Cinemateket
En bild ur Greven, Charlie Chaplin 1916
Greven, Charlie Chaplin 1916

Cinemateket: skola

Filmhistorien för dina elever

Cinemateket är en del av Svenska Filminstitutet och har i uppdrag att levandegöra filmhistorien genom visning och kontextualisering av film. Cinemateket:skola är en pedagogisk verksamhet som sker dagtid, och riktar sig mot Stockholms skolor – från förskoleklass till gymnasiet.

Kunskap om den rörliga bildens estetik, uttryck och historia, att vara filmkunnig, är i dagens digitaliserade värld en demokratisk förutsättning. Filmen är tacksam som medel för att lära sig något annat. Men det är viktigt att inte bara lära sig genom film utan också om film, filmens historia, filmens ABC och grammatik. En äldre film säger oss något om sin tid och den är också en del av ett kollektivt minne. Utifrån historien kan vi förstå vår samtid bättre. Filmen har inte alltid sett ut som den gör idag och den kommer med all säkerhet se annorlunda ut i framtiden. Hur har film förändrats genom tiderna? Vad är sig likt? Vad kan vi lära oss av 125 år av filmhistoria?

Genom samtal, workshops och filmvisningar i Filmhusets biografer vid Gärdet får dina elever möjlighet att sätta filmen i ett historiskt och samhälleligt sammanhang och deras förståelse för rörlig bild ökar.

Filmhuset ligger på Borgvägen 1 vid Gärdet i Stockholm. Du tar dig hit med buss 72 och 76 till Filmhuset, buss 1 och 4 till Värtavägen eller buss 67 och t-bana till Karlaplan. Kontaktinfo:  cinemateketskola@filminstitutet.se

Priset för filmvisningarna och samtalen med kortfilm är 25 kronor per plats (undantaget är lovvisningarna för fritidshem som är kostnadsfria). Bokning sker via kulan.stockholm.se. Du kan också mejla till skolbio@edu.stockholm.se eller ringa
08–508 33 481. Lovvisningarna bokas via cinemateketskola@filminstitutet.se

Vad är film_Le_Spectre_Rougewebb.jpg

Program hösten 2020

Nedanstående program visas i Cinemateket: skola hösten 2020.  På grund av rådande pandemi tar vi emot max 47 besökare åt gången. Läs mer om våra rutiner och restriktioner med anledning av det nya coronaviruset här.

Hör gärna av er till cinemateketskola@filminstitutet.se med frågor och funderingar.

4 x samtal med kortfilm

Filmens_uttryck_wallace och gromit fel byxor.jpgFilmens uttryck - Ljud och musik (inställd)

16 september klockan 9.15, Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 3-6.

Tora Berg, curator på Cinemateket, undersöker tillsammans med dina elever hur ljud och musik i film samspelar med det vi ser. Hur ljudet och musiken hjälper oss att förstå och känna vad som sker i bild, hur det ibland luras och hur det har förändrats över tid. Vi ser korta exempel från olika epoker och diskuterar likheter och skillnader. Samtalet avslutas med en kortfilmsvisning och pågår i cirka 1 timme och 15 minuter.

 

En_filmhistorisk_resa.jpgEn filmhistorisk resa med musik (inställd)

1 oktober klockan 9.15 Bio Mauritz
Rekommenderas för förskoleklass-årskurs 3

Vilka var uppfinningarna som möjliggjorde filmen i slutet av 1800-talet? Vilka är filmens beståndsdelar och hur hänger de allra första filmerna ihop med dagens filmer och rörliga bilder? Stumfilmspianisten Edward von Past och Svenska Filminstitutets Anna Håkansson tittar tillsammans med eleverna på tidiga uppfinningar och optiska leksaker, vi ser några av de allra första filmerna och undersöker samspelet mellan ljud och bild. Tillsammans med Edward bildar eleverna en stumfilmsorkester. Workshopen pågår cirka 1 timme.

 

Ronja Rövardotter_001.jpgFilmer, böcker och filmade böcker

15 oktober klockan 9.15 Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 4–6.

