Cinemateket
Hasse och Monica
Svenska bilder, Tage Danielsson (1964)

Hasse & Tage – boksamtal, filmvisning och utställning

Delad glädje är dubbel glädje. Den 19 januari bjuder Cinemateket tillsammans med Filminstitutets bibliotek, förlaget Trolltrumma och Vi Media in till en helkväll i Filmhuset med fokus på Hasse och Tage. Det blir boksamtal kring den nya antologin Hasse & Tages filmer: En riktigt viktig liten bok mellan Kalle Lind och Martin Kristenson, mingel och utställning med sällan visade Hasse och Tage-objekt från Filminstitutets arkiv, och slutligen filmvisning av komikerduons första film Svenska bilder med en gigantisk ensemble som omfattar praktiskt taget hela skådespelareliten.

”Det finns ett litet fåtal människor som gör det lättare för en att överleva i den här bistra världen – ja, till och med i det här förträffliga landet… Till dem hör Hans Alfredson och Tage Danielsson”, sammanfattade Sun Axelsson Hasse och Tages gärning i Chaplin 1978. Med filmiska lyckopiller som rymde både smittsam optimism och politiskt allvar piggade humorparet Hasse & Tage upp publiken och hela filmbranschen på 1960–1980-talen.

Varmt välkommen att hylla komikerduon i Filmhuset i Stockholm den 19 januari, som också är startskottet på Cinematekets serie Hasse & Tage – Delad glädje är dubbel glädje med totalt nio filmer som visas under våren.

Program

16.15 Utställning och mingel i Sveriges enda specialbibliotek om film. Utställningen består av Hasse och Tage-objekt från Filminstitutets arkiv.

17.00 Boksamtal i Filmhusets foajé med författaren och satirikern Kalle Lind och bibliotekarien och skribenten Martin Kristenson som presenterar den nya antologin Hasse & Tages filmer: En riktigt viktig liten bok om Hasse Alfredson och Tage Danielssons filmkonst, utgiven av förlaget Trolltrumma. Boken kommer finnas tillgänglig för försäljning på plats.

18.00 Filmvisning, Svenska bilder i Bio Victor med inledning av Martin Kristenson. Läs mer om filmerna i vårens Hasse & Tage-serie.

Datum och tid: Torsdag 19 januari mellan ca. 16.15–20.00.

Plats: Filmhuset, Borgvägen 1, 3. Buss 1, 4, 67, 72, 76. T-bana Karlaplan.

Kostnad: Utställningen, minglet och boksamtalet är kostnadsfritt och öppet för alla. Filmvisningen kräver platsbiljett som köps direkt i Filmhusets kassa eller i förväg här.

Anmälan: För boksamtal och/eller utställning och mingel, vänligen anmäl dig här. Till filmvisningen behövs ingen anmälan, biljettköp gäller. Först till kvarn!

Se trailern till Svenska bilderfilmarkivet.se!

Läs mer om Svenska bilder

Varmt välkomna!

Skriv ut