Cinemateket
Greven, Charlie Chaplin 1916

Cinemateket:skola

Filmhistorien för dina elever

Cinemateket är en del av Svenska Filminstitutet och har från regeringen uppdraget att levandegöra filmhistorien genom visning och kontextualisering av film. Nystartade Cinemateket:skola är en pedagogisk verksamhet dagtid, som riktar sig mot Stockholms skolor - från förskoleklass till gymnasiet. Genom samtal, workshops och filmvisningar i våra biografer i Filmhuset där kommer vi fokusera på filmens språk och historia. Vi vill vägleda, sätta filmen i ett sammanhang och öka förståelsen för den rörliga bilden.En kärlekshistoria

Program hösten 2018

 

Lumieres kattVad är film? 24/10

För åk 3-6
En filmhistorisk föreläsning av Danial Brännström, Cinematekschef vid Filminstitutet, som med bilder och klipp från de senaste 130 åren ställer frågor kring vad film är, varför film finns och vad det ska användas till.
Föreläsningen pågår i ca 1 timme och är kostnadsfri. För mer info och bokning kontakta cinemateketskola@filminstitutet.se

Lovas workshopEn filmhistorisk resa med levande musik  3/10
För åk FK-3
Vilka var uppfinningarna som möjliggjorde filmen i slutet av 1800-talet? Hur såg filmerna ut, hur lät de och hur skiljer de sig från film idag? Matti Bye, Guldbaggebelönad kompositör och pianist, och Lova Hagerfors från Svenska Filminstitutet, berättar om filmens magi och visar några av de allra första filmerna till levande musik. Och tillsammans med eleverna testar vi hur ljud och musik påverkar bilden och skapar olika soundtracks till filmerna.
Workshopen pågår i ca 1 timme och är kostnadsfri. För mer info och bokning kontakta cinemateketskola@filminstitutet.se


Komtessan Charlotte

Filmens uttryck 29/11- Fullsatt!

För åk 1-3
Tora Berg, programredaktör på Cinemateket, undersöker tillsammans med eleverna filmens olika uttryck och hur de har förändrats över tid. Hur vet vi att en scen signalerar rädsla eller kärlek? Vilka tecken kan vi se på spänning eller komik? Vad spelade skådespelarnas mimik för roll under stumfilmstiden, och hur skiljer sig skådespeleriet från idag?
Workshopen pågår i ca 1 timme och är kostnadsfri. För mer info och bokning kontakta cinemateketskola@filminstitutet.se 


 

Om Cinemateket
Filmhandledningar från Filminstitutet

 

 

 

Skriv ut