Hur skiljer sig filmer från böcker – och vilka är likheterna? Hur kan man överföra en skriven text till rörliga bilder? Och vad är egentligen ett manus? Med exempel från hela filmhistorien – från Selma Lagerlöf till Harry Potter – djupdyker vi i relationen mellan litterärt och filmiskt berättande. Det blir filmklipp, högläsning och samtal och det hela avslutas med en kortfilmsvisning. Anders Annikas, curator på Cinemateket, leder samtalet som pågår i cirka 1 timme och 15 minuter.

 

Film_och_verklighet.jpgJag kan inte tro mina ögon! - Film och verklighet

1 december klockan 9.15 Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 7-9

”Film är sanningen i 24 bilder per sekund” – Jean-Luc Godard, 1963

I en värld där vi översköljs av manipulerade bilder och nyheter har det senaste åren förts en livlig diskussion kring den rörliga bildens sanningsanspråk och behovet av källkritik. Men är detta något nytt? Har man någonsin kunnat lita på den rörliga bilden? Danial Brännström, cinematekschef, tar utgångspunkt i filmens (och fotografiets) historia för att visa på hur diskussionerna gått om filmens förhållande till verkligheten de senaste 150 åren. Samtalet avslutas med en kortfilmsvisning och pågår i cirka 1 timme och 15 minuter.

 

Filmvisningar

körkarlen 2.jpgKörkarlen (inställd)

22 september klockan 13.00, Bio Victor
Rekommenderas för högstadiet–gymnasiet.

Gripande och visuellt nyskapande efter Selma Lagerlöfs saga om slumsystern Edits självuppoffrande kärlek till alkoholiserade David Holm, som avlider på nyårsafton och tvingas bli körkarl åt döden. Körkarlen som räknas som den svenska guldålderns allra främsta verk, gjorde Victor Sjöström till ett världsnamn och tog honom till Hollywood.

Visningen inleds av Svenska Filminstitutets Lova Hagerfors och ackompanjeras av Guldbaggebelönade stumfilmspianisten Matti Bye. Efteråt samtalar Lova och Matti med eleverna om vad de sett och hört.

Sverige 1921. Regi: Victor Sjöström. 106 minuter + 15 minuter introduktion + cirka 20 minuter efterföljande samtal. Svenska mellantexter.

 

Emigranten2.jpg100 år av skratt (inställd)

23 september kl 10.00 Bio Victor
Rekommenderas för förskoleklass–årskurs 3.

Vi ser på två kortfilmskomedier med några av stumfilmstidens mest ikoniska rollfigurer. Charlie Chaplin var stumfilmens största stjärna och hans rollfigur "den lille luffaren" älskades av biobesökare runt hela världen. I filmen Emigranten får vi följa Charlie när han kommer som fattig invandrare till USA.

Helan och Halvan blev under mitten av 1920-talet kända världen över för sin finurliga slapstick-komik, och sina kontrasterande gestalter. I Affär är affär ser vi duon arbeta som julgransförsäljare. Visningen inleds av Tora Berg, programredaktör på Cinemateket och ackompanjeras av stumfilmspianisten Edward von Past, som efteråt samtalar med eleverna om vad de sett och hört.

Originaltitel: The Immigrant/Big Business, USA 1917/1929. Regi: Charles Chaplin/James W. Horne, Leo McCarey. 35 minuter + 15 minuter introduktion + cirka 15 minuter efterföljande samtal. Ljudlagd stumfilm, engelska mellantexter/upplästa mellantexter.

 

Höstlovsvisning för fritidshem

Höstlovsvisningen är kostnadsfri och bokas via cinemateketskola@filminstitutet.se. OBS! Besöksantalet är anpassat efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Mästerdetektiven lever farligt_001.jpgMästerdetektiven lever farligt

27 oktober klockan 10.00–11.40, Bio Victor

Rekommenderas för förskoleklass-årskurs 5.

I sommarsolen i Lillköping pågår Röda och Vita rosens kamp om den magiska stenen Stormumriken. Men mitt i den oskyldiga leken råkar Eva-Lotta bli vittne till ett mord och lek förvandlas snabbt till skrämmande allvar. Den hyllade Mästerdetektiven lever farligt var Olle Hellboms debut som långfilmsregissör. Därefter gjorde han ytterligare 16 älskade filmatiseringar av Astrid Lindgrens böcker.

Sverige 1957. Regi: Olle Hellbom. 92 minuter + 5 minuter introduktion. Svenskt tal.

 

Om Cinemateket
Filmhandledningar från Filminstitutet

Skriv ut