtal och det hela avslutas med en kortfilmsvisning. Anders Annikas, programredaktör på Cinemateket, leder samtalet som pågår i cirka 1 timme och 15 minuter.

 

Filmens_uttryck_wallace_och_gromit fel byxor 2.jpgFilmens utryck – Ljud och musik

5 maj klockan 9.15 Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 3-6

Tora Berg, programredaktör på Cinemateket, undersöker tillsammans med dina elever hur ljud och musik i film samspelar med det vi ser. Hur ljudet och musiken hjälper oss att förstå och känna vad som sker i bild, hur det ibland luras och hur det har förändrats över tid. Vi ser korta exempel från olika epoker och diskuterar likheter och skillnader. Samtalet avslutas med en kortfilmsvisning och pågår i cirka 1 timme och 15 minuter.

 

Filmvisningar

ingeborg holmwebb.jpgIngeborg Holm

17 mars klockan 13.00, Bio Victor Rekommenderas för högstadiet–gymnasiet.

Ingeborg Holm är en av våra tidigaste filmklassiker. Den var den första svenska film som väckte verklig samhällsdebatt och den bidrog till att man faktiskt ändrade lagen om fattigvård. Den är också stor filmkonst och har med sin gripande, realistiska historia om en kvinna vars liv faller samman efter att hennes man dör en plats i den internationella filmhistorien. Visningen inleds av Svenska Filminstitutets Lova Hagerfors och ackompanjeras av stumfilmspianisten Edward von Past. Efteråt samtalar Lova och Edward med eleverna om vad de sett och hört.

Sverige 1913. Regi: Victor Sjöström. 108 minuter + 15 minuter introduktion + cirka 20 minuter efterföljande samtal. Svenska mellantexter.

 

Emigranten2.jpg100 år av skratt

22 april kl 10.00 Bio Victor
Rekommenderas för förskoleklass–årskurs 3.

Vi ser på två kortfilmskomedier med några av stumfilmstidens mest ikoniska rollfigurer. Charlie Chaplin var stumfilmens största stjärna och hans rollfigur "den lille luffaren" älskades av biobesökare runt hela världen. I filmen Emigranten får vi följa Charlie när han kommer som fattig invandrare till USA.

Helan och Halvan blev under mitten av 1920-talet kända världen över för sin finurliga slapstick-komik, och sina kontrasterande gestalter. I Affär är affär ser vi duon arbeta som julgransförsäljare. Visningen inleds av Tora Berg, programredaktör på Cinemateket och ackompanjeras av stumfilmspianisten Edward von Past, som efteråt samtalar med eleverna om vad de sett och hört.

Originaltitel: The Immigrant/Big Business, USA 1917/1929. Regi: Charles Chaplin/James W. Horne, Leo McCarey. 35 minuter + 15 minuter introduktion + cirka 15 minuter efterföljande samtal. Ljudlagd stumfilm, engelska mellantexter/upplästa mellantexter.

 

Sportlovsvisningar för fritidshem

Sportlovsvisningarna är kostnadsfria och bokas via cinemateketskola@filminstitutet.se.

Förortsungar_002.jpgFörortsungar

26 februari klockan 10.00–11.40, Bio Victor
27 oktober klockan 10.00–11.40, Bio Victor

Rekommenderas för förskoleklass-årskurs 5.

Amina lever som gömd flykting i Sverige. Hon hamnar hos hårdrockaren Johan och tillsammans med grannflickan Mirre börjar de kämpa för att Amina ska få stanna. En modern Rännstensungar i svängande musikalform med bland andra Gustaf Skarsgård och Jennifer Brown i rollerna. Förortsungar vann sju Guldbaggar, bland annat för bästa film.

Sverige 2006. Regi: Ylva Gustavsson, Catti Edfeldt. 94 minuter + 5 minuter introduktion. Svenskt tal.

 

Om Cinemateket
Filmhandledningar från Filminstitutet

Skriv ut