Cinemateket
Greven, Charlie Chaplin 1916

Cinemateket:skola

Filmhistorien för dina elever

Cinemateket är en del av Svenska Filminstitutet och har uppdraget att levandegöra filmhistorien genom visning och kontextualisering av film. Nystartade Cinemateket: skola är en pedagogisk verksamhet som sker dagtid och som riktar sig till Stockholms skolor – från förskoleklass till gymnasiet. Genom samtal, workshops och filmvisningar i våra biografer i Filmhuset kommer vi fokusera på filmens språk och historia. Vi vill vägleda, sätta filmen i ett sammanhang och öka förståelsen för den rörliga bilden

Filmhuset ligger på Borgvägen 1 vid Gärdet i Stockholm. Du tar dig hit med buss 72 och 76 till Filmhuset, buss 1 och 4 till Värtavägen eller buss 67 och t-bana till Karlaplan. Kontaktinfo:  cinemateketskola@filminstitutet.se

Priset för filmvisningarna och samtalen med kortfilm är 25 kronor per plats (undantaget är lovvisningarna för fritidshem som är kostnadsfria). Bokning sker via formulär på stockholm.se/medioteket/skolbio. Du kan också mejla till skolbio@stockholm.se eller ringa
08–508 33 481. Lovvisningarna bokas via cinemateketskola@filminstitutet.se

Program våren 2019

Nedanstående program har visats i Cinemateket: skola våren 2019. Hör gärna av er till cinemateketskola@filminstitutet.se om ni skulle vara intresserade av att komma på något av samtalen eller någon av våra historiska filmvisningarna framöver.

4 x samtal med kortfilm

En filmhistorisk resa med musik

8 maj klockan 9.00, Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs F-3

Vilka var uppfinningarna som möjliggjorde filmen i slutet av 1800-talet? Hur såg de första filmerna ut och skiljer de sig från film idag? Stumfilmsmusikern Edward von Past och Lova Hagerfors från Svenska Filminstitutet berättar om
filmens magi och visar några av de allra första filmerna till pianoackompanjemang. Tillsammans med eleverna tittar vi på uppfinningar som föregick filmen och med hjälp av instrument testar vi hur ljud och musik påverkar bilden. Workshopen pågår cirka en timme.


Film som experiment

15 maj klockan 9.00, Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 4–6.

Experimentfilmen ställer frågan om vad film är och kan vara. Vi gör nedslag i den allra tidigaste filmen, 1920-talets abstrakta film och 1960- och 1970-talets formexperiment, och försöker förstå hur den experimentella filmen förhåller
sig till andra typer av film och andra konstformer. Kortfilmsvisningar och samtal leds av Stefan Ramstedt, programredaktör på Cinemateket, och pågår cirka en timme.

 

Vad är film?

20 februari klockan 9.00, Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 4–6.

Ett filmhistoriskt samtal med Danial Brännström, Cinematekschef, som med bilder och klipp från 1895 fram till idag ställer frågor kring vad film är, varför film finns och vad det kan användas till. Samtalet avslutas med en kortfilmsvisning och pågår cirka en timme.

Filmens uttryck

10 april klockan 9.00 Bio Mauritz
Rekommenderas för årskurs 1–3.

Tora Berg, programredaktör på Cinemateket, undersöker tillsammans med eleverna filmens språk och hur det har förändrats över tid. Hur vet vi att en scen signalerar rädsla eller kärlek? Vilka tecken kan vi se på spänning eller komik? Hur behandlar film tid och vad finns utanför bilden? Samtalet
avslutas med en kortfilmsvisning och pågår cirka en timme.

Filmvisningar

Ingeborg Holm

13 februari klockan 13.00, Bio Victor Rekommenderas för högstadiet–gymnasiet. Ingeborg Holm, som handlar om en kvinna vars liv faller samman efter att hennes man dör, är en av våra första svenska filmklassiker. Den skapade en stor samhällsdebatt, som bidrog till att man ändrade lagen om fattigvård. Såväl publik som kritiker omfamnade filmen och med sin gripande, realistiska berättelse har den en rättmätig plats i den internationella filmhistorien. Visningen inleds av Svenska Filminstitutets Lova Hagerfors och ackompanjeras av stumfilmspianisten Edward von Past. Efteråt samtalar Lova och Edward med eleverna om vad de sett och hört.
Sverige 1913. Regi: Victor Sjöström. 108 minuter + 15 minuter introduktion + cirka 20 minuter efterföljande samtal. Svenska mellantexter.

Skräcken i Svarta lagunen 3D

6 mars klockan 9.00 Bio Victor + Ht 19 Bio Victor Rekommenderas för högstadiet–gymnasiet.
Inflytelserik monsterfilm där förhistorisk hybrid – hälften man, hälften fisk – gäckar forskarexpedition i Amazonas djungel. Filmen spelades in och hade premiär i 3D, men de flesta såg den i 2D eftersom 1950-talets 3D-våg var på väg att dö ut. Häromåret restaurerades filmen och anpassades till dagens 3D-teknik. Tora Berg, programredaktör på Cinemateket, inleder visningen med att berätta om filmtekniska experiment och Hollywoodmonster.
Originaltitel: Creature from the Black Lagoon, USA 1954. Regi: Jack Arnold. 79 minuter + 15 minuter introduktion. Engelskt tal, utan text.

Sportlovsvisningar för fritidshem

Sportlovsvisningarna riktar sig till fritidshem, är kostnadsfria och bokas via cinemateketskola@filminstitutet.se.

 

Resan till Melonia

27 februari klockan 9.30–11.30, Bio Victor
28 februari klockan 9.30–11.30, Bio Victor

Rekommenderas för årskurs F–4

Guldbaggebelönad vild och vacker berättelse, inspirerad av Shakespeares Stormen. I ett av de mest ambitiösa projekten i den svenska animationshistorien flyter Slug och Slagg iland på paradisön Melonia och smider onda planer, men invånarna bestämmer sig för att stoppa dem. Magiska miljöer och excentriska figurer med röster av bland andra en ung Olle Sarri och en ännu yngre Robyn. Tora Berg, programredaktör på Cinemateket, inleder visningen.

 

Sverige 1989. Regi: Per Åhlin. 104 minuter + 5 minuter introduktion. Svenskt tal, svensk text.

 

Om Cinemateket
Filmhandledningar från Filminstitutet

 

 

 

Skriv ut