Cinemateket
En bild ur Greven, Charlie Chaplin 1916
Greven, Charlie Chaplin 1916

Cinemateket: skola

Filmhistorien för dina elever

Cinemateket är en del av Svenska Filminstitutet och har i uppdrag att öka kännedomen om och intresset för filmhistorien. Cinemateket:skola är en pedagogisk verksamhet som riktar sig mot Stockholms skolor - från förskoleklass till gymnasiet. Genom samtal, introduktioner och filmvisningar i våra biografer i Filmhuset fokuserar vi på filmens språk och historia. Vi sätter filmerna i ett sammanhang för att öka förståelsen för den rörliga bilden. Vi anordnar också digitala föreläsningar för lärare för att presentera det pedagogiska material som produceras av Svenska Filminstitutet.

Filmhuset ligger på Borgvägen 1 vid Gärdet i Stockholm. Du tar dig hit med buss 72 och 76 till Filmhuset, buss 1 och 4 till Värtavägen eller buss 67 och t-bana till Karlaplan. Kontaktinfo: cinemateketskola@filminstitutet.se

Visningarna och de digitala föreläsningarna är kostnadsfria och bokas via cinemateketskola@filminstitutet.se

Vad är film_Le_Spectre_Rougewebb.jpgProgram våren 2022

Nedanstående program visas i Cinemateket: skola våren 2022.

Hör gärna av er till cinemateketskola@filminstitutet.se med frågor och funderingar.

Filmvisningar:

Förortsungar_005topp.jpgFörortsungar

2022-03-23 kl 09:30, Bio Victor 

Amina lever som gömd flykting. Hon hamnar hos hårdrockaren Johan och tillsammans med grannflickan Mirre börjar de kämpa för att Amina ska få stanna. En modern Rännstensungar i svängande musikalform med bland andra Gustaf Skarsgård och Jennifer Brown i rollerna. Tora Berg, curator på Cinemateket, inleder visningen med att berätta om filmen, och om hur filmskapande förändras över åren.

Tema: Tillhörighet / hem / Familj / Mod och rädsla / Vänskap
Längd: 94 minuter + 10 minuter introduktion.
Ursprung: Sverige 2006
Språk: Svenska
Regi: Ylva Gustavsson, Catti Edfeldt

Rekommenderas för: åk 1 – åk 3

resan till meloniawebb.jpgResan till Melonia

2022-05-18 kl 09:30, Bio Mauritz

Guldbaggebelönad vild och vacker berättelse, inspirerad av Shakespeares Stormen. I ett av de mest ambitiösa projekten i den svenska animationshistorien flyter skurkarna Slug och Slagg iland på paradisön Melonia och smider onda planer, men invånarna bestämmer sig för att stoppa dem. Tora Berg, curator på Cinemateket, inleder visningen.

Tema: Litteratur på film / Naturvetenskap / Fattigdom / Sagor och magi
Längd: 104 min + 10 min intro.
Ursprung: Sverige 1989.
Språk: Svenska
Regi: Per Åhlin.

Rekommenderas för åk F-3

Det sjunde inseglet.jpgDet sjunde inseglet

2022-04-05 kl 13:00, Bio Victor

En hemvändande korsriddare och hans väpnare färdas genom ett pestdrabbat landskap i Ingmar Bergmans mest kända verk Det sjunde inseglet. Scenen där riddaren spelar schack med döden är Bergmans – och filmhistoriens – kanske mest citerade och parodierade. Anna Håkansson, redaktör på Filminstitutet, inleder visningen och berättar om filmen, regissören och deras inverkan på film och populärkultur idag.

Tema: Tro / Historia / Äventyr / Filmklassiker
Längd: 96 min + 15 intro.
Ursprung: Sverige 1957.
Språk: Svenska.
Regi: Ingmar Bergman.

Rekommenderas för åk 7-9 + gymnasiet

Visningarna är kostnadsfria och bokas via cinemateketskola@filminstitutet.se!   

Cinemateket: skola – Digitala föreläsningar för lärare:


Cinemateket: skola kommer underunder våren ge korta digitala föreläsningar för lärare efter skoltid. Tanken är att ge en snabb introduktion i det pedagogiska material som produceras av Svenska Filminstitutet. Anmälan: cinemateketskola@filminstitutet.se

En filmhistorisk resa:

I en tid dominerad av rörliga bilder behövs kunskap om filmhistoria i skolan. Tillsammans med filmvetaren och författaren Annika Wik har Svenska Filminstitutet tagit fram lektionsupplägg med filmklipp från den svenska filmhistorien. Materialet visar varför filmkunnighet är nödvändig för att hantera och förstå dagens medielandskap. Malin Nygren, projektledare på Svenska Filminstitutet guidar oss genom modellen och visar exempel på hur En filmhistorisk resa kan användas i undervisningen.

Föreläsningen är kostnadsfri och pågår i 45 minuter.   

stockholmifarger2.jpgtopp.jpgFilmarkivet.se

Lova Hagerfors, enhetschef – Tillgängligt filmarv, Svenska Filminstitutet, ger en introduktion i hur man som lärare kan arbeta med filmarkivet.se. Under rubriken För klassrummet ligger ett hundratal filmer med tillhörande pedagogiskt material som går att använda främst i samhällskunskap, geografi och historia, men även i svenska och bild.

Föreläsningen är kostnadsfri och pågår i 45 minuter.   

Filmpedagogisk modell för demokratifrågor:

Fatima Khayari, projektledare – Regioner, barn & unga, Svenska Filminstitutet, presenterar den filmpedagogisk modellen Lika vär(l)d - för vem?. Modellen har tagits fram för att erbjuda lärare och pedagoger underlag för att, utifrån filmscener, initiera och leda samtal om rättvisa, jämställdhet och demokrati.

Föreläsningen är kostnadsfri och pågår i 45 minuter.                                                    

Om Cinemateket
Filmhandledningar från Filminstitutet

Skriv ut